Bouřemi zmítaná Říše bouří

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Tisk

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

 

Opět paperback s Aelinna titulce. Desing, který se mi líbí už od prvního dílu. Tentokrát mě čeká pěkná bichlička. 688 stran se v ruce pěkně pronese. Miluji dlouhé příběhy, takže ani tíha knihy mě nerozhází. Zaujmu polohu ležmo a nořím se do fantasy světa konečně prostoupeného magií, osvobozenou ve finále Královny stínů.

S Aelin a jejími přáteli se setkáváme na cestě do jejího království. Už předem je jasné, že procházka růžovou zahradou to rozhodně nebude. A je to tak. Ovšem to, co autorka všem hlavním hrdinům připraví za dobrodružství je dechberoucí, překvapivé, dramatické, dynamické a místy i dojemné a romantické.

Říše bouří je lehce jiná. Přibývají noví hrdinové a ti staří, kteří se doposud drželi v pozadí, dostávají svůj vlastní prostor. Díky tomu máme možnost sledovat různé dějové linky v různých koutech světadílu.

Pátý díl dospívá. Nejen příběhově, ale i emocionálně. Vznikají nové páry. Místy to na stránkách knihy pěkně jiskří, až hrozí, že čtenáři lehce zčervenají tváře. Dozrává i Aelin. Kousek Celaeny v ní zůstává. Ovšem nyní už před námi stojí královna připravená převzít svoji odpovědnost.

Celý příběh je vykreslen bravurně. Občas ale narazíme na zdlouhavější scény, táhnoucí se jak lžička medu. Vzápětí je však vystřídá energií nadupaná akce, která celou tu pozvolnost uzavře. A nervy pracují. Co se stane teď? Knihu nelze odložit. Jste nuceni číst dál a dál, až stojíte před branami šokujícího finále. Poslední stránky vás rozervou na milion kousků. Vše, co se v ději událo, nyní dostává smysl. Všechno do sebe zapadá jako dílky puzzle, které se zas v mžiku boří. Dočtete poslední slovo a zůstáváte naprosto konsternováni. Čekat na další díl bude čiré utrpění, protože jak tahle magická jízda dopadne, chcete vědět teď hned.

Ještě po několika dnech po dočtení knihy nepustíte dobrodružství Aelin, Jestřába, Manon, Lysandry, Elide, Lorcana, Maeve i Aediona z hlavy. Možná lehce pozapomenete na Doriana, jehož postava byla v tomto díle tak nějak odbytá. Nedostala moc prostoru a ten, který si princ vybojoval je takový všelijaký. Uvidíme, kam jeho kroky povedou dál. Stejně jako třeba ty Chaola a Nesryn, o jejichž misi na jihu se nedozvídáme lautr nic.

A mimochodem, než se pustíte do Říše bouří, přečtěte si i to Krvavé ostří. Lépe se pak v příběhu zorientujete.

Co si nemohu odpustit je zklamání z českého překladu a korektury. Tolik chyb a překlepů si tahle young adultovka nezaslouží. A už vůbec ne to, aby na nás v některých okamžicích vyskočilo jméno postavy, která je na druhém konci světadílu a v aktuální scéně nemá co dělat. Plést si jména hlavních postav je prostě neodpustitelné.

Rise bouri, CooBoo

Hodnocení: 95 %
Název: Říše bouří
Autor: Sarah Janet Maas
Rok vydání: 2017
Počet stran: 688
Nakladatelství: CooBoo
ISBN: 978-80-7544-392-2
Překlad: Ivana Svobodová
Odpovědný redaktor: Michal Kolezsar
Technický redaktor: Lubomír Kuba
Vytiskl: EUROPRINT a.s.
Zdroj foto: CooBoo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

PEPSON SNĚTIVÝ

pep 200Jak se stalo, že se z ekonoma stal spisovatel? - Spíš bychom se měli ptát, jak se z hudebně a literárně orientovaného člověka stal ekonom – byť pouze inženýrským diplomem, ne zaměřením či snad nedejbože mentalitou. V šedi osmdesátých let byly v Jablon...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Petra Davidová: Kitchen & the City

kitchen and the city1Právem si tahle kuchařka zaslouží plných 99 %. To jedno procento ubírám z trucu, že jako mohlo tam být s touhle kvalitou mnohem víc než 84 receptů! Je o tom, kterak získat lásku k vaření ve ...


Literatura

Pohled do zrcadel lidské duše

zrcadlo perexKniha zrcadel od rumunského spisovatele Eugena Ovidia Chiroviciho je tak trochu jiná detektivka. Nemá příliš akční spád, přesto se od jejích stránek nedokážete odpoutat. Vyšetřovateli nejsou v první řadě detektivové, ale novinář či postarší...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

3Kino nám zpřístupní středoevropské filmy, které bychom jinak sotva spatřili

3Kino perexKaždoročně se v listopadu pořádává rozsáhlá přehlídka 3KINO a ani letošek není výjimkou. Zájemci, kteří si musí vyčlenit volný čas na období mezi 3. až 12. listopadem, se mohou těšit na filmy vzniklé na teritoriu střední Evropy, kromě Česka ta...