Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román

Když si rocková hvězda odskočí napsat krimi román

Tisk


chlapec ve stinu 200Carl-Johan Vallgren – rockový hudebník a spisovatel v jednom, je ve Švédsku známým autorem. Ovšem Chlapec ve stínu je jeho prvním krimi románem. I tak se ale může rovnat zavedeným krimi značkám jako je například jeho krajanka Kristina Ohlssonová.

 


Když se poprvé setkáváme s Danny Katzem, ústřední postavou zamýšlené série, děj románu se odehrává v podivném drogovém oparu, působí trochu zmateně (byl to autorův záměr?). Danny je jazykově nadaný počítačový génius vycvičený v armádě, který bojuje s chutí dát si dávku heroinu.
V současné době se věnuje překladům, když za ním přijde Angela, manželka jeho bývalého kolegy z armády Joela. Joelovu rodinu v sedmdesátých letech postihla tragédie. Joel, tehdy ještě dítě v kočárku, se svým otcem a starším bratrem byli v centru Stockholmu, chtěli odjet metrem zpět domů. Kristoffer si však postavil hlavu a nechtěl jet výtahem, když se nabídla starší dáma, že jej doprovodí na nástupiště a na otce s kočárkem počká. Jenže, ani neznámá, ani Kristoffer na smluveném místě nejsou. Rodina se snaží chlapce najít, ale její snahy jsou marné. Mají pocit, že rodinu postihlo prokletí a není z něj cesty zpět.

Angela vyhledá Dannyho, když se za nejasných okolností ztratí i Joel a žádá ho, aby ho pomohl najít. Danny se tak vydává na strastiplnou cestu plnou mrtvých těl a intrik, na pomoc vyhledá svého dřívějšího nadřízeného v armádě. Ukazuje se, jak hluboko do jeho vlastní historie sahá komplot jeho domnělého „anděla strážného“.

Při čtení máte dlouho pocit, že je přece vše jasné, ale zkušený čtenář severských detektivek ví, že si na rozuzlení bude muset počkat až na úplný závěr, neboť dějové linky a odbočky jsou velmi spletité. Autor také vybral název s dvojím významem – čtenáře jistě napadne, zda je „chlapec ve stínu“ Kristoffer, který zmizel, nebo Joel, který byl rodinnou díky tragédii trochu přehlížen?
Stavbou příběhu mi román trochu připomínal Lotosové blues Ohlssonové, kterou jsem zmiňovala v úvodu. Obě knihy v Česku vyšly ke konci roku 2015, v originálech vyšel nejdříve Chlapec ve stínu (2013), Lotosové blues o rok později. Vallgren ve své krimi prvotině mistrně spojil záhadou opředené zmizení, drogy, tajný armádní program a vúdú. Nemusíte se bát, že byste se nudili, to se vám nestane ani na chvíli.

chlapec ve stinu
Chlapec ve stínu/Skuggpojken
Autor: Carl-Johan Vallgren
Žánr: krimi
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384
Hodnocení: 88 %                Zdroj foto: www.mobaknihy.cz

http://shop.mobaknihy.cz/knihy/chlapec-ve-stinu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Turnová z Plastic People of the Universe: „Mluvit pravdu už se dnes nenosí.“

200rozEva Turnová působila jako baskytaristka ve skupinách DG 307 nebo Půlnoc, od roku 2000 má vlastní hudební projekt s názvem Eturnity a od roku 2001 hraje s kapelou The Plastic People of the Universe. Kromě hudby se v nedávné době začala věnovat i psaní a výt...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

RECENZE: Urban Games

Urban games200Dnes jsem se rozhodla připravit recenzi na knihu Urban Games, která není mezi čtenáři zas až tak známá, a kterou nenajdete v žádném kamenném, či internetovém knihkupectví . Rozhodně to ale není tím, že by snad byla méně kvalitní, ba naopak. D...


Literatura

A pak padla Tma - Jozef Karika

tma 200Jméno Jozef Karika mi není cizí, ale až doteď jsem ho přecházela bez povšimnutí. To se ale v listopadu, kdy nakladatelství Argo vydalo jeho knihu s lakonickým názvem Tma, změnilo. A já tak objevila autora, který v mých očích patří ke špičkám slovenské li...

Divadlo

Dušek se vrací na místo činu - Lávka Open Air Chocerady bude 21. – 27. června

lavka open air 200Již podruhé si budou moci vychutnat návštěvníci legendární divadelní představení Jaroslava Duška Čtyři dohody, Pátá dohoda a Vizita v rámci Lávka Open Air Chocerady. Vstupenky k dostání v síti Ticketportal.

...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...