Vlak naděje – setkání dvou generací, které spojuje těžký osud

Vlak naděje – setkání dvou generací, které spojuje těžký osud

Tisk

vlak 200Vlak naděje plný osiřelých dětí, které s velkým očekáváním projíždí na konci třicátých let minulého století po Americe a hledají nové rodiny. Problém je v tom, že se nedostávají do milujících rodin, ale jsou brány spíše jako levná námezdní síla, která žije v neuvěřitelně těžkých a nuzných podmínkách. O to bolestnější je prožívat tento příběh společně s jeho hrdiny, když pomyslíte, že je postaven na pravdivém základu.

 

Jedna dějová linka začíná v Irsku v roce 1927, kdy rodina malé Niamh odjíždí z hrabství Galway vstříc domnělé lepší budoucnosti za oceán do Ameriky. Tam se ale žádné velké štěstí nekoná a Niamh kvůli požáru přichází o celou svou rodinu a nasedá na vlak naděje.

Její putování je ale dosti krušné. Nejdříve si ji do pěstounské péče vezme bezdětná rodina, která ji zneužívá k otrocké práci v krejčovské dílně. Vlivem hospodářské krize zkrachuje a tak se Niamh – ten už vlastně Dorothy – přesouvá k nové rodině. Nové působiště je ale ještě o několik tříd horší a po jednom krutém incidentu se Dorothy ujímá její třídní učitelka, která jí zprostředkuje seznámení se s novou, tentokrát už konečně, solidní rodinou.

Přesuneme se do Ameriky v roce 2011 za Molly. Taky to nemá lehké, otec ji zemřel a matka se potýká s drogovými problémy a tak je dívka umístěna do pěstounské rodiny – zdaleka ne první. Molly je vášnivá čtenářka, ale na nákup knih nemá prostředky, a tak se rozhodne ukrást stařičký výtisk Jany Eyrové z místní knihovny. Jenže plán nevyjde – je přistižena a dostává veřejně prospěšné práce.

vlak


Ty má vykonat v domě devadesátileté Vivian. Jedná se o úklid půdy, kde jsou nashromážděné krabice za celá dlouhá léta. Každá otevřená krabice odkrývá Vivianin život v minulosti. Ač sama sirotek, také opustila svou jedinou dceru, protože bolest ze ztráty manžela byla nepřekonatelná. Obě ženy v sobě nenacházejí pouze spřízněnost, ale navzájem se velmi ovlivňují.

„Konečně jsem na to přišla, co je nebe – místo v paměti, kde přežívá naše lepší já.“

Autorka využívá ve svém románu hned několik událostí, které se skutečně staly, a umně je skládá do příběhu. Nastavuje zrcadlo realitě a nepřináší do dějové linie přílišný patos a naivitu. Kniha je velmi čtivá a emotivní, zvlášť když si uvědomíte, že takových nelehkých osudů je po celém světě i dnes spousta.

A jak příběh skončí? To prozradit nemůžu. Přeji příjemné čtení a hlavně hledání společného protnutí mezi popsanými příběhy.


Vlak naděje/Orphan train
Autor: Christina Baker Kline
Žánr: beletrie pro dospělé
Nakladatelství: Plus (Albatros Media)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 264
Hodnocení: 90 %    

      
Zdroj foto www.kosmas.cz


www.albatrosmedia.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ne tak upřímný vhled do duše megalomana

speer 200Nakladatelství Grada ve své edici Za oponou Třetí říše přináší portréty klíčových postav nacistického režimu. V jejím rámci se nám podávají přímá svědectví uvedených osobností nebo se jedná o texty odborníků svého oboru.


Literatura

Lou Kuenzler, Sandra Rigby, Andrew Weale: Kouzelná zvířátka

zviratka noc perexNádherné a klidné čtení, před spaním bych si jako dítě nepřála nic jiného, než třeba toto: „Uvolněte se, zavřete oči a představte si nádherný vysoký strom se ...

Divadlo

Jára Cimrman na Vás dýchne v několika českých kinech

jara cimrman ceske nebeGénius samotný se nám ukáže skrze Divadlo Járy Cimrmana, které slaví 45 let od svého založení. U této příležitosti dojde 4. října k historicky prvnímu přímému satelitnímu přenosu z České republiky, díky kterému se na p...

Film

Jaké to je Být ženou?

Být ženouJeden svět “kouká” na nás všude. Reklamní plochy, internet, televize. Všude tam je nám připomínán ten svět sám pro sebe, dokumentární ostrov, na který máme možnost udělat si výlet. Široká nabídka pohledů do jádra všemožných problémů, denních realit...