I spokojený život se může proměnit v peklo

I spokojený život se může proměnit v peklo

Tisk

tma 200Již potřetí se vrací komisař Martin Servaz, aby vypátral záhadného zločince. Zároveň pokračuje i obliba Bernarda Miniera v krátkých názvech. Tentokrát se totiž román jmenuje Tma.

 

 

Rozhlasová moderátorka Christine Steinmeyerová vede poměrně úspěšný a spokojený život. Má zajímavou práci, skvělého přítele a nic moc jí nechybí. Na štědrý den ovšem objeví ve své poštovní schránce dopis, který všechno změní. Tajemná žena v něm oznamuje svou sebevraždu. Od té doby se začnou Christine dít věci, které převrátí její dosavadní bytí vzhůru nohama. Kdosi jí změní existenci v noční můru.
Martin Servaz se po minulých událostech musel odebrat do kliniky pro policisty trpící syndromem vyhoření. Jednoho dne dostává poštou elektronickou kartu od hotelového pokoje, ve které spáchala pro něj neznámá žena sebevraždu. Jedná se o první znamení, aby se policista vrátil do práce. A rozhodně ne poslední.
Nejnovější román Bernarda Miniera s názvem Tma má oproti předchozím dílům jednu výraznou odlišnost. Zatímco v Mrázu i Kruhu hrálo významnou roli prostředí, v zatím poslední knize tomu tak docela není. Tentokrát se čtenář ocitá v městečku Toulouse, ale nemá příliš mnoho možností vyhledávat jeho krásy. Výraznější prostor dostávají zejména jednotlivé osoby, události a v průběhu i kosmonautika. Poslední jmenované téma výrazně souvisí s hlavní dějovou linkou, ač o tom není v anotaci ani zmínka a na začátku to tak nevypadá. Zároveň v příběhu není úplně klasická zápletka vražda – pátrání po pachateli. Několika smrtí se sice dočkáme, ale bud se stali v minulosti, nebo až v průběhu vyšetřování.
Velká část děje se věnuje již zmiňované Christine, kterou někdo průběžně více a více terorizuje. Dočkáte se tedy hromady strachu a napětí. Chvílemi se jedná až o hororové momenty. Samozřejmě budete mít možnost sledovat i vám dobře známého Martina Servaze, ale ten hraje po většinu příběhu spíše vedlejší roli. Julian Hirtmann je již téměř zapomenut, i když po své bývalé přítelkyni Marianne stále teskní. Ovšem na závěr i v této zápletce dojde k malému posunu.
Ale vraťme se k současnému případu. Ten je rozvíjen opravdu velice průběžně. Ze začátku nemá čtenář ani zdaleka tušení, jakým směrem se to všechno vyvine. Je tu prostě sebevražda a terorizování moderátorky. Od těchto dvou věcí se potom odvíjejí další a další události. Dočkáte se i několika příjemných zvratů. Když už máte téměř pocit, že znáte pachatele, rázem se vše obrátí o stoosmdesát stupňů. A tak to má v detektivkách být.
Z předchozího textu jste již jistě pochopili, že se opět dočkáte i výrazných psychologických momentů. Už dávno v podobné literatuře nejsme jen svědky vraždy, vyslýchání a dopadení pachatele. Právě otázka psychiky člověka dostává v krimi románech velkou roli. Zejména se jedná o duševní tyranizování, které je přítomno i v této knize.
Přestože se čtenáři opět dočkali více než šestisetstránkové bichle, po úvodních zdvořilostech se rozvine velice čtivý příběh. Autor prostě psát krátké knihy asi neumí, ale to vůbec nevadí. Budete totiž hltat každé slovo a napětí z vás bude jen tryskat.
Bernard Minier se od prvního dílu své detektivní série vypracoval v jednoho z nejlepších spisovatelů v tomto oboru. Směle konkuruje i severským či americkým autorům a nebojí se téměř žádného tématu. Příští zástupce jeho tvorby by sice měl změnit hlavního hrdinu, ale Martina Servaze se budoucnu ještě určitě dočkáte. Takže zapněte si večer lampičky a připravte se na trochu strašidelnou a depresivní krimi.

Tma/N´éteins pas la Lumíre
Autor: Bernard Minier
Žánr: Detektivka
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2016
Počet stran: 616
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: http://www.albatrosmedia.cz/tma-d6.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

To, že píšu především pro děti, prostě vyplynulo ze situace

Petra ŠtarkováJiž v dětství ji bavily knížky a hodně četla, a protože ji vždycky zajímaly lidské příběhy, a taky chtěla pomáhat lidem, vystudovala psychologii, která je, jak sama říká, krásná a zajímavá věda. Je autorkou řady populárně naučných článků a od roku 2015 také autorkou kní...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Bohumil Hrabal a Josef Král – pábitelé, co létají střemhlav i v kleci

stremhlavylet perexNovinář a historik Josef Král (nar. 1933) je autorem textů, vznikajících mezi léty 1984– 2011. Začal je psát ve svých šestačtyřiceti letech. Hranaté míčky s hřebíčky napřed vyšly samizdatem, neboť...


Literatura

Hořkosladké Laskonky


laskonky 200Před Vánoci vyšla v nakladatelství Motto další kniha oblíbené spisovatelky píšící pro ženy Barbory Nesvadbové. Tentokrát má název Laskonky a jedná se o sbírku povídek a fejetonů především o nepoučitelnosti žen, především když jde o lásk...

Divadlo

Hráči - Komorní scéna Aréna
Hráči 200Hercům nejvyšší kategorie, těm, kteří dokážou svou profesi vypilovat na mistrovskou úroveň jemně cizelovaných detailů, říkám, čistě jen pro svou potřebu, hráči. Ostravská Komorní scéna Aréna má stejnojmennou Gogolovu klasiku na repertoáru už šestý...

Film

13.ročník festivalu krátkého filmu: snímky (ne)jen pro náročné diváky

sff perexLetos proběhl v pražských kinech Světozor a Pilotů ve dnech 17.-21.1. 2018 v pořadí již  13. ročník festivalu krátkých filmů, který nabídl to nej pro filmové fajnšmekry z řad české i mezinárodní tvorby.

...