Další zdar pro čtenáře young adult? Dům fúrií od Madeleine Rouxové

Další zdar pro čtenáře young adult? Dům fúrií od Madeleine Rouxové

Tisk

dum furii 200V listopadu vyšel první díl nové série u nás oblíbené americké autorky Madeleine Rouxové, s tajuplným názvem Dům fúrií. Dokáže lapit mladé čtenáře do svých temných sítí a ponuré atmosféry, jako tomu bylo v případě trilogie Asylum?



Madeleine Rouxová (* 1985) získala bakalářský titul v tvůrčím psaní a herectví na Beloit College v roce 2008. Krátce poté, co začala psát experimentální blog Allison Hewitt Is Trapped zažila první velký úspěch. V češtině vyšla ceněná trilogie pro mladé čtenáře Asylum, obsahující knihy Asylum, Sanctum, Katakomby.

Dům fúrií mě zaujal jak názvem, tak hlavně mystickou obálkou, která nám evokuje to, čeho se nám v knize dostane. Grafické zpracování knihy spolu s fotografiemi je na vysoké úrovni a dává knize nádech nadpřirozena, za což si u mě vysloužili autoři plusové body.

Sledujeme osudy Louisy Rose Dittonové, která v Anglii v roce 1809 bydlí a pracuje v tajemném hotelu Coldthistle House, který vlastní samotný Ďábel. Hrdinka ho při prvním pohledu popisuje takto (str. 471): Ztratila jsem cit v nose a chlad z okna se rozšířil do konečků mých prstů na rukou i na nohou. Coldthistle House. Studené bodláčí. Příhodné jméno. Vypadal pichlavě, byl vysoký a úzký a podezřelý. Se sluncem za zády nevypadal jako budova z kamení a malty, ale jako čistý stín. Co se může z takové premisy, kterou nám autorka naservíruje hned na první stránce knihy a vlastně celé nové trilogie, vyždímat? A co příběh, když už vlastně víme všechno podstatné?

Tato kniha představuje jakési představení a seznámení s postavami, se kterými bude autorka dále pracovat. Vše se dovídáme z perspektivy mladého irského děvčete Louisy, která už od dětství věděla, že je jiná, že se odlišuje. Bez rodičů, bez kohokoliv, kdo by se o ni chtěl starat, utekla ze školy, kde ji věčně jen ponižovali a bili. Skončila na ulici a vydělávala si tím, že věštila lidem budoucnost. To až do doby, kdy ji paní Haylamová nalákala, aby šla dělat pokojskou pro pana Morningsidea.

Čekala jsem čtení pro mládež a vcelku se mi to vyplnilo. Kniha je o hledání sebe sama a o přijetí toho, jaký člověk je. Zároveň mi ale chybělo víc napětí a hororových scén, jak bylo předesíláno. Podstavy jsou popsány poměrně stroze, ačkoliv skoro každá má za sebou jednoduchý příběh, který osvětluje jejich minulost. Bohužel mě to nedokázalo vtáhnout do děje, ani přimět, abych postavám fandila nebo naopak někoho vyloženě nesnášela.

Dům fúrií je celkem vzato jednoduché čtení s jasně danými schématy, kterých se autorka pevně drží. Pro mladé čtenáře se asi kniha hodí perfektně, protože zde najdou klasické potíže dospívajících lidí. Kniha se dá přelouskat během večera, protože obsahuje celou řadu fotek a ilustrací, které dokreslují tíživou atmosféru knihy. Takže doporučuji hlavně mladým čtenářům!


dum furii
Název: Dům fúrií
Autor: Madeleine Rouxová
Žánr: pro mládež, horor
Originální název: House of furies (2017)
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 391
Hodnocení: 65 %

https://www.jota.cz/dum-furii


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Klemeš: „Program nám letos narostl o několik set procent.“

chillibrani 200Festival milovníků pálivého Chillibraní se bude konat 5. září 2015 na brněnském koupališti Riviéra. Připraven je celodenní program pro děti a dospělé, kterému dominuje soutěž Mistrovství ČR a SR v pojídání pálivého - Chilližrout 2015. O to...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Bear Grylls: Bláto, pot a slzy

blato pot a slzy 200Nakladatelství Jota vydalo v červenci autobiografii Beara Gryllse, která musí zaujmout všechny příznivce této nejen televizní persony. Jaké bylo jeho dětství, co ho formovalo v dospívání a jaké to bylo, vystoupat jako jeden z ne...


Literatura

Dvě ženy, jeden muž. Která si získá jeho srdce?

Ta ktera prohraje perexKdyž nádherná Piper poprvé uviděla atraktivního právníka Lea, hned věděla, že je to ten pravý. Má jen jedinou chybu Snubní prsten. Piper však ví, že žádné manželství netrvá věčně. A Leo jí za případné potíže stojí...

Divadlo

Pejsek a kočička rozdávají ve zlínském divadle opět radost

200dZlínské Městské divadlo si dětské diváky předchází jak může, rozhodně je nebere jako doplněk k divákům dospělým. A tak první premiéra roku 2013 i první premiéra právě se rozbíhající sezóny 2013/2014 patřily právě dětem. Na jeviště zlínského divadla se po čase v...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...