Milujete horké podnebí, vůni tak trochu italských specialit? Hm, pak věřte, že tady víc než kde jinde platí, že Sicílie není Itálie. Ačkoliv mnohé vůně jsou podobné, tak tohle je kniha, kterou si na dovolenou sbalíte natošup. A díky její vyměkčené tvrdé vazbě na ní můžete klidně usnout a rozhodně si nic neotlačíte. Miluju knihy, tedy, kdy se povedou, které jsou zároveň tak trochu cestopisy nebo životopisy a přitom ukazují slasti života lidí, jež milují jídlo.
Petru Šámalovi se to povedlo!
„Tak jako jsem si na první pohled zamiloval Sicílii, tak stejně spontánně vznikala tato kniha. Celé léto 2015 jsem jako každý rok prožil na Sicílii, kde jsem zároveň začal pracovat na své poslední knize z prostředí horské služby. Když jsem se ale na podzim – opět plný dojmů – vracel, už cestou do Prahy se mi začalo stýskat…
…po lidech, kteří jsou neskutečně milí, pohostinní a otevření každému.
…po slunci, které svítí každý den, a když prší, po chvíli už zase svítí a hřeje snad ještě více než před deštěm.
….po jídle, které na Sicílii voní a je tak dobré, že se na něj člověk vždy a znovu těší a jako Sicilané jí pomalu a dlouho. Dokonale si vychutnává sousto za soustem.“
Takže tak nějak, milí čtenáři. Pokud se už teď toužíte ponořit do milých slov, do úhlu pohledu, kterým Čech vidí tak pohlednou, elegantní, horkou a neskutečně pohostinnou Sicílii, pak máte možnost. Kniha s pokorou a úctou, se zvědavou otevřeností a neustálou překvapeností popisuje své postupné pronikání do života na Sicílii, svou vznikající lásku a vášeň, nejen k té zemi, ale také k jídlu. A i drobnosti, které ho potkávali ve chvílích, kdy s knihou finišoval, kdy vařil se svou rodinou poslední jídla a kdy ochutnával, experimentoval. Každý recept je tak trochu vymazlený, je v něm vidět snaha a snad někdy i boj s tím ho uvařit. Protože proč by člověk na Sicílii zůstával u české kuchyně, když tam je nabídka tak bohatá? A hlavně jiná, jsou tu jiné suroviny, takže tak či onak se musíte přizpůsobit nové zemi.
Je vzácné, když takovou publikaci získáte z rukou Čecha. Když je to takříkajíc „od píky“ a s třesoucíma se rukama se vypracujete až k dokonalému výsledku. Třeba k pohodovému zákusku, ke vzrušující olihni a k dokonalostem tamního koření. Kombinace, ze kterých se vám bude točit hlava, vzrušením a extází. A jak správně píše autor, mnohá jídla si neuvaříte jen jednou. Jsou to všechno lahody, ke kterým se budete mít chuť vracet a těšit se na ně.
Mňam!
„Na žádném stole nikdy nesmí chybět čerstvý chléb. Pro obyvatele Sicílie byl základem jídelníčku po staletí a zůstal jím dodnes. Přistupují k němu s nábožnou úctou a v minulosti měla pouze hlava rodiny svaté právo a privilegium nakrojit pecen. Chléb bývá posypán sezamovými semínky a peče se z mouky z tvrdé pšenice. Má drsnou a krásně zlatou kůrčičku. Podle jednotlivých oblastí se různí jeho tvar od spletených copů přes oválný bochník až po rosettu ve tvaru květu.“
Název: Sicilská kuchyně
Autor: Petr Šámal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: Epocha
Odkaz na web: www.epocha.cz
< Předchozí | Další > |
---|