Známé osobnosti na snímcích fotografa Derecka Harda ukazují, jak se Ne!chovat v přírodě

Známé osobnosti na snímcích fotografa Derecka Harda ukazují, jak se Ne!chovat v přírodě

Tisk

NE v prirode 200Umělec Jiří Korn, herečka Dagmar Havlová, zpěvák Ben Cristovao, šéfkuchař Přemek Forejt, sportovec David Svoboda, herečka Andrea Kerestešová Růžičková nebo modelka Kateřina Sokolová. To je jen část ze seznamu veřejně známých českých osobností, které se zapojily do umělecké kampaně Ne! v přírodě, jenž má upozornit na nevhodné chování v přírodě. V rámci ní je v pražské zeleni v roli podivných obyvatel města, kteří se na svých výletech do přírody chovají přesně tak, jak by neměli, ztvárnil talentovaný fotograf Matěj Dereck Hard.

Série dvanácti fotografií ve stylu pop-art photography, doplněná instalací lesa, bude zdarma k vidění od 26. června do 10. července v Křížové chodbě na Staroměstské radnici v Praze. Výstavu zahájí v pátek 25. června v 19.00 hodin slavnostní vernisáž.

Kampaň Ne! v přírodě je společným projektem fotografa a art direktora Matěje Derecka Harda a odboru Ochrany prostředí Magistrátu hlavního města Prahy. Jejím hlavním cílem je poukázat na nevhodné chováním v pražském přírodním a lesním prostředí. Fotograf prostřednictvím originálních snímků velmi neotřelou formou upozorňuje na různé neduhy, kterých by se lidé měli vyvarovat při návštěvě zeleně. Jak se ne!chovat v přírodě na dvanácti originálních fotografiích předvádí známé tváře z řad umělců a sportovců žijících v Praze. Všechny spojuje pozitivní vztah k lesům, zvířatům a přírodě obecně.

Focení se uskutečnilo za použití nejlepší fotografické techniky současnosti, fotoaparátu Hasselblad, kterou využila například vesmírná agentura NASA při misi Apollo 13 na Měsíc. Osobnosti v roli netradičních modelů a modelek jsou na fotografiích bosé, oděné do bílého oblečení, obklopené přírodou. „Působí tak jako jakýsi přízrak, který vstupuje do přírody snad jen proto, aby na ni parazitoval. Aby si tam dělal přesně a jen to, co chce on. Rozdělal oheň, tam kde je to přísně zakázáno, rušil ten přenádherný klid nebo pohladil mládě srnky… To že díky tomu třeba zemře, už tento přízrak samozřejmě nezajímá. Důležité je se u toho všeho usmívat, a hlavně si udělat selfie na telefon,“ popisuje fotograf Dereck Hard.

NE v prirode 1

Fotografie jsou záměrně teatrální a předimenzované, aby upoutaly co největší pozornost a otevřely oči i těm, které autor považuje za novodobé přízraky. „Určitě jste je už v lese taky potkali. Oblečeni jsou jako na večerní party nebo do kina, z telefonu jim vyhrává hudba a zamračení se plouží k cíli v podobě nějaké známé vyhlídky či poutního místa. Tam nahodí úsměv od ucha k uchu, vyfotí se a vyrazí zpět k autu. Ale už se nemračí! Zírají do telefonu, zakopávají o větvě a usmívají se přibývajícím reakcím u své nové přírodní fotky umístěné okamžitě na sociální síť typu Instagram. Upřímně doufám, že se díky kampani lidé pořádně zamyslí nad svým chováním v přírodě obecně a třeba ubyde i odpadků poházených v lese…,“ říká fotograf Dereck Hard.

Fotografie na Staroměstské radnici doplní instalace lesa i dokumentární film

Výstava Ne! v přírodě bude zahájena v pátek 25. června v 19.00 hodin slavnostní vernisáží, kde bude symbolicky doporučený dress code „all white“, aby návštěvníci ladili s osobnostmi na fotografiích. Samotnou výstavu pak půjde zdarma navštívit v termínu 26. června až 10. července v Křížové chodbě na Staroměstské radnici v Praze. Série bude představena pomocí profesionálních archivních tisků 105x140 cm na dibondových deskách. Dvanáct fotografií doplní instalace kousku lesa. V této instalaci bude během slavnostní vernisáže zakomponován tematický raut od šéfkuchaře Přemka Forejta, který je zároveň jednou z tváří kampaně.

