Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

Turistický seriál K21: Zámek Berchtold

Tisk

berchtold 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!


Nejen o zámku ležícím kousek od Prahy nám mnoho zajímavých věcí sdělila paní inženýrka Eliška Němečková.

Popište nám v úvodu zámek Berchtold. Proč by jej měli naši čtenáři navštívit?

Kompletně zrekonstruovaný zámek je umístěný v malebné krajině Josefa Lady, 30 km z centra Prahy. Jedná se o víceúčelový areál, který svým klientům nabízí ubytování, služby hotelové restaurace, sport centra a wellness centra. V zámeckém parku se nachází „Dětský ráj“ s pohádkovou zemí a stálou expozicí miniatur českých hradů, zámků a dalších významných míst. Široká nabídka služeb areálu nabízí vyžití pro celou rodinu či další skupiny návštěvníků, jako jsou firemní akce, soukromé oslavy či svatby.

Ve vnitřní expozici se nachází myslivecké trofeje, vycpaná zvířata a také výjimečné poštovní známky. Co je obecně nejunikátnější exponát a jak o něj pečujete?

Vážíme si všech exponátů, které zámek získal buď darem nebo je vykoupil. Nejunikátnější však v této době je informace o tom, že byl v prostorách zámku nalezen stříbrný poklad – jedná se o velké množství mincí, které jsou součástí výstavy Obecního muzea. Některé z nich se nám podařilo identifikovat a tak vznikla velmi originální sbírka a výstava platidel.

berchtold 1 mince

Jak je to se sháněním takových věcí do zámku? Rozšiřujete stále sbírky? Můžete nám popsat, jak to probíhá?

Co se týče obecního muzea, tak rozšiřování sbírek je jasně dané charakterem muzea. Jedná se o venkovské muzeum Kunic a okolí. Do tohoto muzea přinášeli a stále přinášejí občané různé exponáty. Co se týče zámeckých sbírek, tak dopátrat se původního inventáře je poměrně zdlouhavá záležitost.

Jaké nabízíte návštěvníkům zajímavosti? Setkají se u vás s něčím, co nikde jinde nenajdou? Co jste si pro ně připravili nového a zajímavého pro letošní sezónu?

Pro letošní sezónu je pro návštěvníky připravena nová půjčovna koloběžek vhodných jak pro děti, tak pro dospělé. V parku děti jistě využijí vzduchovou trampolínu. Nově otevřená je také sluneční terasa s lehátky a bazénkem pro děti. V letošním roce je také poprvé k vidění výstava bankovek a mincí, z nichž některé jsou staré téměř tisíc let.

berchtold 2 zamek

Můžete se pochlubit nějakým zámeckým strašidlem? Kdy a v jakých prostorách u vás straší? Zakládá se existence strašidla na nějakých reálných historických základech (straší tu doložená historická osobnost apod.)? Jaké se k vašemu zámku vážou pověsti?

Žádné zámecké strašidlo jsme zatím na Berchtoldu nepotkali. Občas se tu projde Bílá paní nebo víla, ale ty jsou součástí dětských dnů pořádaných pro širokou veřejnost. Pověst o zámku však říká, že ve chvíli, kdy se ulomí věžička, zbývá zámku už jen rok, než spadne.

U zámku se také nachází Dětský ráj. Co vše v něm na děti čeká?

V Dětském ráji se návštěvníci mohou těšit na stálou expozici miniatur českých hradů a zámků, pohádkovou zemi se spoustou skřítků od spisovatelky a výtvarnice Vítězslavy Klimtové, perníkovou chaloupku či peklo v podzemí. Oblíbenou atrakcí je také minizoo a dětské hřiště, spolu se vzduchovou trampolínou. Nedalekým lesem vede naučná stezka Kunickou přírodou.

Můžete nalákat naše čtenáře například na návštěvu „Pekla“, které se nachází v podzemí? Nebojí se děti některých pohádkových postav, které je v dětském ráji čekají?

Naše opravdové peklo se nachází v bývalém bunkru na zámecké zahradě a stráží ho sám Lucifer se dvěma čerty. Ti návštěvníci, kteří mají z pekelníků strach, si mohou před vstupem do pekla zvážit své hříchy a tak jednoduše poznají, jestli si je čerti v pekle nechají nebo jestli je pustí zpátky na zemi.

Také se u zámku nachází 24 miniatur známých českých hradů a zámků. Můžete nějaké vyjmenovat?

Mezi miniaturami návštěvníci najdou například nejznámější české hrady a zámky jako je Kost, Karlštejn, Orlík či Trosky. Nejoblíbenější miniaturou je zámek Červená lhota, který je posazen na skále uprostřed jezírka.

berchtold detsky raj

Součástí areálu zámku je i mini ZOO. Na jaká zvířátka se zde návštěvníci mohou podívat?

V současnosti jsou v minizoo k vidění zakrslé kozy holandské s letošním kůzlátky, holubi, husa labutí, králíci a morčata

Co bylo vaším hlavním cílem při vytváření Dětského ráje?

Hlavním cílem při realizaci Dětského ráje bylo vytvořit příjemný prostor pro odpočinek celé rodiny, který ale nabízí také možnost nenásilného vzdělávání. Majitelé by tak rádi přispěli k výchově sebevědomých lidí hrdých na českou zemi.

Ve vašem zámku je i hotel. Povězte o něm něco. Mají lidé v dnešní době velký zájem o přespání na zámku? Nabízíte velkou romantiku?

Hotel zámek Berchtold nabízí ubytování v šestnácti dvoulůžkových pokojích řešených v různých stylech. Hosté si mohou vybrat mezi romantickým, novomanželským, rodinným pohádkovým pokojem nebo pokojem vyzdobeným ve fotbalovém stylu. Pro hosty hotel nabízí další služby doplňující romantický pobyt na zámku. Jedná se například o restauraci Kouzelná zahrada, sport centrum či wellness centrum se širokou nabídkou procedur (masáže, koupele, kosmetika a mnoho dalších).

berchtold 4 hotel

Kde mohou návštěvníci najít více informací o zámku a chystaných akcích? Zde je prostor pro pozvánky na ně!

Informace o zámku i chystaných akcích najdete na webových stránkách www.zamekberchtold.cz, kde se všechny akce a nové informace průběžně aktualizují.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pale&coy a její městské lišky

PaleAndCoy perex.jpgPísničkářka Eliška Míkovcová, vystupující pod pseudonymem pale&coy, oslovila svou hudbou příznivce melancholické hudby, spojené s výraznými melodiemi a promyšlenými texty. Spolu s hudebníkem a moderátorem Radia 1 Zdeňkem Lichnovs...


Literatura

Co se stalo s Popelkou po svatbě

co se stalo s popelkou po svatbe 200Přiznám se, že rodinné konstelace jsou něco, co jsem tak nějak z principu odmítala pochopit. Když se do tohoto hávu zahalí klasické pohádky a mýty a navíc je tu slíbena odpověď na otázku, co se ...

Divadlo

Hodně smutná „road-movie“

rumuni perexKdyž si v televizním programu nebo u anotací filmů přečtete „road-movie“, obvykle to je bláznivá (ne moc kvalitní) komedie plná alkoholu a těžko uvěřitelných situací. Co se ale stane, když si tento žánr vezme d...

Film

Hořké komedii Teorie tygra nechybí švih, vtip a černý humor


teorie tygra perexHořká komedie Teorie tygra je hodně i o spiklencích, kteří se nakonec postaví proti tichému ženskému teroru, byť je zahalen závojem přívětivosti a plků o tom, jak to vlastně ony myslí dobře. Povedený snímek Radka Bajgara to...