Podzim v Národní galerii ve znamení nových projektů

Podzim v Národní galerii ve znamení nových projektů

Tisk

Galerie 200Podzimní sezóna Národní galerie nabídne široké spektrum vizuálního umění od gotiky po současnost a přinese nové výstavní projekty. Otevření posledního výstavního bloku letošního roku probíhá již tradičně ve Veletržním paláci zahájením pěti projektů současného umění včetně výroční výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého či úplné novinky – Prostoru pro poezii.

Během října a listopadu pak galerie otevře výstavy pro příznivce starého umění či českých autorů převážně 20. století. Cena Jindřicha Chalupeckého letos slaví 25 let od svého založení. Letos poprvé Národní galerie hostí také přehlídku  diplomových prací studentů evropských uměleckých škol. Výstava představuje 20 vybraných autorů z 34 škol 18 evropských zemí.

Galerie 1

Dva komorní výstavní projekty připravila Národní galerie pro Konírnu paláce Kinských a Šternberský palác. Konírna vystaví téměř 400 let ztracený obraz Léda s labutí rudolfinského mistra Josepha Heinze staršího a další díla s proslulou malbou související – mimo jiné i jednu ze tří přípravných kreseb, jež je součástí sbírek Národní galerie. Do Šternberského paláce poputuje zápůjčka Rubensovy Večeře v Emauzích z madridského Museo del Prado.

Galerie 2

Od konce listopadu bude Valdštejnská jízdárna hostit přehlídku středověkého umění z oblasti Krušnohoří. Výstava vypráví o nebývalém rozvoji kulturně silných královských a poddanských měst na české i saské straně během vrcholného a pozdního středověku.

Salmovský palác se od konce října promění v místo oslav 125. výročí Akademie věd. Výstava  představí výtvarná díla, jejichž prestiž podpořily ceny Akademie v letech 1891–1952.

Odlišný pohled na význam umění pak předvede výstava Budování státu, jež seznámí diváka se způsoby, jakými Československo reprezentovalo sebe sama v letech 1918–1939 a 1945–1992.


Zdroj foto: www.ngprague.cz 


www.ngprague.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Galerie vystaví stovky let ztracený obraz

leda200Po téměř 400 letech byl opět objeven proslulý obraz Léda s labutí od rudolfinského mistra Josepha Heintze staršího. Od 2. října bude k vidění v Konírně paláce Kinských Národní galerie v Praze v rámci výstavy Příběh krásné Lédy. Vystavena bude i jedna ze t...


Literatura

Lukostřelec. Nechat svůj záměr jít za svým osudem

lukostrelecJak u lukostřelby, tak i u běžného života platí to, co se v té malebné malé knížce píše. Je třeba se uklidnit, postavit se věcem, zamířit a střelit. Něco máme ve svých rukou, něco ne…

...

Divadlo

Divadlo doma na Valentýna: Nosatý romantik Cyrano, Lucie Bílá jako Carmen. Jen dokoupit květinu

Lucie Bílá jako CarmenRůže, čokoláda a divadlo! Ať už jste v páru, nebo single, vyberte si na Valentýna jako doprovod některou z vašich divadelních postav. S divadelními tipy Dramoxu si na své přijdou milovníci ulítlých komedií, shakespearovské klasiky i muzikál...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...