Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

Čtvrtá ruka. Tak trochu jiné love story

Tisk

ctvrta ruka200V letošním roce se český čtenář dočkal nejnovějšího románu Johna Irvinga Ulice Záhadných tajemství, ale i třetího vydání Čtvrté ruky, které je desátým autorovým románem. Pojďme pryč od čísel a představme si znovu Patricka Wallingforda, nenapravitelného svůdníka.

 

 

Ostřílený švihák Patrick z New Yorku se při své práci reportéra ocitá v Indii. Jeho důkladnou péči už vyzkoušely skoro všechny kolegyně a on přesto nemá dost. I na pracovní cestě se pokouší, jak může, až ho zastaví okamžik, který změní jeho život navždy. Při natáčení reportáže z indického cirkusu se na něj vrhne lev a sežere mu levou ruku. Záběr obletí celý svět a není snad nikdo, kdo by ho alespoň jednou neviděl.

Patrick se musí naučit žít novým způsobem života, práce mu zůstává, manželka odchází. Sám se také musí rozhodnout, co bude s chybějící rukou dělat? Nahradí ji nějaká protetická pomůcka nebo půjde do experimentálního chirurgického zákroku, kdy mu bude přišita nová ruka dárce?

Jak už bylo řečeno, Patrick neměl o ženy nouzi. Doris Clausenová mu v dopise slibuje ruku svého manžela. Háček je v tom, že je manžel živý a zdravý a jen tak se o svou ruku připravit nenechá. Nakonec dochází k nečekanému zvratu, manžel Doris je nešťastnou náhodou usmrcen, a tak transferu jeho ruky už nic nestojí v cestě.

Paní Clausenová však klade jisté podmínky, které musí být po transplantaci dodrženy. K tomu patří i setkání s Patrickem, které není v běžné praxi obvyklé. Při něm si paní Clausenová splní své dlouholeté přání…

Kromě příběhu Patricka a Doris čtenář sleduje i jiného muže - chirurga Nickyho, který se musí vyrovnat s tím, že po rozvodu je ve společnosti svého syna velmi málo. I na něj si políčí žena, která se do něj zamiluje z opravdu nečekaného důvodu.

John Irving do románu klasicky zakomponoval spoustu erotických narážek, milostných scén a představ, ale také své typické opakování údajů, které ale bylo na daleko mírnější úrovni než v nejnovějším románu Ulice Záhadných tajemství. Co ale můžete od knihy také čekat, je naprosto originální nápad, jak vylíčit lásku.

Román přibližuje život člověka, který se musí naučit žít se svým handicapem, ale i snahu otce být se svým dítětem a podílet se na jeho výchově. Také je o muži, kterého nalezení spřízněné duše dokáže změnit.

Autor: John Irving
Žánr: román
Nakladatelství: Odeon
Rok vydání: 2016 (3. vydání)
Počet stran: 272
Hodnocení: 80 %                                           

Zdroj foto: www.kosmas.cz

http://www.kosmas.cz/knihy/218453/ctvrta-ruka/

ctvrta ruka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořs...


Literatura

Na okraji propasti – náš program myslí za vás

na okraji propasti 200Technologický pokrok je úžasná věc. Stroje a programy nám usnadňují a zlehčují život, díky nim máte život pestřejší. Jedním klikem se na internetu dostanete kamkoliv. Kde je ovšem hranice, kdy nám program život ulehčuje a kdy už nám ho řídí? Jak dalece...

Divadlo

Tady je svět normální

Skorapka perexDivadlo Metro v Praze na Národní třídě uvedlo jako svého hosta hru Skořápka polského autora Marcina Szczygielskiho v režii Luboše Fleischmanna a v podání Divadla Stochov.

...

Film

Lovci a oběti na premiéře v Lucerně

lovci a obeti perexVe středu 25. března proběhla slavnostní premiéra filmu Lovci a oběti, který následující den oficiálně vstoupil do českých kin. Na této akci nechyběla řada osobností a ani já za magazín Kultura 21.