Gleitzman Morris - Kdysi

Gleitzman Morris - Kdysi

Tisk

kdysi200Kdysi jsem seděla v obývacím pokoji, zírala do vypnutého televizoru, v rukách dřímala knihu v šedivém přebalu se smutně sedícím židovským chlapcem v popředí a siluetami nacistů v pozadí a po obličeji se mi kutálely slzy.

 

 

 

Gleitzman se zarytě vypravěčského stylu, ve kterém očima dětí podává výpověď o životě za druhé světové války. Surově vykresluje situaci v Evropě v jejích nejtěžších časech a zároveň tomuto obrazu vdechuje kouzlo dětské vypravěčské prostopášnosti, ve které je nacista jen nepřítelem knihtiskařů a mrkev kouzelným lékem. Kdyby Gleitzmanova kniha takovému konfliktu, jako byla světová válka, předcházela, snad by z tohoto jednoduchého naivně sladkého pohledu dítěte svět poznal, jak moc jsou všechny takové spory bizarní.

Protože se autor inspiruje skutečnými příběhy a vy nikdy tak docela netušíte, která z postav je skutečná, a která jen dokresluje děj, jste takovým mrazivým způsobem nuceni zajímat se o každou postavu, ačkoliv se příběhem jen tak mihne. Právě o ní, totiž může celý příběh v konečném důsledku pojednávat.

A nakonec je jedno, jestli jste dospělý člověk a tento naivní vypravěčský styl si s lehkým a smířlivým úsměvem zamilujete nebo jste dítě či dospívající a každý autorův příběh je vám tím bližší, protože kniha Kdysi je psána právě tak, aby mohla projít rukama všech generací. Jedná se spíše o povídku, která se line středem každé strany s takovou velikostí písmen, že ji přečtete doslova u kávy. A přesto taková povídka zůstane ve vaší hlavě tak dlouho, dokud se tak docela nesmíříte s osudem lidí, kteří v ní byli.

Pokud jste tedy fanouškem jednoduchosti, pak po této knize sáhněte také, protože Gelitzman vás i tentokrát s jeho typickou lehkostí donutí chodit tiše po místnosti příští čtvrt hodinu v nesmířlivém pokušení projít si tím vším znovu.

 

Autor: Gleitzman Morris

Originální název: Once

Překlad: Barbora Punge Puchalská

EAN: 9788025718858

Formát: 164 stran, vázaná

Rok vydání: 2016 

Vydalo: Argo

Hodnocení: 85%

Fotografie: vydavatelství

http://www.argo.cz/autori/55139/gleitzman-morris/

kdysi


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Koubková: „Dobrá muzika je prostě dobrá muzika, je jedno, do kterého stylu patří“

Koubkova Jana 200K Janě Koubkové právem patří spousta přívlastků; je jedinečná (nejen) jazzová zpěvačka, skladatelka, moderátorka, která na pódiu i v rádiu skvěle komentuje jednotlivá čísla; a má mimořádný básnický talent, jímž komentuje veřejné dě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Detektivní nuda - Volání kukačky

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu P...


Literatura

Nevítaný hotelový host vás nechá v nejistotě

nevitany host perexV odlehlém hotelu se rozhodne strávit zimní víkend skupinka lidí, kteří nemají nic společného. Tak se zde sejdou bohatí snoubenci Matthew a Dana, zamilovaný mladý pár Lauren a Ian, kamarádky Gwen a Riley, manželé Beverly a Henry,...

Divadlo

Příliš drahý jed. Švandovo divadlo uvede hru o smrti agenta Litviněnka

Prilis drahy jed 200Příliš drahý jed, inscenaci o případu otravy Alexandra Litviněnka, agenta ruských i britských tajných služeb, uvede 6. listopadu ve Velkém sále pražské Švandovo divadlo. Hra britské dramatičky Lucy Prebble na motivy knihy Luka H...

Film

Na co jít na Mezipatrech - osobní tipy ředitele

mezipatraUmělecký ředitel Mezipater Aleš Rumpel dává osobní tipy na filmy, které budou promítány v rámci 13. ročníku filmového festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek 8. listopadu v Praze.

...