Šťastná to kniha!

Šťastná to kniha!

Tisk

babicka host perexDávno, dávno je již tomu, kdy byla Babička Boženy Němcové vydána poprvé. Od té doby se objevila v tolika různých provedeních, že snad ani samotná literární historie nezná jejich přesný počet. A letos vychází znovu. Tentokrát v moderním žlutém kabátě jako součást bohulibého projektu Česká knižnice nakladatelství Host, jehož záměrem je seskládat největší skvosty české literatury do jednoho reprezentativního celku. Tomuto konceptu ostatně odpovídá i grafické zpracování obálek, na nichž můžeme pozorovat obrysy dílků skládačky. V čem je toto vydání Babičky dále specifické?

 


Text se opírá o první edici z roku 1855 a je doplněn o erudovaný komentář profesorky Jaroslavy Janáčkové. Toto poměrně rozsáhlé pojednání (mluvíme zde o šedesáti sedmi stranách) odhaluje mnohé o díle samotném. Například se dočteme, za jakých okolností byla Babička poprvé publikována, čím byla pokroková, jak ji přijala dobová kritika, případně, co stojí za zrodem této knihy. Nutno poznamenat, že se jedná o vysoce odbornou studii, která zřejmě nebude přínosem pro každého. Jestliže se ale zajímáte o literární zákulisí nebo dokonce studujete bohemistiku či jiný příbuzný obor, může se pro vás tento výtisk stát více než dobrým materiálem.


Co naopak ocení běžný čtenář, jsou vysvětlivky v závěru publikace. Ty totiž objasňují řadu archaických a historických pojmů objevujících se v textu. Víte například, jaký význam nesou slova kopist, kopulací, škapulíř nebo pazdeří? Pokud se, podobně jako já, neřadíte mezi onu hrstku vyvolených, jejichž odpovědí je sebejisté „ano“, určitě budete za těchto pár užitečných stránek navíc vděční.


Z grafického hlediska se zde setkáváme s relativně jednoduchým a kultivovaným knižním provedením. Jedinou ilustrací je totiž původní kolorovaná kresba na obálce zobrazující příjezd babičky na Staré bělidlo, jejímž autorem je český malíř Adolf Kašpar (1877-1934). Milovníci „osobitých“ vydání a obrázku milovné děti si tudíž v tomto případě na své nepřijdou. Otázka však zní, zda je čtení Babičky dětskému věku vůbec adekvátní. Osobně si myslím, že v současné době není cílovým čtenářem ani tak student základní školy, jako spíše člověk vyzrálého věku, který již získal určitý životní odstup.

Nuže, co myslíte? Nadešel ten správný čas vypravit na idylický venkov devatenáctého století? Podniknout malý vzpomínkový výlet do dětství? Nechat si vyprávět babiččiny vzpomínky a poslouchat její životní moudra? Anebo se znovu zamyslet nad tragickým osudem bláznivé Viktorky? Myslím, že odpověď je ukrytá v každém z nás…

V závěru bývá zvykem knihu celkově zhodnotit. Babička Boženy Němcové (1820-1862) je ovšem natolik proslulé dílo, že si na jakékoli konkrétní hodnocení netroufám. Dovolím si tedy uzavřít tento článek alespoň slovy dobového literáta Karla Boleslava Štorcha, který praví: “Zapletení, je-li jaké, nastupuje jen v ději epizodickém, k tomu teprve ve druhé polovici spisu. Katastrofa, rozuzlení, kteréž může očekávati čtenář, jest tak všední, tak obyčejné, že zde právě ničím není. A přece Babička vábí od začátku do konce.“

babicka host

Babička
Autor: Božena Němcová
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Host
Edice: Česká knižnice
Editor: Robert Adam
Rok vydání: 2017
Počet stran: 312
ISBN: 978-80-7491-983-1


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Urban: „Humor je vždycky dobrý společník a odbourá mantinely“

petr urban 200Přečtěte si rozhovor s Petrem Urbanem, otcem legendárního Čecha Rudy Pivrnce. Řeč bude nejen o této značce, produktech a úskalích, ale i o jeho dětech nebo výtvarné výchově.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Úklid domácnosti nemusí být žádná věda

Pet domacich prostredku 200V nakladatelství Kazda vyšla před pár dny moc zajímavá kniha nazvaná Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, která je plná praktických návodů.

...

Literatura

Povídky o vlasti: Z pera břitkého kritika Kremlu

povidky o vlasti200V květnu došlo ke 2. vydání souboru Povídky o vlasti od progresivního ruského autora Dmitrije Glukhovskeho. Ruská satira má hluboké kořeny, je stále aktuální a navíc se v dnešní pohnuté době dobře prodává. Hlavně však stojí za přečten...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Scampovo dobrodružství - pokračování Disneyho klasiky
ImageVydavatelská a distribuční společnost Magic Box přináší na DVD pokračování oblíbené Disneyho klasiky Lady a Tramp z roku 1955, jímž je film Lady a Tramp II: Scampovo dobrodružství, který v roce 2001 natočil režisér <...