Za jasné noci přichází Elizabeth Haran s dalším skvělou knihou

Za jasné noci přichází Elizabeth Haran s dalším skvělou knihou

Tisk

Za jasné noc, perexS Elizabeth Haran jsem měla tu čest již se Sluncem spálenou zemí. Ta kniha mne tenkrát hodně zaujala, a proto jsem už předem věděla, že čtení románu Za jasné noci bude opět skvělým zážitkem. A naštěstí jsem se nemýlila.

 

 

Australská spisovatelka Elizabeth Haran píše čtivě propracované romány z prostředí své domoviny. Ne jinak tomu je i v případě její novinky Za jasné noci. Už samotná anotace nakladatelství Alpress dává tušit, že především ženská část čtenářského publika si přijde na své:

Když Emily prchne před domluveným sňatkem na farmu v severozápadní Austrálii, nečeká, že ji tak okouzlí zdejší krajina, i Liam, syn jejích zaměstnavatelů. Liam je zasnoubený s půvabnou Glenys a pro Emily je těžké poručit svému srdci, ale čeká ji daleko těžší zkouška. V Evropě vypukne válka, Liam i jeho otec se rozhodnou narukovat a opuštěné ženy musí držet pospolu.

Ač román pro ženy, už hezky zpracovaná, decentní titulní strana dává napovědět, že se přeslazeného románku vážně bát nemusím. Nějakou tu romantiku očekávám, ale hezky okořeněnou dobrodružstvím, napětím a jak znám autorku, tak i trochou humoru a dech beroucími popisy prostředí. A to, co očekávám, dostávám vrchovatými porcemi.

Je začátek dvacátého století a mladičká Emily si žije svůj obyčejný život v područí otce a bratrů. Pracuje jako švadlena v rodinné krejčovské dílně a s obavami přihlíží, jak jí bratři nacházejí ženicha. Postaršího muže slizkého charakteru. V Emily se všechno bouří. Nemíní se poddat předem nalinkovanému osudu a bere život do vlastních rukou. Poté, co si povšimne inzerátu farmářky McBrideové, která hledá švadlenu pro své dcery, neváhá ani minutu. Už má plné zuby šití pánských obleků a vidiny domluveného sňatku. Emily si balí svých pět švestek a rodinu opouští.

Vydává se na náročnou cestu vlakem a lodí za novým a snad lepším životem. Už na lodi se seznamuje s protivným čínským kuchařem Chop-singem. Jaké je její překvapení, když se s touto osůbkou zanedlouho setká v cíli své cesty. Po cestovatelském dobrodružství Emily přichází na australský venkov a je potěšena, když je tu vřele uvítána nejen paní McBridovou, ale i jejími dcerami a pohledným synem. V novém prostředí Emily nachází klid a pohodu. Tu ovšem zanedlouho naruší první světová válka, která si vyžaduje přítomnost většiny australských mužů.

Farma, kde Emily nalezla domov, zůstává téměř opuštěná. Samotné ženy a pár starších domorodců pomalu sledují, jak se jejich útočiště nezadržitelně blíží krachu. Obyvatelé farmy se ovšem semknou, ženy vyhrnují rukávy a pouští se i do ryze mužských prací. Jak pokrokové a neuvěřitelné na tehdejší dobu. Zatímco stateční muži bojují ve válce, statečné ženy bojují za záchranu domova.

Jak to celé dopadne, to už si musíte přečíst sami. A vážně vás čeká super čtení. Elizabeth Haran umí čtenáře vtáhnout přímo do děje. Skvěle vykreslené postavy se střídají ve vyprávění celého příběhu a to dodává knize ten správný šmrnc. Do hloubky a přesto ne zdlouhavě poznáváme pocity, emoce a naděje všech hlavních postav. Není to pouze o Emily, ale i o Liamovi a jeho sestrách, Chop-singovi a australských domorodcích, kteří na farmě nalezli nový život.

I když osudy hlavních postav sledujeme po dobu pěti let, nedává autorka prostor vůbec žádné nudné pasáži. Pořád se děje něco, co chcete číst dál a dozvědět se, jak to dopadne. A v ten moment přichází další dějová zápletka a jste opět vtaženi do čtení. Celá kniha je dynamická a napínavá. Na chvíli ji odložit? Pro zvědavce jako jsem já, nemyslitelné.

Pokud toužíte po odpočinkovém čtení, které vás neuspí, určitě sáhněte po Za jasné noci. Věřím, že se s Emily, Liamem a všemi ostatními budete loučit stejně těžce jako já. A nejspíš budete mít nutkání koupit letenku do Austrálie.

Za jasné noci

Název: Za jasné noci (Staircase to the Moon)
Autor: Elizabeth Haran
Žánr: Světová literatura, Román pro ženy
Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2018
Počet stran: 424
Hodnocení: 100 %                                                       
Zdroj foto: Alpress
Odkaz na web: Alpress


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Benjamin Kuras: Jak zabít civilizaci

civilizace900Co k tomu říct? Čekala jsem historické čtení odlehčeného rázu. Ale výsledek byl ten, že jsem zůstala po přečtení asi tak dvě hodiny jako opařená. Je to kniha, od které jen tak neodejdete: Jak logické, jak psychologické, jak zákonité. Ve zkr...


Literatura

Nikdo nás nečekal

Nikdo nás nečekalAkademická malířka Helga Hošková – Weissová přežila holocaust. Ve své biografii vzpomíná na idylické dětství, které přerušila válka. Vypráví příběhy těch, kteří se nikdy ...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

KOUZELNÁ TAJEMNÁ CESTA THE BEATLES

the beatles magical mystery tourPřehrávám si LP Magical Mystery Tour a při písni The Fool On The Hill se mi vybaví slova Zdeňka Rytíře, která zpíval Ota Petřina v písni Nebýt tebe z LP Super-Robot (1978): ,,Nebýt...