Jaká je vaše hodnota P. Š.?

Jaká je vaše hodnota P. Š.?

Tisk

fak200Jonas Karlsson je všestranný umělec. Ve svém rodném Švédsku hraje ve filmech, divadelních hrách, které i píše a k tomu se věnuje povídkové tvorbě. Letos jsme ho mohli během května potkat v Praze na Severském literárním večeru nebo veletrhu Svět knihy, kde představoval svou knihu Místnost. Letos ale Kniha Zlín vydala ještě další novelu – Fakturu.

 

 


Zatímco v Místnosti jsme se potýkali se sebestředným Björnem, který své štěstí prožíval v tajemné místnosti a tyranizoval své kolegy, tentokrát se setkáváme s tajemným hlavním hrdinou, který musí zaplatit za to, že je spokojený člověk.


Jednoho dne mu přijde faktura se závratnou částkou na 5,7 milion švédských korun (v Česku by to bylo 3x více, jen tak pro upřesnění) za body P. Š. – prožité štěstí. Přesto, že náš hlavní hrdina pracuje pouze na půl úvazek ve videopůjčovně, bydlí ve starém bytě, nemá dlouhodobě žádný vztah, nehýří, přátelí se s Rogerem, největší držgrešlí v okolí, přesto je tu ta zpropadená faktura. A na telefonní klientské lince se dozvídá od telefonistky Maud, jak došli k horentní sumě:


 „Vypočítá se pomocí vzorce, který zohledňuje věk, místo pobytu, mimořádné zážitky, úspěchy, vzdálenost k moři. Tyhle věci. Kvalitu bydlení, vztahů a tak dále. Z čehož nakonec vzejde váš osobní součet Prožitého Štěstí…Potkalo vás někdy nějaké neštěstí?“

fak0

 


Ano, i nějaké neštěstí se v životě každého objeví. Otázka je, jak se s ním člověk vyrovná. Může se stát, že se s ním vyrovnáte až moc dobře a za to se platí.

Jonas Karlsson opět předvedl, že jeho představivost nezná mezí. Místnost byla dost komická a opředená tajemstvím, zda Björnova tajemná komnata opravdu existuje nebo ne, Faktura zase zaujme emociálně - jsme šťastní? Jak to prožíváme? Učíme se z vlastních chyb? Posilují nás negativní situace? Autor vyniká čtivým jazykem a milým humorem. Faktura je skvělým společníkem pro volný den.

Faktura/Fakturan
Autor: Jonas Karlsson
Žánr: skandinávská literatura
Nakladatelství: Kniha Zlín
Rok vydání: 2015
Počet stran: 136
Hodnocení:  95 %                                                          

Zdroj foto: www.knihazlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Veselý i strastný Rok v Bullerbynu

rok v bullerbynu 200Pokud jste milovníky Astrid Lingrenové, IKEY a švédské kultury obecně, je pro vás přímo povinnosti sáhnout po této knížečce od Gunnara Hermanna s názvem Rok v Bullerbynu.

...

Literatura

Pozor – někdo se dívá!

stalker 200Lars Kepler je v knižním světě už zavedenou značkou. Následovníci odkazu Stiega Larssona vydali dlouho očekávané pokračování úspěšné série, ve které hraje hlavní roli bystrý detektiv Joona Linna, a která vede v prodejních žebříčcích. Upozornění n...

Divadlo

Festival pro děti a jejich rodiče VyšeHrátky slaví 20 let

vysehratky2Divadelní představení Studia Damúza a dalších souborů. Výtvarné, pohybové a vzdělávací workshopy. Koncerty kapel Bombarďák nebo Rozbal to! Tak bude vypadat oslava 20. ročníku festivalu pro děti a jejich dospělé s názvem VyšeHrátky, který proběhne v t...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...