První díl komiksové revue zaujme především kluky

První díl komiksové revue zaujme především kluky

Tisk

komiks200Na poli české komiksové scény se příliš často nedějí výrazné změny. V současné době se u nás můžete setkat především s formou pro dospělé. Ale tento druh četby byl přece původně určen z velké části pro děti. Jen si vzpomeňte na Rychlé šípy či Čtyřlístek. Jejich nová vydání vycházejí dodnes. Ale jinak se v rámci komiksové tvorby pro naše nejmilejší caparty příliš neděje. A právě tuto skutečnost se rozhodla změnit Klára Smolíková, autorka Vynálezce Alvy a mnoha dalších knih.

 


V nakladatelství Triton vyšel první díl komiksové revue s názvem Bublifuk. Je určena především dětem od 7 do 12 let. V první řadě je soustředěný na kluky, ale své si určitě najdou i některé dívky. Pod taktovkou zdatné šéfredaktorky se shromáždila celá řada zkušených a šikovných kreslířů i autorů. Jeden z výtisků se mi dostal do rukou, a proto mi nezbývá než zhodnotit jeho kvality. Zároveň Vás snad trochu nalákám na jeho originální příběhy.
Prvním příběhem je dobrodružství Fernanda a Stelly. Nakreslil ho Vojtěch Šeda a textem obohatil Jiří W. Procházka (mimochodem manžel zmiňované šéfredaktorky). Je to příběh malého vynálezce a jeho kamarádky. Děti v něm najdou i určité poučení a na konci návod, jak si vyrobit větrník.
Následují Piráti na suchu, kteří zabírají pouze jednu dvojstránku. Text sepsala sama Klára Smolíková a ilustrace nakreslil Lukáš Fibrich. Pobavíte se v něm s bandou krvelačných pirátů, kteří brázdí široké moře. Typická záležitost pro kluky.
Dalším lehce naučným a vysoce zábavným dílem je kapitola Jak se dělá komiks. V něm vás hlodavec poučí o tom, jak to chodí v redakci takové komiksové revue. Seznámíte se s jednotlivými členy i samotným prostředím. Na závěr můžete rozluštit malý kvíz. Nakreslil Viktor Svoboda a napsala Klára Smolíková.
Ve velmi moderním duchu se nese dobrodružství Pípa a Půpa. Dvojice robotů hledá svého nezvěstného kamaráda a zažije přitom nemalé dobrodružství. Tato část patří k jedněm z nejzábavnější a zároveň i nejlépe zpracovaným z celého tohoto čísla. O text se postaral Martin Šinkovský a ilustrace zpracoval člověk s tajuplným nickem Ticho762.
Na pomezí pohádky a fantasy se pohybuje příběh Zelený vlk. Můžete se těšit na jeden z nejdelších komiksů tohoto vydání, který skončí opravdu nečekaně. Objeví se v něm totiž někdo, koho byste možná nečekali.
Tři mušketýři jsou už takovou klasikou, že ji asi nemusím téměř nikomu představovat. Z velké části vycházejí ze své románové předlohy. Určitě vás pobaví a zároveň dostanou do přitažlivého prostředí Francie.

komiks


Téměř na konci se představí Tomáš Kučerovský, který napsal i nakreslil Hilfréda Huberuse Babočku. Jedná se o podivného strýčka, který své neteři a synovci vypráví něco z napínavých vzpomínek. Velice zajímavým způsobem se v něm některé věci prolnou se současnými moderními technologiemi. Ani tentokrát v něm nechybějí roboti.
Poslední stránka vás naláká na Trampoty principála Piškoty. Jiří Walker Procházka a Petr Šrédl dokážou na pouhé jedné stránce rozvinout zajímavou a opět legrační příhodu. Hlavní roli v ní sehraje Petřínská rozhledna.
Na samotném obalu se ještě seznámíte s knihomolem Bubu od Báry Buchalové a Ondřeje Buchala. V něm bude položena jedna zásadní otázka, která se týká komiksů a hladového žaludku.
První díl komiksové revue Bublifuk jistě zaujme všechny děti, které nebaví dlouhé romány. Právě komiksy jsou pro ně jako dělané. Kombinace obrázků a mluveného slova bude možná pro některé z nich úvodem do čtení. Toto dílo je určeno především pro kluky. Najdete v něm celou řadu dobrodružných příběhů. Každý si v něm určitě vybere svůj oblíbený.
K jeho vzniku přispěla celá řada šikovných lidiček a tím vytvořili opravdu poutavý časopis. Zaujal mě i fakt, že někteří dokážou rozvinout zajímavou příhodu na velice malém prostoru. Jindy si můžete zasnít a přenést do maličko delších příběhů. Rozhodně by se Bublifuk měl ocitnout v každé domácnosti s dětmi v daném věkovém rozpětí. Vaši andílci budou uchváceni a třeba přestanou dělat lumpárny. Nebudou totiž na ně díky čtení mít čas.

Komiksová Revue Bublifuk
Autor: kolektiv, šéfredaktorka Klára Smolíková
Žánr: Dětský komiks
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2015
Počet stran: 32 + obálka
Hodnocení: 90 %


Odkaz na web: http://komiksbublifuk.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jaroslava Mačková: „Pocit bývá tím základním. Ovšem vedou k němu různé cesty.“

jarka mackova 200Jaroslava Mačková (* 1966) pochází z Černčic na Náchodsku, kde stále bydlí. Vystudovala speciální pedagogii v Hradci Králové. Básnické tvorbě se věnuje již od gymnaziálních studií v Jaroměři. Ale nejen to, psaní ji baví natolik, že do...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Druhá světová válka a láska. Oblíbené příběhy sestřiček z nemocnice Nightingale pokračují

sestricky pod jmelim perexPíše se rok 1941 a sestřičky z nemocnice Nightingale mají před sebou zatím tu nejtěžší zimu. Všichni trpí nedostatkem a zprávy v novinách se věnují pouze velkým ztrátám a porážkám. Britové jsou unavení a demoraliz...


Literatura

Skok rovnýma nohama do světa turfu

altTěžko se mi popisuje pocit, když se pár metrů ode mě řítí skupina koní, pod jejich kopyty duní zem. Ta jejich touha být první, zvítězit, která dělá dostihové koně dostihovými koňmi. Ten pro mne tak silný genius loci dostihových závodišť… Koňské dostih...

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

I obyčejné práškovací letadélko se může prosadit

200 letadlaPo velkém úspěchu animovaných Aut (i jejich volného pokračování) se antropomorfizovaná vozidla opět vracejí, tentokrát ve snímku Letadla. Autíčka, tentokrát v roli pomocníků či příznivců, se sice vyskytují i nyní, ale toliko v roli žertovnýc...