Detektivní nuda - Volání kukačky

Detektivní nuda - Volání kukačky

Tisk

volani kukacky perexNápaditý obal knížky zve na další román od J. K. Rowlingové, skrývající se pod pseudonymem, což knihkupci u tohoto detektivního románu rádi uvádí, protože i jméno prodává. Po tragikomickém románu Prázdné místo se autorka pustila do dalšího žánru.


Začíná popisem náhlé sebevraždy topmodelky, jejíž smrt na čas plní stránky bulvárních plátků spoustou dohadů i potvrzení policie o sebevraždě neomylným inspektorem Carverem.

Po tomto krátkém úvodu autorka rozdělila knihu na pět částí a každou z nich na několik kapitol. V první části se čtenář seznamuje s dívkou jménem Robin, kterou posílá agentura na týdenní záskok do detektivní kanceláře Cormorana Strikeho a seznámení s ním je pro její tělo velmi bolestivé. Zatím co se Robin ten den přímo vznášela radostí nad svým zasnoubením, Strike jenž právě opustil svou přítelkyni má svůj život v troskách. Sekretářku nepotřebuje, nemá pro ni ani práci, ani peníze. Nečekaně po jejím příchodu se objevuje i movitý klient, který žádá vyšetřit případ sebevraždy jeho nevlastní sestry Luly. Strike když zjistí, o koho se jedná, nemá o práci zájem, věří, že policie udělala pro vyšetřování maximum. Nakonec přijímá s tím, že za očekávaný výsledek se nemůže zaručit, což klient kupodivu přijímá. Před Robin skrývá, že žije vlastně v kanceláři, před čtenáři ukrývá svou minulost.

Pomalu se rozbíhá pátrání a odkrývá nejen jeho minulost, ale i dalších aktérů vstupujících do děje Teprve posledních pár stránek, s obvyklým nečekaným detektivním rozuzlením, udrží čtenáře v napětí. Autorka ani nenutí čtenáře po končící kapitole, aby okamžitě začínal tu další. Používáním velmi silných a častých vulgarismů čtenář ztrácí přehled, v jaké společnosti se vlastně právě nachází. Také velké množství osob, prolínající se minulost z přítomností, přibližuje chaoticky svět vysoké módy, život modelek, společnost smetánky, spodiny i rodinné vazby ukazují, že toto dílo má dodobré detektivky daleko.

Volání kukačky

volani Hkukacky

Autor: Robert Galbraith
Překlad: Z originálu The Cuckoo´s Calling přeložil Ladislav Šenkyřík
Žánr: detektivní
Nakladatelství: Albatros Media
Rok vydání: 2014
Počet stran: 477
Hodnocení: 70%

Zdroj: obálka - Albatros Media

www.albatrosmedia.cz

www.albatrosmedia.cz/volani-kukacky.html?type=author&

( 0 hlasů )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rudolf Brančovský: „Když se baví publikum, bavíme se i my“

poletime 20015. narozeniny lze slavit lecjak. Když jde o na narozeniny kapely nabízí se především oslavy koncertní a ve zdejších luzích a hájích je jen málo partiček, které za to umějí vzít tak jako osmičlenný turbošansónový ansámbl Poletíme?. Živelnost, d...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zasmějte se u příběhů z venkova

vidlakbuuk200Vidlákbůůk má podtitul Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo a jedná se o knihu Nely Kyselové, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

...

Literatura

Další poutavý thriller od Davida Younga - Dítě Stasi

dítě stasi perexVýchodní Berlín, rok 1975. Otázky jsou nebezpečné, odpovědi mohou zabíjet.

 

 

...

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Kafarnaum – strhující výpověď o životě těch nejchudších v libanonském slumu

kafarnaum perexU soudu proti sobě stanou dvanáctiletý Zain a jeho rodiče. Je to netypická situace – chlapec totiž žaluje své rodiče za to, že ho zplodili. Za to, že mu dali život – život v bídě a nedostatku, plný utrpení.

...