Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Tisk

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

 Vodníka jsem na sociálních sítích zaznamenala, ale nedostala jsem se k tomu, abych si knihu přečetla a Terezu Bartošovou si zařadila například k Michaele Klavisové. Když se mi pak díky soutěžím dostala do ruky Dceřina kletba, říkala jsem si, že zkusím přečíst pár stránek a uvidím. Jak to dopadlo? Uviděla jsem v noci až poslední stranu. Začala jsem číst kolem půlnoci s tím, že jen před spaním zjistím, o co v příběhu půjde, a nakonec jsem Dceřinu kletbu musela přelouskat celou a spánek pak dohánět druhý den.

Vyšetřovaný případ na první pohled nepůsobí vůbec složitě. V Příbrami je nalezen těžce podchlazený opilec, který po pár hodinách v nemocnici umírá. Je to však jednak známý jednoho z vyšetřovatelů, a navíc se zmínil, že mu někdo usiluje o život. Stopy vedou jak k rodině, tak také na jeho pracoviště a nic není na první pohled jasné. Kromě této linky sledují čtenáři také pracovní i osobní život dvou detektivů – Tomáše Vyskočila a Honzy Richtera. Oba působí jako sympaťáci a člověk se do nich tak lehce vcítí.

Dceřina kletba je dělena na dny a dále na číslované kapitoly. Čte se opravdu svižně, prolíná se zde několik linií, ve kterých se dá dobře zorientovat a díky tomu se pořád něco děje. Navíc není vůbec žádným problémem, když knihu čtete samostatně (nečetli jste Vodníka). Autorka k tomu v našem rozhovoru přiznává, že válčí s tím, co může prozradit, aby případnému čtenáři, který čte knížky na přeskáčku, nesebrala radost z objevování, luštění. „Takže se spíš snažím, aby se mi jednotlivé příběhy příliš neproplétaly,“ doplňuje.

Přečtěte si celý rozhovor: Tereza Bartošová: „Pomáhá mi představovat si příběh jako vánočku.“

Kniha je sice inspirována Kyticí, ale jinak je moderní a přináší aktuální témata. Mě například zaujal motiv toho, jak je v dnešní době snadné někoho vydírat, nebo si o něm zjistit informace. Tereza Bartošová uznala, že bylo jejím cílem na to poukázat a dodává, že ji děsí, kolik informací je o nás velmi snadno zjistitelných, dohledatelných. A zároveň jak jednoduché je druhému člověku s nimi ublížit.

Tereza Bartošová je pro mě letošním velkým a velmi milým překvapením a objevem. Dceřinu kletbu jsem si moc užila, myslela jsem na ni i po dočtení a Vodníka jsem si hned půjčila jako e-knihu a opět ji přečetla najednou. Ještě mě čeká Klekánice a vím, že si od autorky už nic nenechám ujít!

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Začtěte se do detektivky Dceřina kletba

Tereza Bartošová se narodila v Příbrami. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a pracuje jako praktický lékař pro dospělé. Je matka tří úžasných dětí, miluje čokoládu, metal a turistiku. Debutovala v roce 2023 detektivním románem Klekánice, který následoval úspěšný román Vodník vydaný v nakladatelství Motto. Představila v nich sympatickou dvojici příbramských vyšetřovatelů Tomáše Vyskočila a Honzu Richtera. Dceřina kletba je třetím pokračováním detektivní série z Příbramska.

albatros dcerina kletba
Dceřina kletba
Autor: Tereza Bartošová
Žánr: česká beletrie, detektivka
Nakladatelství: Motto (Albatros Media)
Rok vydání: 2024
Počet stran: 312
Hodnocení: 93 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/88740057/dcerina-kletba/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Straka na šibenici aneb kostlivci se nemusejí vždy skrývat ve skříni

strakaNaSibenici 200Obraz Pietera Bruegela Straka na šibenici zakomponoval Daniel Petr do svého stejnojmenného románu, který by šel definovat jako souhrn životních tragédií hlavního hrdiny. Dílo, které vzešlo ze štětce nizozemského malíře ve druh...


Literatura

Rebelky z Oxfordu podruhé: Jak zkrotit svůdníka

jak zkrotit svudnika200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis druhý díl romanticko-historické série Rebelky z Oxfordu od autorky Evie Dunmore. Jak zkrotit svůdníka přináší příjemnou bitvu mezi rozumem a citem na pozadí viktoriánské doby a bo...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Underwold se vrací ke svým kořenům

underwold200Při zmínce o akčních filmových sériích o upírech se mi ihned vybaví dva názvy. Tím prvním je samozřejmě Blade s nepřekonatelným Wesley Snipesem a druhým jednoznačně Underworld (fanoušci Stmívání prominou). Právě druhý jmenovaný se dočkal v po...