Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

Tisk

BOEMO200Spisovatel Jiří Raichl tentokrát spojil síly s Monikou Alžbětou Svobodovou a společně napsali dílo Boemo e Bastardella – sen probdělé noci. Kvalitě to rozhodně na ničem neubírá.

 

 

 

Autoři vzali reálné historické postavy jako je například Josef Mysliveček (Il Boemo), Lucrezia Aquiari (La Bastardella), nebo operní diva Caterina Galli a vycházeli z toho, že je doloženo, že v roce 1766 Guiseppe Colla trénoval parmský dvorní orchestr a že tam pobývala i La Bastardella a Collova přítelkyně. Pak už ale popustili uzdu fantazii…

O čem to je prozradí anotace:

Horký srpen roku 1766.
Sladká Itálie překypující mnohými lákadly: opojným vínem, okouzlující krajinou, znamenitou kulturou...
A uhrančivými ženami se zlatem v hrdle.
Mlynářský synek z daleké Prahy zabloudí do města jménem Parma, aby zde prorazil se svým hudebním uměním. A splatil bobtnající dluhy, co se za ním neodbytně plíží.
Místo uměleckého triumfu však zakopne o dramatickou romanci.
Vržen do středu bláznivého spletence intrik, manipulace, milostné touhy a politických tahů zahoří nespoutaným citem k mladičké vycházející hvězdě operního nebe... Složí pro ni árie, jež proniknou až na dřeň jejího srdce. Magie hudby a touha lásky se propojí v jeden omamný gejzír... Zamilovaný mlynářský synek není nikdo menší než božský Josef Mysliveček, Il Boemo, operní titán příštích patnácti let. Ale teď ještě stojí na jejich prahu, aby stvořil nejmocnější hudbu svého života... A ona? Mladičká hvězda? Lucrezia Aquiari vystupující pod uměleckým jménem La Bastardella. Žádoucí žena s famózním hlasem. Plná vášně a odvážných ambicí.
Dokáže je naplnit? Nebo se stanou pouhým snem probdělé noci?

U knih psaných dvěma autory je občas potíž – je složité držet nit nebo stejnou kvalitu a podobně. Zde však mohou jít obavy stranou. Jiří Raichl a M.A. Svobodová se střídají v jednotlivých kapitolách a klobouk dolů před nimi. Paní Svobodová vysvětluje, že na začátku stála pouze „stručná synopse s rozepsanou expozicí, čtyřmi hlavními figurami a základní peripetií příběhů“ a vše ostatní nechali plynout. Díky tomu vznikl příběh působící opravdu jako dialog. Obdivuji je také za to, že se jednak nesešli naživo a pracovali jen online, ale také proto, že mezi nimi ani neproběhla žádná domluva nebo ladění se na sebe (ani lidsky, ani stylem psaní a podobně), aby jim to hrálo.

Zpočátku jsem byla ke knize trochu nedůvěřivá, protože se mi zdálo, že se jen veze na vlně oblíbenosti filmu Il Boemo právě o Josefu Myslivečkovi. Brzy mě to však přešlo, příběh mi běžel před očima, často jsem se smála a nechyběla ani nejrůznější netradiční spojení jako například věta „Jeho Excelence není žádná bluma za zelena utržená.“. Taky se jednalo úplně o něco jiného, než jsem zvyklá číst a jako takovou zajímavou oddechovku titul všem moc doporučuji!

Jiří Raichl (* 1966) je český prozaik, básník a dramatik. Je členem Divadelního spolku F. A. Šubert, v němž působí jako scénárista a režisér. Narodil se v Praze, aktuálně žije v Dobrušce. Vyzkoušel devatero řemesel (včetně desáté bídy) a v současné době zakotvil v sociálních službách. Literární tvorbě se věnuje jako koníčku. V roce 2018 založil butikové nakladatelství TOFANA, v němž vydal román Poblíž nebe a sborníky povídek Zítra už bylo (2018), Tenčí než vlákno pavučiny (2019) a Mám se dobře, ale špatně to snáším (2020). Řídil rovněž vydání básnického sborníku 6 hlasů lásky (2019) a v roce 2021 vydal průřezový výbor své poezie Slunce v podhlavníku. Provozuje též webový Literární servis.

Monika Alžběta Svobodová (*1982) vyrůstala v Kutné Hoře, městě plném historických skvostů. A snad právě proto ji to k historii vždycky táhlo. Trpělivě přečkala mnohaleté působení v korporátním prostředí, jehož monetární filozofie příliš nepodporuje uměleckou invenci. Trojnásobná mateřská dovolená však osvobodila její uvězněnou fantazii, která se začala znovu sytit, až přerostla v první literární pokusy. Na beletristický debut, historický román „Pomsta“, navazuje M.A. Svobodová spoluautorstvím novely „BOEMO e BASTARDELLA – sen probdělé noci“.

BOEMO

Boemo e Bastardella – sen probdělé noci
Autoři: M. A. Svobodová, Jiří Raichl
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2022
Počet stran: 240
Hodnocení: 84 %

https://knihy-tofana.webnode.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je skvělé, že si školy uvědomují práci svých studentů, kteří se podílejí na kulturním rozvoji města. Rozhovor s Markem Barošem, dramaturgem M-klubu o festivalu Majáles 2016.

baros200Začátkem května, přesně v sobotu 7., se v areálu zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí uskuteční pátý ročník studentského festivalu Majáles 2016. Po zkušební vnitřní verzi z loňského roku se tentokrát opět dostane ven. Přibudou nové scény a poprvé se na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Markus Zusak: Roky pod psa

Roky pod psa 200Na úplnou prvotinu Roky pod psa autora Marka Zusaka jsme byli všichni jistě velmi zvědaví. Jeho Zlodějka knih se u nás těší velké oblibě, ale dosáhnou i Roky pod psa stejného úspěchu nebo skončí, jak se ř...


Literatura

S Viktorem a Viktorkou se rozhodně nudit nebudete!

PohadkovyKlasek perexA máme tu zase naše staré dobré kamarády. Tedy, kdo neví, o kom je řeč, připomenu, že s Viktorkou a Viktorem Hrdličkovými, malými rozvernými sourozenci, jsme se setkali v knížce stejného formátu, jen s modrými deskami. Taky mě l...

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Pravidla moštárny - srdcervoucí klasika

mostarna perexPravidla moštárny – už jste určitě slyšeli aspoň tento název, že? Nebo jste dokonce četli knižní předlohu filmu, o kterém je právě řeč. V každém případě – podívejte se, nebo se podívejte znovu, protože jde o j...