Julia Kelly: Světlo nad Londýnem

Julia Kelly: Světlo nad Londýnem

Tisk

 

Světlo nad LondýnemCara není moc úspěšná, plná komplexů a podivné minulosti, které lze uniknout jen prací. Prací milovanou a velmi zajímavou. Cara pracuje jako asistentka ve Wilsonových starožitnostech a jen krůček jí zbývá nabýt znalostí svého šéfa. Má štěstí, že miluje cizí minulost víc než vlastní. Sklony k únikům od reality jí plně podpoří jeden zářijový den, kdy v rámci průzkumu domu určeného k prodeji, objeví i tajemný svazek dopisů ve formě deníku.

14. října 1940

"Včera v noci zase padaly bomby. Právě jsem šla spát, když začaly výbuchy. Zněly tak blízko, že jsem si myslela, že spadne strop. Tatínek říkal, že  Němci shodili šest bomb na základnu RAF St. Eval. Ještě nevíme, jak moc ji poničili..."

Ze starožitného hlediska jsou bezcenné, ale Cara se svou traumatizovanou duší nemůže dát dopisy z ruky. I proto, že touží po tom povídat si o nich se svou babičkou. Zažila stejnou dobu? Rozvíjí se tu příběh lásky...ale také zvláštní podoby uniformy její babičky a dívky na obrázku v deníku.

Tolik toho víme zkraje knihy a z anotace.

Jaký je však čtenářský zážitek?

Čekala jsem limonádu, trošku historickou, trošku voňavou válečným prachem a beznadějí mísenou s bolestnou nadějí na lepší zítřky. 

Julia Kelly ale smíchala řekněme současnost a historické útržky, do kterých jsem ale často měla chuť se ponořit víc než do Cařiné současnosti - s úsměvem jsem si uvědomila, že do sebe nasávám Cařin  zlozvyk utíkat do minulosti a cizích příběhů, abych unikla bezbarvé přítomnosti. Oba světy se prolínají, což mi zkraje trochu vadilo, asi to bylo dáno očekáváním čisté historie. 

Na druhou stranu máme možnost si tu uvědomit ostré předěly nad životním stylem, lidmi a atmosférou tehdejší a dnešní doby.

Pár desítek stran trvalo, než jsem se začetla a než příběh přestal pocitově drkotat z jednoho tématu do druhého. A zhruba v polovině knihy jsem již dokázala zaplout do historie, do válečné vřavy, ale i do milostného příběhu a rozvíjejích se témat a ocenit jejich atmosféru. Snad i autorčin styl se srovnal v jeden a začala psát to, co původně zamýšlela v pokojném klidu, přiměřené napínavosti a v atmosféře, která může odpovídat i obrázku na přebalu knihy.

Věnujte Světlům nad Londýnem čas. A dávkujte si ho tak, jak si rádi dávkujete romantický, leč trošku složitější román. Svou roli tu hraje i tajemství, předvídatelné nebo nepředvídatelné? To už záleží na tom, kolik knih z podobného  žánru již znáte. Autorka určitě měla vzor, šla podle osvědčených metod psaní romantických válečných románů. Proříznutí vyprávění současnou dobou dodává zvláštní atmoféru, která má potenciál zanechat ve vás trvalou čtenářskou stopu. 

Záleží na tom, jak moc jste podobní Caře....

Jak moc jste podobní její babičce....

Světlo nad Londýnem

Titul: Světla nad Londýnem

Nakladatelství: Motto

Přeložila: Světlana Pavlíková

Rok vydání: 2020

Hodnocení: 70 %

https://www.motto.cz/

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Jaroněk: Starý lovec už jen tak bezmyšlenkovitě do všeho nekouše

Jaronek zralok perexCo si mnozí z nás představí, když se řekne ,,velký bílý ŽRALOK“? Hádám, že jste si právě vybavili nezastavitelného zabijáka, nejen díky filmu ,,Čelisti“ obecně vžitý předsudek. Nemám pravdu? Tito tvorové ale za svou robustnost ne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Batman má problémy s ptactvem

batman sovi tribunal 200Scott Snyder (Americký upír) s Gregem Capullem (Spawn), který mimo jiné dělal i obaly k deskám kapel jako Korn nebo Disturbed, dali hlavy dohromady a ...


Literatura

Kočka na cestách – chlupatý kamarád i rádce

kocka na cestach 200Přátelství mezi kočkou a člověkem je mnohdy zvláštní věc. Ač někdo bere kočky jako nezávislé a samostatné, protože si často dělají věci po svém, není to tak úplně pravda. Kočky potřebují svůj klid, pohlazení, plnou misku, místo ...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...