„Třešinkou na dortu bude čtyřiceti minutový film, který zachycuje zákulisí náročného focení doplněné o rozhovory s tvářemi a realizačním týmem. Film z dílny mé partnerky poběží na obří OLED obrazovce po celou dobu vernisáže i výstavy. Vernisáž bude zpestřena ještě o tematicky laděné přírodní koktejly a prvních 300 návštěvníků získá luxusní kalendář se všemi fotografiemi, ve velkém formátu a na krásném křídovém papíře,“ přibližuje doprovodné aktivity výstavy její autor Matěj Dereck Hard.

NE v prirode 2

Umělec:

Matěj Dereck Hard – absolvent magisterského oboru tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě / vítěz ceny Grant Prahy na Czech Press Photo 2017 a Junior award na Czech Press Photo 2010 / jen za rok 2019 zaznamenal mimořádný úspěch na největších mezinárodních soutěžích (International Photo Awards – New York, MIFA v Moskvě, Prix de la Photographie v Paříži, ND Awards USA či TIFA Tokyo International Photography Awards v Japonsku) / vydavatel originálních fotografických knih a komiksů / kompletní biografii autora najdete zde: www.dereckhard.c HYPERLINK "http://www.dereckhard.com/bio";o HYPERLINK "http://www.dereckhard.com/bio";m/bio

Témata a osobnosti:

rušení klidu hlasitou hudbou: David Kraus / znečišťování lesa a přírody odpadky: Ben Cristovao / volně pobíhající psi: Sharlota / ježdění do lesa motorizovaným dopravním prostředkem: Dagmar Havlová / zakládání otevřeného ohně a kouření: Tonya Graves / světelné znečištění: Eva Samková / vandalismus na zeleni: Andrea Kerestešová-Růžičková / krmení zvěře: Přemek Forejt / nelegální odběr vody: Jiří Korn / dotýkání se mláďat: Kateřina Sokolová / vypouštění splašek do vodního toku: Matěj Ruppert / ježdění na kole mimo cyklostezky: David Svoboda 

NE v prirode plakat

Více informací najdete na FB události Ne! v přírodě.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Učitel potřebuje znát kulturu země, odkud dítě s jiným mateřským jazykem přichází

skolstvi 200Ze 450 dětí je v jedné z pražských základních škol 80 dětí s odlišným mateřským jazykem. Na jednu třídu tak připadá 8 dětí cizinců. Dětí, jejichž mateřským jazykem není čeština, přibývá i v dalších školách. Potřebují pomocnou ruku! Podle pražské...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zapomenutý fotograf

balzar 200V Galerii Josefa Sudka na Úvoze byla otevřena výstava fotografií Jaroslava Balzara (1894 - 1945). Je to první výstava tohoto autora, který vlastnil jeden z nejvyhlášenějších fotografických ateliérů v předválečné Pra...


Literatura

Dohazovačka spřízněných duší aneb jak se seznámit v těžké době

Dohazovačka spřízněných dušíDohazovačka spřízněných duší zaujme na první pohled krásně zpracovanou obálkou, která naláká nejednoho čtenáře i k samotnému obsahu knihy, alespoň u mě se tak stalo, a na ten druhý mě zaujal název knihy, u kterého jsem byla zvědavá, jak ho autorka uchopí č...

Divadlo

Tragédie člověka, který neuměl říct NE

netrpelivost-srdce perexPoručík Anton Hofmiller (Petr Matyáš Cibulka) má jednu vlastnost, která mu občas nesmírně komplikuje život: neumí říkat ne. Když se spřátelí s nádhernou Ilonou (Romana Widenková), zdá se, že našel své štěstí.

<...

Film

Kultura a totalita IV – Každodennost

Kultura -kino PEREXEditoři Ivan Klimeš a Jan Wiendl v několika posledních letech zahájili vydávání volné řady sborníků, souhrnně nazvaných KULTURA A TOTALITA. Už byly vydány svazky věnované válce, národu a revoluci, nyní v pořadí čtvrtá část je zas...