Mischling

Mischling

Tisk

Mischling200Holocaust a druhá světová válka jsou témata, která zůstanou ve společnosti dlouho střeženým tématem. Lidí, kteří skutečné hrůzy koncentračních táborů zažili, neustále ubývá. Jakkoliv chápu, že je potřeba tuto problematiku dále šířit mezi lidi, aby nezmizela z dějin a lidé se mohli v příbězích vracet do dob, z nichž by se měli poučit, stále si kladu otázku, zda už skutečně nastal čas vymýšlet si příběhy nové.

 

 

Jakmile jde o problematiku románů z doby nacistické vyhlazovací mašinerie, jsem velmi kritická, neboť se každé takové téma musí uchopit velmi citlivě s ohledem na každou oběť a zároveň velmi surově, neboť i po takové době je úděl takových příběhů především varovný.

Kniha Mischling je bez veškerých okolků velmi upřímná. Nevysvětluje, ale vypráví. Nenutí nás se ponořit do vlastních názorů, ale podává nám jasný obraz bez otázek. Snad největším problémem této knihy, pro mě byl všudypřítomný odraz autora, kdy jakoby zapomínal, že píše příběh o dětech, pouštěl se do filosofických úvah, psychologicky velmi neadekvátních dětskému věku.

Na druhou stranu se velmi odvážně a musím říci úspěšně, pokusil propojit myšlenku jakési sourozenecké telepatie a dětské naivity s neslučitelným prostředím koncentračního tábora.

Myslím, že mi nenáleží hodnotit obsah knihy. Příběh byl velmi napínavý, emočně velmi dobře vyvážený. Co mě na této knize však bezesporu nadchlo naprosto nejvíce, byl její jazyk. Netroufám si odhadovat, do jaké míry jde o přičinění překladatele, ale výsledným efektem je jazykově poměrně náročná četba, která si svůj šarm drží především v cizojazyčných výrazech, které zůstávají nepozměněné.

Z celkového hlediska bych knihu doporučila jako velmi příjemné čtení, ačkoliv lidem zasvěcenějším bezesporu neuniknou jakési výpravné mezery. Nicméně, kniha určitě nezklamala. Takže, až uvidíte v regálech knihkupectví zvláštně nesouvisející přebal knihy s jejím obsahem, nenechte se odradit.

 

Název: MISCHLING

Autor: Affinity Konar

Nakladatel: Odeon

Jazyk: česky

Pořadí vydání: 1

Rok a měsíc vydání: 2016/10

Počet stran: 392

Vazba: pevná

Formtá, hmotnost: 135 x 207 mm, 502g

 

Hodnocení 75%

mischling



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zapomeňte na neděli je krásný příběh z pohledu neurodivergentní dívky

Zapomeňte na neděliZvláštní lidi se setkávají se zvláštními lidmi. Bizarní a nevšední zážitek vám tato kniha přinese. Každý tu má nějakou libůstku, podivné chování, zvláštní radosti a nakonec je to vše podané úžasným vyprávěcím stylem Valerie Perrin.<...


Literatura

Maxim Čáp: Silnější pes

silnejsi pes 200Silně kontroverzní kniha o fotbalu. Pokud zdaleka netušíte, jakýže hnus se skrývá v zákulisí českého fotbalu, raději ji nečtěte. Pokud tušíte, pak si ji přečtěte. Garantuji vám, že i tak se vám z ní trošku zvedne kufr. Maxim Č...

Divadlo

Vstupte do světa fantazie, příběhů a nevšedních úkazů! Vstupte do světa pouličního divadla!

AirGym Art company  šerosvět  3 (2)Ve dnech 12. – 18. července se koná již 15. ročník pražského festivalu pouličního divadla Za dveřmi. Čekají vás divadelní a novocirkusová představení v podání českých i zahraničních umělců, ko...

Film

Mezinárodní festival outdoorových filmů již 4. října v Ostravě!

MFOF 2019 tiskovkaPříznivci outdooru se opět mají na co těšit! Putovní soutěžní festival, který navštíví 60 míst v ČR i SR, bude již tradičně zahájen v Ostravě, a to v pátek 4. října. Nabídne 83 snímků, které musely pr...