Duel – jako seznamovat se s jednotlivými figurkami na šachovnici

Duel – jako seznamovat se s jednotlivými figurkami na šachovnici

Tisk

duel 200Arnaldur Indridason připravil pro čtenáře kriminální případ, který kromě samotného vyšetřování nabízí i vhled do historie, ať už Islandu v první polovině dvacátého století, ale připomíná i slavný šachový duel z roku 1972, kdy proti sobě usedli Bobby Fischer a Boris Spasský a kdy nehrál jen muž proti muži, ale i jedna mocnost proti druhé.


V jinak poklidném Reykjavíku se chystá turnaj století – ruský mistr Boris Spasský proti americké hvězdě Bobbymu Fischerovi, východ proti západu v tiché dlouhotrvající studené válce. Už to by bylo na jedno město a jeho obyvatele dost, ale za podivných okolností je v kině zavražděn sedmnáctiletý Ragnar Einarsson.


Případu se ujímá Marian Briem a jeho kolega Albert. Na začátku se zdá, že je vše pouze nešťastná náhoda, ale případ vyroste až k mezinárodnímu spiknutí. Problémem vyšetřování je, že si kde kdo vymýšlí nebo se snaží zakrýt svůj vlastní prohřešek.


Zajímavou doplňující příběhovou linií je seznámení se s dětstvím Mariana. Ať už jeho putování z Islandu do Dánska kvůli tuberkulóze, která byla na Islandu velmi rozšířenou nemocí, nebo i to, jak prožíval vztah se svým vlastním otcem, který se k němu po dlouhá léta vůbec nehlásil. V dánském sanatoriu Marian poznává kamarádku Katrín, která jeho život velmi specifickým způsobem provází až do popsané současnosti v románu.

duel


Proto, že je autor na Islandu vyhlášen spisovatelem č. 1 a získal různá prestižní ocenění, očekávala bych, že bude mít kniha od první věty do poslední vysoké nasazení a svižný spád, jako jsme zvyklí od jiných severských autorů. Děj první části Duelu se totiž dost značně vleče, asi jako příjezd Bobbyho Fischera na Island, který je v románu taky popisován (a zda je to záměr nebo náhoda, netuším). Způsobují to i nesčetné dialogy mezi vyšetřovateli a vyslýchanými, avšak tak se skládá jedna malá informace ke druhé, jako bychom poznávali jednotlivý tah na šachovnici a díky získaným indiciím jsme mohli rozmyslet další postup. Poslední třetina už ale čtenáře chytne a nepustí.


Co by u zahraniční literatury bylo vhodné u vydavatelů zvážit, je, zda nepřidat na závěr knihy malý slovník s názvy a vysvětlení výslovnosti. Nejen islandština má ve své abecedě speciální znaky v češtině neznámé, a tím, že se čtenář trápí s výslovností či vůbec přečtením složitého názvu, může to jinak zajímavému příběhu ubírat na bodech.
Mrtvý chlapec v kině, šachový turnaj století a stárnoucí vyšetřovatel – zajímavá kombinace, která vás nakonec velmi překvapí.


Duel/Einvígið
Autor: Arnaldur Indridason
Žánr: krimi
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání: 2015
Počet stran: 480
Hodnocení: 77 %
                
Zdroj foto: http://shop.mobaknihy.cz/knihy/duel


www.mobaknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Joakim Brodén před Masters of Rock vzkazuje: „Ještě Jedno Pivo!!!!“

sabaton 200Metalovou kapelu Sabaton, v jejímž čele stojí charismatický Švéd s českými kořeny Joakim Brodén, není třeba příliš představovat. Češi si jejich hudbu plnou válečných motivů zamilovali a každé jejich vystoupení je...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Chrám plný květů: poezie čistá a hravá jako potůček vinoucí se mechem

altV češtině doposud největší výběr toho nejlepšího z japonského národního pokladu - poezie haiku – přineslo na sklonku loňského roku na pulty knihkupců malé, nezávislé a nekomerční nakladatelství DharmaGaia ve spolupráci s Če...


Literatura

Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta ukazuje střet kultur

tisic podzimu200Na spisovatele Davida Mitchella upozornila experimentující filmová hříčka tří režisérů Atlas mraků, až mžikavě se komíhající rozličnými časovými rovinami i prostory, zalidněná rozličnými postavami ztěles...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...