Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky

Ryzce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky

Tisk

ryzce 900Cože je tato kniha? Kniha o ryzcích, fotoatlas ryzců nebo báječný receptář s voňavými recepty? Všechno dohromady. Jde o první knihu svého druhu u nás věnovanou pouze tomuto specifickému a u nás nedoceněnému druhu hub. Najdete tu fotoatlas 60 druhů ryzců s přesným návodem na jejich rozlišení a přesné určení. Fascinující jsou fotografie.

 


Krásné, kvalitní a do detailu vypracované


Zaujaly mne především fotografie. Prvním důvodem je fakt, že ryzce jsou houby známé tím, že roní bílé mléko. Někdy je bílé, jindy do žluta, jindy oranžové nebo červené. Na každé fotografii je některá houba nenápadně „poraněná“, aby bylo názorně vidět, jaká je barva jejího mléka. Jde o důležitý rozlišovací znak kromě jiných, o kterých si počtete v textové části. Autoři si dali také práci s tím, aby co nejvíce přiblížili lokalitu, na které můžete houby najít. Přidané lístky olše, aby bylo vidět, že jde o opravdu olšovou lokalitu. Přidaný lískový oříšek a zelené listy lísky, protože ze země moc nepoznáte, že se nacházíte zrovna pod lískou. Březový lístek v mechu, protože třeba ryzec osténkatý roste pouze tam, kde je pod břízami mech.  Ze stavu okolní trávy a podlož nebo listů někdy i odhadnete, zda-li je to houba letní nebo podzimní, prostě zvídavý prohlížeč fotografií si tu opravdu smlsne.
Textová část je dokonalá. Vypracovaná velice pracizně a detailně. Velmi snadno podle ní můžete houby identifikovat, případně v závěru každé části je i možnost záměny a kuchyňské využití jednotlivých ryzců. Ne všechny jsou zdaleka jedlé… (ale jsou krásné)… a autoři také vyvrací některé mýty s ryzci spojené.

ryzc


„Je ale zapotřebí znovu zdůraznit, že při sběru ryzců se nesmíme v žádném případě řídit pravidlem, že všechny sladké, tj. mírně chutnající druhy jsou jedlé, a lze je tedy bez dalšího studia použít pro přípravu pokrmů, jelikož např. jedovatý ryzec hnědý má také mírnou chuť. Toto praktické pravdilo chuti platí totiž jen  a toliko v případě sběru holubinek. Jedlé druhy ryzců se stanou stravitelnější a někdy i chutnější v úpravě mléčným kvašením. „
Ahá, mléčné kvašení u hub? Jak odvážné. V další části, která je věnována receptům budete unešeni ještě víc. Když se hned zkraje vrátím k tomu mléčnému kvašení, jde o jednu z možností, jak houby konzervovat. Budete možná překvapeni, že se k tomu používá jogurt jakožto startovací kultura. Tato úprava se pro ryzce obzvlášť hodí, protože je činí jemné a chutné a také lépe stravitelné než jsou třeba houby v klasickém octovém nálevu. No ale, když budete chtít zůstat u klasiky, tak tu jsou octové kořeněné nálevy sušení, zavařování do sádla a jiné zajímavé formy konzervace.


U receptáře skane slina…


…to mi věřte. Podařilo se tady vpašovat tyto masité houby úplně všude. Snad jen nasladko tu myslím nejsou. Ale od pomazánek po nakládání ve stylu utopenců nebo pečenáčů, od polévek po hlavní masové i bezmasé pokrmy a jako bonus ještě pečené štrůdly nebo pizza. To je jen zlomek toho, co vás v této knize inspiruje. Fajn je, že ryzce lze s úspěchem mimo sezónu nahradit třeba hlívou, která má mimochodem a shodou náhod, podobné léčivé účinky.
Ať se vám na stole ryzce objevují nebo ne, jedno po přečtení této knihy určitě pochopíte:  jsou to houby velmi pozoruhodné a zaslouží minimálně úctu a obdiv, protože v nic příroda stvořila něco úžasného.

ryzc7


Léčivé účinky ryzců?

