Snová pohádka, ale ne pro děti

Snová pohádka, ale ne pro děti

Tisk

chlapec perexPři cestě metrem mě na eskalátorech zaujala knižní obálka s malým chlapcem u auta z první poloviny minulého století s tajemným názvem Chlapec, který rozdával sny. Takové kombinaci jsem nemohla odolat a pustila jsem se do čtení.

 


Spíše jsem však očekávala nějaké fantasy, ale historický román, který napsal italský autor, určitě nebyl zklamáním. Cetta, ještě ne plnoletá dívka, odjíždí se svým synem Natalem do Ameriky za vidinou lepšího života. Už po cestě ji čekají různé strasti, přesto stále věří, že se vše v dobré obrátí.
Při přijímání do nové země změnila Natalovi (natale italsky Vánoce) jméno na anglické Christmas („jméno pro negra“, jak několikrát v knize zazní). Christmas svým zjevem dost netypický Ital – blonďaté vlasy a světlé oči, měl změnit svůj nešťastný osud a stát se někým, prožít známý „americký sen“. Cettu vezme pod křídla gangster Sal – ta se podrobí jeho vůli a vydělává si jako prostitutka.
Christmas se toulá po ulicích a nasává místní atmosféru, fascinují ho gangy Lower East Side. Z vypjatých situací mu pomáhá jeho prořízlá pusa a velká fantazie. Tak vznikne i jeho „gang“ Diamond Dogs, který ho v různých obměnách provází po zbytek života.
Při jedné obchůzce narazí Christmas se svým kamarádem na zraněnou, zbídačenou židovskou dívku. Odvádí ji do nemocnice. Christmas je Ruth naprosto unesen. Ač oba velmi mladí, cítí jakési osudové spojení.
Luca di Fulvio píše velice rozvláčným, vypravěčským stylem. Nebojí se mluvit nadšeně o lásce, stejně tak umí do detailu popsat ty nejbrutálnější činy, kterých je člověk schopen. Skvěle vyniká v erotickém vylíčení tělesného aktu. Autor nastiňuje i to, jaká jsou pravidla gangu a jak to asi vypadalo v New Yorku dvacátých a třicátých let minulého století. Když nahlíží do ženského světa a duše, je někdy trochu znát, že autorem je muž.      

  chlapec

                  
„Jako by se vše zastavilo. Srdce, dech, myšlenky. Jako v pantomimě smrti. Sladké smrti, které je třeba se podvolit, aby člověk mohl zemřít jen trochu. A při probuzení z té malé smrti s námahou otevřít oči, objevit celý svět, jiný, zastřený, ospalý a zároveň znovuzrozený.“
Věří ještě dnes někdo na americký sen? Zde spočívá bolístka celého románu – celou dobu totiž očekáváte (nebo jste si spíše jistí), že vše dobře dopadne, nevíte jak, ale s ničím jiným, než s happy endem nepočítáte, a tím tak nějak odpadá prvek napětí. Jako pohádka však příběh funguje skvěle.


Chlapec, který rozdával sny/La Gang dei Sogni
Autor: Luca di Fulvio
Žánr: román
Nakladatelství: Knižní klub
Rok vydání: 2015
Počet stran: 512
Hodnocení: 80 %                Zdroj foto: www.bux.cz

( 0 hlasů )


https://www.bux.cz/knihy/155706-chlapec-ktery-rozdaval-sny.html?show#main


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor se skupinou Rybičky 48!

rybicky 48 200Kutnohorská tříčlenná skupina Rybičky 48 strávila část zimy na Bali a hlavně nedávno vydala desku Tohle je rock´n´roll vy buzny! Tento rozhovor je nejen o desce a stárnutí hudebníků, ale také o blížící se fe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Transsibiřská magistrála

Transsib oblka 200Miluju cestopisy. A obdivuji lidi, kteří je píšou. Projedou kus světa, aby pak ostatním podali svoje svědectví o tom, jak to chodí jinde, jací taM žijí lidé a v jakých podmínkách, v jakých kulturách, co si na sebe oblékají, jaká je...


Literatura

Kniha, po jejímž přečtení vaše procházka lesem už nikdy nebude stejná!

propleteny-zivot 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha amerického biologa a spisovatele Merlina Sheldrakeho s názvem Propletený život a podtitulem Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Vydejte se objevit tento fascinující ...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Filmy ze střední Evropy

filmy stredni evropy klipPod střechou Maďarského kulturního střediska v Praze se od čtvrtka 25. října do neděle 28. října 2012 pořádá přehlídka Současná filmová tvorba – střední Evropa. Přiblíží zajímavá díla nejen ...