Petr Šámal: Sicilská kuchyně
Banner

Petr Šámal: Sicilská kuchyně

Tisk

sicilska kuchyne 200Milujete horké podnebí, vůni tak trochu italských specialit? Hm, pak věřte, že tady víc než kde jinde platí, že Sicílie není Itálie. Ačkoliv mnohé vůně jsou podobné, tak tohle je kniha, kterou si na dovolenou sbalíte natošup. A díky její vyměkčené tvrdé vazbě  na ní můžete klidně usnout a rozhodně si nic neotlačíte. Miluju knihy, tedy, kdy se povedou, které jsou zároveň tak trochu cestopisy nebo životopisy a přitom ukazují slasti života lidí, jež  milují jídlo.


Petru Šámalovi se to povedlo!
„Tak jako jsem si na první pohled zamiloval Sicílii, tak stejně spontánně vznikala tato kniha. Celé léto 2015 jsem jako každý rok prožil na Sicílii, kde jsem zároveň začal pracovat na své poslední knize  z prostředí horské služby. Když  jsem se ale na podzim – opět plný dojmů – vracel, už cestou do Prahy se mi začalo stýskat…
…po lidech, kteří jsou neskutečně milí, pohostinní a otevření každému.
…po slunci, které svítí každý den, a když prší, po chvíli už zase svítí a hřeje snad ještě více než před deštěm.
….po jídle, které na Sicílii voní a je tak dobré, že se na něj člověk vždy a znovu těší a jako Sicilané jí pomalu a dlouho. Dokonale si vychutnává sousto za soustem.“
Takže tak nějak, milí čtenáři. Pokud se už teď toužíte ponořit do milých slov, do úhlu pohledu, kterým Čech vidí tak pohlednou, elegantní, horkou a neskutečně pohostinnou Sicílii, pak máte možnost. Kniha s pokorou a úctou, se zvědavou otevřeností a neustálou překvapeností popisuje své postupné pronikání do života na Sicílii, svou vznikající lásku a vášeň, nejen k té zemi, ale také k jídlu. A i drobnosti, které ho potkávali ve chvílích, kdy s knihou finišoval, kdy vařil se svou rodinou poslední jídla a kdy ochutnával, experimentoval. Každý recept je tak trochu vymazlený, je v něm vidět snaha a snad někdy i boj s tím ho uvařit. Protože proč by člověk na Sicílii zůstával u české kuchyně, když tam je nabídka tak bohatá? A hlavně jiná, jsou tu jiné suroviny, takže tak či onak se musíte přizpůsobit nové zemi.
Je vzácné, když takovou publikaci získáte z rukou Čecha. Když je to takříkajíc „od píky“ a s třesoucíma se rukama se vypracujete až k dokonalému výsledku. Třeba k pohodovému zákusku, ke vzrušující olihni a k dokonalostem tamního koření. Kombinace, ze kterých se vám bude točit hlava, vzrušením a extází. A jak správně píše autor, mnohá jídla si neuvaříte jen jednou. Jsou to všechno lahody, ke kterým se budete mít chuť vracet a těšit se na ně.
Mňam!
„Na žádném stole nikdy nesmí chybět čerstvý chléb. Pro obyvatele Sicílie byl základem jídelníčku po staletí a zůstal jím dodnes. Přistupují k němu s nábožnou úctou a v minulosti měla pouze hlava rodiny svaté právo a privilegium nakrojit pecen. Chléb bývá posypán sezamovými semínky a peče se z mouky z tvrdé pšenice. Má drsnou a krásně zlatou kůrčičku. Podle jednotlivých oblastí se různí jeho tvar od spletených copů přes oválný bochník až po rosettu ve tvaru květu.“

Název: Sicilská kuchyně
Autor: Petr Šámal
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 211
Hodnocení: 100 %           

Zdroj foto: Epocha
Odkaz na web: www.epocha.cz 


 

Přihlášení



Anketa

Který kulturní trend vás v poslední době nejvíce zaujal?
 

Špína: temná krimi z východního Slovenska

V únoru vydalo nakladatelství Metafora velmi zajímavý detektivní počin slovenské autorky Barbory Bernátové s lakonickým názvem Špína. Druhý případ svérázného kapitána Davida Meiznera se s ničím nemaže. Vražda mladého profesora přináší spoustu otazníků i mnoho podezřelých…

Lištičky, klasické drama s nápaditou režií Michala Dočekala

Písní, jejímž textem je část Písně písní ze Starého zákona poklidně začíná drama Lištičky, uvedené Městskými divadly pražskými na scéně divadla ABC. Text verše je prostým konstatováním toho, že když lišky škodí ve vinici, je třeba je z ní bez milosti vyhnat. Smysl tohoto verše, jenž se stal v průběhu staletí předmětem mnoha teologických výkladů, hledajících v něm mnohá podobenství a jinotaje, je ale jasný – dávejte si pozor na to, co vypadá lákavě a skvěle, ale časem vás to může zničit.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Lucie Roubínová: „Na každém koncertě při rozloučení a poděkování přeji lidem, ať jsou zdrávi. A vše ostatní přijde samo.“

lakoma barka 200Českokrumlovská dívčí folková kapela Lakomá Barka v září oslavila 15. narozeniny. Velký to důvod k oslavě a třeba i zamyšlení, čím si děvčata za ta společně strávená léta prošla a jak to bude dál. To se sice nikdy ned...

Chinaski ohlašují největší koncert kariéry. V červnu zahrají open-air pod „lízátky“ v Hradci Králové a na brněnském Velodromu

V prosinci letošního roku uběhne přesně 30 let od chvíle, kdy vyšlo první album skupiny Chinaski. Oslavu 30 let Chinaski oficiálně odstartují prosincovými koncerty v pražské O2 areně. Souběžně s nimi se fanoušci dočkají také speciální narozeni-nové desky nahrané v Rockfieldu. Oslavy tímto ale teprve začnou! Vše totiž vyvr-cholí v roce 2025, kdy se uskuteční vůbec největší koncert v historii kapely.

Z archivu...

Čtěte také...

Audioknihy a dobré čtení na říjen. Tipy od našeho redaktora Dalibora

Fieldsova PosledniNaRade

Opět jsme tu se čtenářskými tipy od našeho redaktora, který je sám autorem několika knih, Dalibora Boubína. Jakou četbu doporučuje na říjen? Blíží se dlouhé zimní večery…

...

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Světoběžný dokumentarista Joris Ivens

ivens 200Akademie múzických umění vydala již několik zasvěcených monografií věnovaných světově uznávaným filmařům, najmě dokumentaristům (nalezneme tu jména jako Jean-Luc Godard, Chris Marker, Karel Vachek, Jan Němec). Nyní přibyl svazek pojednávající o Joris...