Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

Anders de la Motte uzavřel svou sérii ročních období

Tisk

jarni obet 200Jarní oběť je závěrečným dílem z volné série oblíbeného švédského spisovatele Anderse de la Motta. Po Zimním ohni přichází jaro a s ním i oběť.

 

 

 

Děj knihy pracuje s motivem Valpuružiny noci, která je obdobou našeho pálení čarodějnic. S oslavou jsou spojeny různé rituály a také magická atmosféra. V roce 1986 se však tyto oslavy zvrtly a šestnáctiletá Elita Svartová je zabitá rituálním způsobem a je označována jako jarní oběť. Zbytek její rodiny beze stopy zmizí a život v malé vesnici pokračuje dál. Jenže každý si do života nese své démony…

Situace v malé obci se změní, když se o 33 let později do místního zámku nastěhuje mladá doktorka Thea Lindová. Dávná tragédie i místní legendy ji fascinují a navíc zjišťuje, že jí nejen její muž něco tají a že je vše propojené a jasné je jedno – místní nechtějí, aby se v tom vrtala a odhalila pravdu. Thea navíc nachází podobnosti mezi životem Elity a její minulostí.

Anders de la Motte v rozhovoru pro Knižní klub přiznal, že touto knihou zabrousil trochu do hororu a při psaní jej bavilo popisování přírody s motivem bažiny, ve které je zároveň hrozně moc života i rozkladu a smrti. Přiznám se, že toto na mě nijak děsivě nepůsobilo a části o přírodě jsem brala jen jako nedílnou součást děje. Hororově na mě v knihách působí spíše psychologické aspekty, které se zde nenacházejí.

Jarní oběť je psána velmi podobným stylem jako předchozí díly. Je zde událost, která se stala v minulosti, měla přesah do současnosti a pak někdo, kdo se snaží zjistit, jak to bylo. Ten často ještě něco skrývá a autor vše dávkuje postupně. V krátkých kapitolách se střídá aktuální rovina s tou minulou, čtenáři je servírováno hodně postav i situací. Na jednu stranu je toto schéma velmi čtivé, na druhou už to na mě v rámci čtvrtého dílu tolik nefungovalo a příběh mi také hodně připomínal Zimní oheň. Takže ve výsledku mohu říct, že kniha neurazí, ale ani úplně nenadchne a jsem ráda, že tato (byť volná) série skončila. Doufám tedy, že Motte přijde s něčím novým a těším se na to!

Anders de la Motte, bývalý policista, poté šéf ochranky jedné z největších IT firem, pracuje momentálně jako mezinárodní konzultant bezpečnostních služeb. Vydal trilogii akčních příběhů Geim (česky Game), Buzz a Bubble o zneužívání moderních počítačových technologií a sociálních sítí a dvojici napínavých krimirománů MemoRandom a UltiMatum z prostředí organizovaného zločinu. V rodném Švédsku patří k nejčtenějším a nejoceňovanějším autorům, jeho tituly vycházejí ve dvaceti sedmi zemích. Od roku 2016 vycházejí autorovy thrillery situované do jihošvédského regionu Skane a do jednotlivých ročních období: po prvním z nich, Konci léta, následoval Podzimní případ (2017), o rok později Zimní oheň a závěre patří titulu Jarní oběť. 

jarni obet

Jarní oběť
Autor: Anders de la Motte
Překlad: Helena Matocha
Žánr: thriller
Nakladatelství: Kalibr (Euromedia Group)
Rok vydání: 2021
Počet stran: 448
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/364727-jarni-obet.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...


Literatura

Soudní drama Nevědomý svědek: vtip a spravedlnost pro černého muže

nevedomy svedek Gianrico CarofiglioChutnou lehkou jednohubkou na jedno (nejen) prázdninové odpoledne je novinka nakladatelství Host Brno, Nevědomý svědek, z pera Itala Gianrica Carofiglia. Kniha v...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Generace Jihlava

Generace 200Dokumentů v kinech můžeme stále vidět mimořádné množství - a zájem publika o ně zdá se neslábne. Z jedenácti českých filmů, které byly v prvním čtvrtletí letošního roku nasazeny do kin, jsou tři dokumenty. Zastoupení se tak pohybuje mezi pětinou...