Tato kniha totiž přidává do takového klasického houbového obsahu ještě jeden rozměr. A tím je pojednání o jejich léčivých účincích. Tyto houby obsahují množství bioaktivních látek, které příznivě působí při boji s viry, bakteriemi, plísněmi nebo i nádorovými buňkami. Něčím připomínají léčivé účinky hlívy ústřičné a vlastně z každého ryzce by se daly stáhnout léčivé látky. Jako celek pak můžeme říci, že při konzumaci těchto hub něco málo dobrého pro své zdraví určitě děláme. Autoři velmi podrobně odborně popsali tuto málo známou stránku ryzcovitých hub a laik bude žasnout. Odborník se přiučí a osvěží si znalosti. A všichni ostatní si pak nad každým ryzcem, který v lese potkají, řeknou: „Panejo, tohle je ale houba….jednou jsem o ní četl, že….“
A ryzce si to právem zaslouží!

 

O autorech:
Jiří Kovač: (nar. 1950, Trutnov) Od roku 1978 je členem České společnosti pro mykologii a houby jsou jeho celoživotní vášní. Je vynikající znalec hub se širokým rozhledem, přičemž se dobře orientuje i v mnoha obtížných a málo prostudovaných rodech hub. Známý je především svou dlouholetou fotografickou činností.  Svými snímky přispěl do mnoha českých mykologických publikací.
JUDr. Aleš Vít: (nar. 1953, Velké Hamry) Od roku 1969 žije v Praze a je členem České mykologické společnosti, kde se dlouhodobě věnuje problematice jedlých hub a jejich využití v kuchyni. Přispívá do časopisů a na houbařské weby, autorsky i fotograficky se podílel na několika houbařských a kuchařských knihách.
RNDr. Radomír Socha, DrSc.: (nar. 1946, Krnov) Vystudoval obor fyziologie živočichů na přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity v Brně.  Do konce roku 2013 pracoval jako vedoucí vědecký pracovník v Biologickém centru Akademie věd v Českých Budějovicích, publikoval ve svém oboru přes 150 prací, za které byl také oceněn presidiem AV ČR. Celý život se aktivně zajímá o houby, je členem České mykologické společnosti a autorem mnoha knih nejen o houbách, ale i o přírodě, publikoval také v řadě českých časopisů.
Jiří Hák: (nar. 1945, Jaroměř) aktivní mykolog, který se specializuje především na rod pavučinců, později i holubinek a ryzců. Dost času věnoval kulinárnímu vyžití hub, především pak konzervaci. V soutěžích o nejlepší houby ve sladkokyselém nálevu získal třikrát republikový mistrovský titul. Je spoluautorem knihy Holubinky (Academica, 2011) a z jeho iniciativy díky spolupráci s RNDr. Sochou vznikla tato kniha.

 

Autoři: Jiří Kovač, JUDr. Aleš Vít, RNDr. Radomír Socha, Jiří Hák
Název publikace: Ryžce v lese, v kuchyni a s léčivými účinky
Vydalo: Eminent, www.eminent.cz 
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 100%
Foto: Eminent


 
Banner

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mistryně ČR v Pole Dance Lucie Šimková: „Šplh na tyči jsem ve škole nenáviděla.“

simkova5 200Pole dance, neboli tanec u tyče, je moderní taneční disciplína, která spojuje dohromady hned několik prvků jako jsou např. balet, akrobacie nebo gymnastika. Tento netradiční sport si na svou stranu získává stále více nadšenců. Svědčí o tom i ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Medaile za ztraceného Boha – osud jednotlivce ve víru „velkých“ dějin

Medaile za ztraceneho boha200Každý z nás žije svůj příběh – jedinečný, neopakovatelný. Žijeme své „malé dějiny“. Ty „velké“ jako by šly kolem nás, nechceme si je připouštět, někdy s nimi nechceme nic mít. Jenže to, v jaké době žijeme, náš ...


Literatura

Doreen Virtue: Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas

Chci zmenit svuj zivot200Je asi fádní psát o knihách Doreen Virtue, že jsou revoluční. Andělská psycholožka umírňuje a tohle je druhá kniha od ní, při které mám pocit celistvosti. A to i bez andělů. Opravdu fundované rady, preci...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Filmy, panelové diskuze i taneční performance nabídne letošní festival Film a architektura

film architektura 200Pět dnů, dvacet mezinárodních a tuzemských snímků, diskuze s režiséry a odborníky nebo taneční performance. Festival Film a architektura zavítá ve dnech 30. září–4. října do sedmnácti měst. Desátý ročník svým programem zcela n...