Stratené kvety Alice Hartovej

Stratené kvety Alice Hartovej

Tisk

Stratene kvety perexKdyž byla Alice Hartová malá, byla svědkem domácího násilí. Její otec mlátil nejen její mámu, vztek si vybíjel i na Alici. Protože dívenka chtěla, aby byl táta tak hodný a laskavý, jaký býval po svých záchvatech vzteku, rozhodla se, že se situací něco udělá. Vždyť v jedné z jejich oblíbených knih se psalo, že oheň stvoří všechno nové, tak proč to nezkusit?


Po strašlivé tragedii se Alice dostává do péče babičky, kterou nikdy předtím nevidela. Nejdřív má strach, no zbytečně. Zamiluje si nejen babiččinu květinovou farmu, ale taky Květiny – ženy s nešťastným osudem, které zde našly práci a útočiště. Když už dospělá Alice odhalí babiččinu zradu, opouští farmu, snaží se vybudovat si život někde jinde a pomalu přichází na to, že jestli chce být opravdu šťastná, musí se soustřediť na jeden jediný příběh – příběh svého života.

Román Stratené kvety Alice Hartovej je částečně autobiografický a napsala ho australská spisovatelka Holly Ringland. Je to její prvotina a zaujme nejen překrásnou obálkou. Nabízí taky silný příběh s důležitým poselstvím.

Alice je velmi sympatická hrdinka. Čtenář ji sleduje od dětství až do dospělosti, dozvídá se o jejich pocitech a snech, prožívá s ní první lásku, bolest ze zrady, hledání sebe sama a rozhodnutí vrátit se až na začátek svého příběhu. To vše se odehrává v kulisách nádherné australské přírody.

Autorka knihu ozvláštnila vyprávěním o květech a jejich významu a jsou to právě květy, které jsou hlavními vypravěči Alicina příběhu. Každá kapitola nese jméno květiny, jejíž význam popisuje dané období života Alice. Kromě vyprávění o nebezpečí domácího násilí a hledání své vlastní cesty tak kniha nabízí i možnost spoznat australské květiny a naučit se “mluvit” jejich jazykem.

Stratene kvety 1

STRATENÉ KVETY ALICE HARTOVEJ
Autorka: Holly Ringland
Originální název: The Lost Flowers of Alice Hart
Překlad: Veronika Fričová
Obálka: Hazel Lam
Vydáno: Fortuna Libri (SK), 2018
Počet stran: 400

Hodnoceni: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Porotkyně Diana Mórová: „Aj keď som kritická, budem taká, aby som nikoho neurazila.“

Talent rozhovor 200Přinášíme vám rozhovor s dlouholetou tváří TV JOJ Dianou Mórovou, kterou v těchto dnech můžete vídat v Televizi Prima. Je totiž novou porotkyní v soutěži Česko Slovensko má talent. Kromě herectví je známá také z různých zábavných sh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Literatura

Těžké hodiny rozhodování, to je Operace mé dcery
ImageStanislav Rudolf napsal v roce 1980 knihu Operace mé dcery. Později byla tato úspěšná novela zfilmována i Československou televizí, v hlavních rolích jsme mohli spatřit Vlastimila Harapese a Janu Šulcovou. V letošn...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Přehlídka španělsky mluvených filmů začala v Praze a skončí v Hradci Králové

La pelicula perexJako každoročně se i letos v druhé půli února vynořila LA PELÍCULA, přehlídka španělských mluvených filmů (película = film), což obnáší díla nejen ze Španělska, ale i ze španělsky mluvících zemí americkýc...