Lovci knih dobrodružně spojují historii s fikcí

Lovci knih dobrodružně spojují historii s fikcí

Tisk

lovci knih 2Německý archeolog, žurnalista a spisovatel Dirk Husemann přichází na českou knižní scénu s dalším historickým románem. Tentokrát se přesouvá do 15.století a věnuje se Lovci knih.

 

 

Hlavním hrdinou tohoto příběhu je Poggio Bracciolini, jenž se zabýval hledáním významných děl v klášterních knihovnách. V jedné z nich najde tajemnou knihu připoutanou řetězem, která obsahuje veliké tajemství. Při jeho vyzrazení by se doslova změnil celý svět. Dříve než lovec knih stačí text rozluštit, tak je odcizen jeho bývalým společníkem. Startuje honba za pokladem, který chce pro sebe získat král, papež i junker.

Román se začíná odehrávat během významné události, která je zejména pro Čechy důležitým milníkem v dějinách. Kostnický koncil řešil papežské schizma, během nějž zastávali úřad hned tři zástupci boha na zemi. Zároveň zde došlo v roce 1415 k odsouzení a upálení mistra Jana Husa, kterého ovšem tato kniha vůbec nezmiňuje.

Autor nabízí alternativní historii spojující fakta s fikcí, a především s napínavým a velice dobrodružným příběhem. Čtenář v něm sleduje honbu za důležitou knihou, která chvílemi připomíná populární knihy od Dana Browna. Neodehrává se ovšem v současnosti, ale před několika staletími.

Výlet do historie

Dílo velice dobře popisuje atmosféru tehdejší doby od obyčejných vesnických radovánek až po mocenské boje. Nabízí přitom zážitky po boku reálných postav včetně Zikmunda Lucemburského, papeže Jana XXIII nebo Anežky Moravské, manželky Jošta Moravského. Velká část jejich skutků v knize je smyšlená a některé působí až trochu méně uvěřitelně. Na druhou stranu je potřeba celou knihu vnímat jako historický román, a ne literaturu faktu.

Zejména jeden z tehdejších papežů Jan XXIII. si projde velkými dobrodružstvími, až jsou téměř nad jeho síly. Ale to vůbec nevadí, protože celý komplet díky tomu působí velice čtivě a rychle se hrne vpřed. Najdete tu totiž velké množství různých šarvátek, útěků nebo lstí, které musejí vykonat hlavní hrdinové.

Ústředním hrdinou je již zmiňovaný lovec knih Gianfrancesco Poggio Bracciolini, jehož postava je rovněž založena na reálných podkladech. I on se při honbě za knihami dostává do ohrožení života a několikrát téměř přežije vlastní smrt. Jinak je to velký učenec, který má v hlavě především vzácné rukopisy. Jejich záchraně by obětoval všechno, což může občas někoho naštvat.

Cestování časem 

Celá kniha nabízí střídání hlavní dějové linie a určitých momentů z minulosti. V nich se dozvídáte o mládí Poggia, jeho prvních láskách nebo třeba o tom, jak se stal Jan XXIII. papežem. Díky těmto přesunům v čase se ani chvíli nenudíte a doplňujete si celou skládačku o životě hlavních postav.

Dojde i na lásku, která se postupně vyvíjí, a nakonec vzplane velkým žárem. V sázce je ovšem opravdu hodně, takže čtenář po většinu knihy musí pochybovat, zda přecijen nezvítězí touha po moci. A jak to nakonec dopadne? No to už se nechte překvapit.

Dirk Husemann při své tvorbě zajímavě postupuje v čase směrem dopředu. Čtenář se už společně s ním mohl ocitnout v 6. století (Zloděj hedvábí), v 9. století (Ledoví piráti a Slon pro Karla Velikého) a nyní se tedy mílovými kroky posouvá až do století patnáctého.

Jestli ovšem něco všechny jeho díla spojuje, tak je to zajímavý děj, kterému nechybí velké množství dobrodružství a poutavých událostí. Lovci knih v tomto rozhodně nezaostávají, a naopak už samotný název napovídá, že všichni knihomolové se zálibou v historických románech z něj mohou být nadšení.

 lovci knih

Lovci knih

Autor: Dirk Husemann

Překlad: Rudolf Řežábek

Žánr: Historický román

Nakladatelství: Brána – Euromedia Group

Rok vydání: 2019

Počet stran: 376

Hodnocení: 80 %

https://www.euromedia.cz/



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Moderátor Jan Kudláček: „Přeju SVĚTU, aby obstál v moderním světě“

prima 200Přinášíme vám velký rozhovor o pořadu Prima ZOOM SVĚT (dříve Prima SVĚT), který letos slaví 20 let. Díky moderátoru a spolutvůrci Janu Kudláčkovi se dozvíte, jaké je to strávit 18 let s nějakým pořadem, co vše je potřeba a také něco o tom, že „na kriz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Chór a disonance v českém písemnictví mezi lety 1947 až 1963

Chor a disonance perexPřed dvanácti lety začalo nakladatelství Academia vydávat objemné průhledy do kulturních dějin 20. století, nazvané DĚJINY NOVÉ MODERNY. Vyšly dosud tři svazky, o nichž jsem již na stránkác...

Z archivu...


Literatura

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Záhy vypukne svátek filmu

febio perex1Největší a současně nejzávažnější filmovou akcí konanou v Praze je nepochybně Febiofest, letos uspořádaný ve dnech 19. až 27. března 2015. Již po několik let jej zdobí soutěžní sekce - v čele poroty letos stane le...