Poznejte Dámu s veverkou

Poznejte Dámu s veverkou

Tisk

Dama s veverkou perexNakladatelství Jota vydalo román Dáma s veverkou americké autorky Elizabeth McKinzieové, který předcházely samé kladné recenze a byl také nominován na cenu National Book Award for Fiction za rok 2016.

 

 

Dámu s veverkou označilo také několik deníků a časopisů za knihu roku, také reference na obalu hovoří o výjimečném románu, který by se mohl stát klasikou, a hlavní hrdinku označili za jednu z nejlepších postav tohoto roku. Osobně mi někde v hlavě začne blikat červená kontrolka, když vidím tolik slov chvály a příště na to musím víc dbát.

Originální název knihy zní The Portable Veblen, což jsem nijak nepochopila a uznávám, že Dáma s veverkou zní mnohem lépe a líbivěji. Působivý je také přebal knihy vyvedený v příjemné modrozelené barvě, kterému dominuje právě veverka s lišáckým výrazem.

Hlavní hrdinkou knihy je mladá žena Veblen, která se živí jako amatérská překladatelka. Má bohatou fantazii, zajímavé myšlení a nedá dopustit na veverky. Neustále přemýšlí nad tím, jestli je vlastně šťastná a její chování je mnohdy velmi zvláštní. Postava je to bez pochyby zajímavá a jistým způsobem i netradiční, ale já si k ní nedokázala vytvořit patřičné sympatie. Partnerem Veblen je ambiciózní neurolog Paul, který pracuje na způsobu, jak napomoci léčbě traumatických poranění mozku z války. Tato linka mi přišla mnohem zajímavější, i když neměla zas tak velký prostor.

Děj knihy se točí kolem zásnub a přípravy svatby Veblen a Paula, avšak nejde o žádné růžové plánování. Veblen je plná pochybností, je velmi nejistá, jestli svatbu opravdu chce a podobně, do toho se oba z páru snaží poznat a zapůsobit na rodiče toho druhého, což také není jednoduché. Matka Veblen je hypochondr, rodiče Paula zase bývalí hipíci, kteří mají navíc postiženého syna. A do toho všeho se zde objevuje jeden veverčák…

Musím se přiznat, že Dáma s veverkou se mi velmi špatně četla, pořád jsem se do příběhu nedokázala zakousnout a zdálo se mi to vše hrozně zdlouhavé. Děj jen tak plyne, občas jej zpestří nějaká zajímavá informace nebo názorná fotografie, ale to je vše. Tím, že mi Veblen nepřirostla k srdci, to bylo ještě horší a já se stále těšila na konec knihy.

Ani slibovaný humor Dámy s veverkou mě nějak nechával chladnou, málo kdy mě něco donutilo se usmát, nebo jsem se cítila pobavená. Ale každý má jiný smysl pro humor, to uznávám. Nicméně, o přirovnání prvního sexu ke struhadlu a čedaru se s vámi musím podělit:

„Víc,“ křičela. Začala se chichotat a on cítil, jak mu zatíná prsty do zbytků dětského tuku, a viděl sebe jako pořádný kus čedaru a Millii pod sebou jako poddajné struhadlo, čedar, který chce být nastrouhán, struhadlo, které chce být očedarováno, a tak v tom pokračoval, dokud se v ní celý nerozplynul jako ten čedar, a pohled měl zamženy a zmatený a pak si v jediném záblesku uvědomil, kolik přesně srdečních tepů zanechal na tomto světě, a vážně to nebylo až tak moc, a Millie si to myslela taky, protože plakali, a říkali si, jak si přejí, aby byli jediná bytost, a na chvíli měli opravdu pocit, že jsou jediná bytost stmelená dohromady.“ (str. 272)

Nepochybuji, že se spousta čtenářů v různých nejistotách a volnomyšlenkářství Veblen najde a zamiluje si ji - pro ně to bude opravdu skvělá kniha. Já jsem to však nebyla a k Dámě s veverkou se už vracet nebudu.

Elizabeth McKenzieová (*24. února 1958) je americká spisovatelka, která vystudovala Standfordovu univerzitu a pracovala jako asistentka redaktora pro beletrii v časopise The Atlantic a nyní vyučuje na Standfordu tvůrčí psaní. Kromě této knihy napsala sbírku povídek Stop That Girl a román MacGregor Tells the World.

Dama s veverkou

Dáma s veverkou
Autor: Elizabeth McKenzieová
Překlad: Naďa Funioková
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2017
Počet stran: 398
Hodnocení: 60 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Karlštejn

karlstejn 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár mu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství včerejška překvapovalo

tajemstvi-vcerejska 200V Nakladatelství Martin Koláček – E-knihy jedou vyšla v roce 2018 kniha Tajemství včerejška od Jaroslava Beneše. Stojí za to?

 

...

Literatura

Čtvrteční klub amatérských detektivů zasahuje

Čtvrteční klub amatérských detektivůAngličan Richard Osman ve své knize představuje čtveřici rozverných a důvtipných penzistů, kteří se s velkým nadšením dávají do pátrání po tom, kdo zavraždil místního developera. Such...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

JAK FUNGOVALA TOVÁRNA BARRANDOV

Tovarna Barrandov perexZáhy po nastolení komunistického režimu se vynořily představy, že ani filmové studio Barrandov se nijak neodlišuje od běžných továren, vždyť i v něm se přece vyrábí zboží. Vzápětí převážila víra, že je zbytečné natáčet...