Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

Slnko v sieti ovládla Čiara, tesne za ním je film Piata loď

Tisk

ciara 200

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Čiara Petra Bebjaka. Ide o kriminálny triler, ktorý sa odohráva na slovensko-ukrajinskej hranici. Získal trinásť nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V kategórii Najlepší hraný film sa bude Čiara uchádzať o cenu s filmom Piata loď Ivety Grófovej, ktorá má na konte desať nominácií, a Špina Terezy Nvotovej so šiestimi nomináciami.

 

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Diera v hlave Roberta Kirchhoffa, Mečiar Terezy Nvotovej a Ťažká duša Mareka Šulíka. Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Lichožrúti Galiny Miklínovej, Ocko hrdina zo série Websterovci Kataríny Kerekesovej a Žltá Ivany Šebestovej.

V divácky obľúbených kategóriách sú za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe nominované Zuzana Kronerová (Baba z ľadu), Dominika Morávková (Špina) a Vanessa Szamuhelová (Piata loď), o Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe zabojujú Tomáš Maštalír (Čiara), Pavel Nový (Baba z ľadu) a Sándor Terhes (Out). V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú pre rovnosť hlasov vyhlásené až štyri nominácie, získali ich Judit Bárdos (Out), Petra Fornayová (Nina), Kristína Kanátová (Čiara) a Anna Šišková (Nina). V kategórii Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa o cenu budú uchádzať Daniel Heriban (Únos), Andy Hryc (Čiara) a Robert Roth (Nina).

ciara piata lod

Do nominácií sa z 12 prihlásených dlhometrážnych hraných filmov prebojovalo 8 filmov, po 3 filmy sú nominované z 10 dokumentárnych a 5 animovaných prihlásených snímok.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s organizátorem Chillibraní

chillibrani logoO akci Chillibraní jsme už na našem webu informovali a nyní přinášíme rozhovor s pořadatelem této akce Petrem Klemešem. Ten nám prozradil, co vše tam návštěvníky čeká, ale také kolik by toho sám zvládl? Jaké je jeho oblíbené chilli?...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Den zrady aneb Politika je svinstvo

den zrady filmGeorge Clooney si za několik desetiletí, během nichž v Hollywoodu působí, již neotřesitelně získal pravý status hvězdy té nejvyšší svítivosti. Kromě vytouženého Oscara začal před deseti lety naplňovat své režijní amb...


Literatura

Pro nás těžce představitelná čínská realita

dokonaly policejni stat200V nakladatelství Universum (Euromedia Group) vyšla kniha Dokonalý policejní stát s podtitulem Čínská digitální totalita a Výprava do děsivé budoucnosti, kde jsou lidé pod neustálým dohledem.

Divadlo

Švandovo divadlo představuje dramaturgický plán na sezónu 2020/2021

Svandovo divadlo 200Klasický titul Cyrano z Bergeracu v novém přebásnění, světovou premiéru původní hry Srpnové světlo napsanou a zrežírovanou Martinem Františákem, adaptaci slavného románu 1984 George Orwella, světově úspěšné drama Ať vejde ten p...

Film

Úkryt v ZOO – snaha chránit, i přes vlastní nebezpečí

ukryt v zoo 2 (2)„Až za mřížemi byli konečně v bezpečí.“ Příběh válečného Polska a nebezpečí, v jakém se nacházeli nejenom Židé, ale všichni obyvatelé tehdejší Varšavy, umocněné prostředím malebné ZOO, vybombardované v první den obsazení...