Einstein: Jeho život a vesmír

Einstein: Jeho život a vesmír

Tisk

Einstein-perexZnáte seriál Génius - Einstein, který uváděla Česká televize? Televizní kanál National geographic jej natočil podle knihy Einstein: Jeho život a vesmír, kterou napsal známý americký novinář a spisovatel Walter Isaacson. Z obojího jsem byla velice nadšená!

 

Více než šestisetstránkové dílo mapuje celý život významného vědce Alberta Einsteina. Nechybí v něm myšlenky, postřehy, filozofické názory, vše o ženách jeho života, obojí manželství, děti, zamyšlení nad tajuplným osudem nemanželské dcery Lieserl, rozvod s Milevou Maričovou, spolupráce i názorové neshody se svými přáteli vědci. Příběh jeho života doplňuje obrazová příloha s fotografiemi.

Einstein a

Knihu považuji za to nejlepší, co bylo o Einsteinovi napsáno a seriál za to nejlepší, co bylo o něm natočeno. Kniha poprvé vyšla v roce 2007. Walter Isaacson měl k dispozici tisíce stran dokumentů, které mu v roce 2003 poskytla Hebrejská univerzita v Jeruzalémě podle poslední vůle Einsteinovy nevlastní dcery. Jednalo se převážně o soukromou korespondenci první i druhé manželce a dětem.

Doslov k českému vydání napsal teoretický fyzik Jiří Bičák, který zmiňuje Einsteinův pobyt v Praze a vliv na naše osobnosti jakými byli Čapek, Březina, Martinů či Šalda. V České republice se také natáčel seriál Génius, například v Praze, Brně, Jablonci nad Nisou, Liberci, Plzni a na zámku Sychrov.

O autorovi:

Walter Isaacson (*1952) je známým americkým novinářem a spisovatelem. Svého času také řídil CNN. Svým čtenářům přinesl velice úspěšné životopisy Henryho Kissingera (1992), Benjamina Franklina (2003), Leonarda da Vinciho (česky 2018), Steva Jobse (česky 2011) a napsal také výborně hodnocenou knihu Inovátoři (česky 2015).

Ukázka z knihy:

Einstein stejně jako Spinoza věřil, že lidské skutky jsou determinovány stejně striktně jako chování kulečníkové koule, planety anebo hvězdy. ,,Ve svém smýšlení, cítění a konání nejsou lidské bytosti svobodné, nýbrž jsou kauzálně vázány právě tak jako hvězdy při svých pohybech,” prohlásil Einstein v deklaraci pro Spinozovu společnost v roce 1932. Měl za to, že lidské skutky se vymykají kontrole jednotlivce a řídí se hmotnými i psychologickými zákony… Věříte, otázali se jednou Einsteina, že lidé konají svobodně? ,,Ne, já jsem determinista,” odpověděl. ,,Všechno - od začátku do konce - je determinováno silami, nad kterými nemáme žádnou moc. Hmyz je determinován stejně jako hvězda. Lidské bytosti, vegetace, kosmický prach - to vše tančí na tajuplný nápěv, který v dálce vyluzuje neviditelný hráč.”

Einstein-preview

Einstein: Jeho život a vesmír
Autor: Walter Isaacson
Překlad: Martin Pokorný
Žánr: životopis
Vydáno: 2018
Stran: 632
Vydalo nakladatelství: Paseka
Hodnocení: 100 %

www.paseka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ukradli Monu Lisu, nebo ne?

Mona lisa kosmas200Píše se rok 1911. O originály věhlasných malířů je mezi soukromými sběrateli stále obrovský zájem. Obrazové galerie mají zabezpečení taková, jaká mají, tak je nasnadě, že k nějaké té loupeži může dojít – a opravdu tu a tam dochází. ...


Literatura

Kladivo na čaroděje se s jubileem vrací ke kořenům


kladiv200Nakladatelství Epocha koncem března vydalo již desátý svazek městské fantasy Kladivo na čaroděje. Jeho autorem je samotný otec myšlenky příběhů o nekonformní skupince vyšetřovatelů, kteří bojují se vším možným i nemožným – Jiří Pavlovský. Jako o...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Devátý ročník sci-fi festivalu Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

future gate 200Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a dokumentů přinese znovu i soutěž studentských f...