Jan Němec v rozhovoru s Drtikolem. Dějiny světla

Jan Němec v rozhovoru s Drtikolem. Dějiny světla

Tisk

Dejiny svetla 200Fotograf se zvláštním příjmením Drtikol jako by byl předurčen prožít život, který ho občas nutil drtit kola, co jej svírala. Světlo, díky kterému tvořil a za nímž kráčel v touze po osvícení, pomohlo možná Janu Němcovi nahlédnout do osudu tohoto mystika a napsat románovou fresku, ve které s Františkem Drtikolem hovoří, oslovuje ho a stává se jeho souputníkem.

 

Právě díky tomu, že autor „poslal k čertu“ první osobu a k hlavnímu hrdinovi vlastně jaksi promlouvá, může čtenář získat pocit, že on sám je oním oslovovaným, že žije osud Fráni Drtikola. Umělce, který za vším hledal další rozměr, širší záběr, a to nejen ve sféře umělecké, ale i osobní a spirituální. Nenáviděl povrchnost, ženy miloval a zároveň se jich bál, nerozuměl jim, zato byl otevřený neustálému hledání pravdy a toužil po fyzické i duchovní svobodě.

To vše se podařilo Janu Němcovi vystihnout a navíc se pokusil zprostředkovat mentální napojení na atmosféru doby a zákoutí Drtikolovy mysli.

Dejiny svetla

Možná, že i sám autor toužil si s Drtikolem osobně pohovořit, pochopit jeho uvažování, a tak využil své fantazie, sáhl po paprsku světla a zanechal zde otisk, který nám připomíná jednu z nejvýraznějších uměleckých osobností 20. století. Román Dějiny světla se netváří jako faktický životopis, Jan Němec si ponechal dostatek prostoru pro fikci a vlastní interpretaci. Netradiční a nezvyklé použití formy „ty“ knihu činí atraktivnější a její čtení zábavnější, hravější. Toto dílo si jistě právem vysloužilo několik nominací a ocenění (Cena Evropské unie za literaturu 2014, Cena Česká kniha 2014, nominace na Magnesii Literu 2014 za prózu, nominace na Cenu Josefa Škvoreckého 2014).

Jan Němec, (nar. 1981) vystudoval religionistiku a sociologii na Masarykově univerzitě v Brně, kde působí jako doktorand. Za svou prozaickou prvotinu Hra pro čtyři ruce (Druhé město, 2009) byl nominován na Cenu Jiřího Ortena. Pracuje jako redaktor Hosta, spolupracuje s týdeníkem Respekt. Žije střídavě v Brně a Poličce.

Dějiny světla
Autor: Jan Němec
Žánr: román
Rok vydání: 2013, 1. vydání originálu: 2013
Počet stran: 488
Nakladatelství: Host
Vazba knihy: vázaná
Hodnocení: 95 %

Foto: nakladatelství Host

http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/ceska-beletrie/dejiny-svetla-925

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Klid pro duši v Japonsku

cajovna v tokiu 200Čajovna v Tokiu je název šestého dílu knižní řady Romantické útěky od britské autorky Julie Caplinové. Romantický příběh vyšel pod hlavičkou nakladatelství Cosmopolis letos v březnu a rozhodně stojí za přeč...


Literatura

Město dívek je knížka pro ženy, které potřebují relax s pěkným příběhem

Město dívekNakladatelství Jota vydalo pěkný ženský román Město dívek, jehož děj nás zavede do období 2. světové války. Autorka Elisabeth Gilbertová přibližuje neradostné období, které si však dívky umí i přesto hezky užít. Začtěte se a zapomeňte na vlast...

Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...