RECENZE: Osamělý jezdec

RECENZE: Osamělý jezdec

Tisk

200 jezdecOd tvůrců, kteří nám přinesli Piráty z Karibiku, jsme se letos dočkali nového díla. Opět se zmalovaným Johnym Deppem, ale tentokrát na divokém západě. Osamělý jezdec sice pozbyl milostného příběhu a akce, ale na groteskní scénky režisér Gore Verbinský nezapomněl ani v divokém Texasu. Na začátku příběhu se nám představuje právě vystudovaný právník, John Raidser, (Armie Hammer), který jede vlakem do města za svým rangerským bratrem. Netuší ovšem, že v tomtéž vlaku s ním cestují i vězni, na které čeká šibenice. A to sice indián Tonto (Johny Depp), a chladnokrevný vrah. Oboum se pak zázrakem povede uniknout. Ale John je přesvědčený o tom, že by se indián měl dostat zpátky do cely a on se vydává na cestu za polapením druhého uniklého vězně. Jestli ho chytne a co se stane s indiánem Tontem se dozvíte na stříbrném plátně. Perličkou je, že celý tento příběh vypráví Tonto malému chlapci, kdesi v muzeu.

 

 

Osamělý jezdec je sice skvělá komedie, u které se nedá předvídat konec, ale i přesto má svá hluchá místa. není v ní tolik akce jako v Pirátech z Karibiku a některé otázky zůstávají nevysvětleny. Na to, že je to film se závanem westernu v něm hraje až překvapivě mnoho herců, kteří jezdí na koni tak, že i laik pozná, že se nejedná o cowboje nebo indiána, nýbrž o člověka, který vidí koně nejspíš prvně v životě.

lone ranger

Skvělý herecký výkon předvedl opět Johny Depp, jemuž maskéři přidali na make-upu. Zajímavé pak je, že ani když se namočí, nic se nesmyje a tak ho nezmalovaného můžeme vidět pouze ve starší verzi v muzeu. Jeho groteskní výrazy neomrzí ani v koncích filmu.

 ranger

Sečteno a podrtženo: pokud na film vyrazíte do kina, určitě se budete skvěle bavit a pokud nejste zrovna ti zvědavější diváci, nebudete si pak ani lámat hlavu se zvláštnostmi, které tvůrci zapomněli vysvětlit.

Osamělý jezdec/ The Lone Ranger
Scénář: Ted Elliot, Terry Rossio, Justin Haythe
Režie: Gore Verbinski
Kamera: Bojan Bazelli
Hudba: Hanz Zimmer
Hrají: Johny Depp, Armie Hamme, Tom Wilkonson, Timothy Hutton, Helena Bonham Carter
Hodnocení: 90%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Celý život. Kronika 20. století a alpského údolí z pohledu jednoho muže

A Whole Life04Andreas vyrůstá na začátku 20. století s násilnickým strýcem na farmě v alpském údolí. Prožije dětství plné brutality a tvrdé práce, v osmnácti letech ale najde odvahu opustit svého utlačovatele. I když jej strýc částečně zmrz...


Literatura

Chrám plný květů: poezie čistá a hravá jako potůček vinoucí se mechem

altV češtině doposud největší výběr toho nejlepšího z japonského národního pokladu - poezie haiku – přineslo na sklonku loňského roku na pulty knihkupců malé, nezávislé a nekomerční nakladatelství DharmaGaia ve spolupráci s Če...

Divadlo

Brněnské kolo aneb Jak ukrást Věstonickou Venuši
vestonickavenuse perMěstské divadlo Brno jako úvodní představení na Open air scéně, v překrásném prostředí Biskupského dvojka, s osvětleným chrámem sv. Petra a Pavla v pozadí, uvedlo další muzikálovou světovou premiéru. (Uf to byla dlouhá věta, a...

Film

96 hodin aneb Nechtějte nazlobit Liama Neesona

96 200O tom, že Liam Neeson by mohl být ve svém věku (letos mu bude jednašedesát) akční hrdina, by asi ještě před pár lety nikdo moc neuvažoval. Jenže v úvodním díle nové „batmanovské“ trilogie“ Batman začíná, kde si zahrál padoucha Ra´s Al Ghula, prokázal, že...