Secesní krásky zatančily ve slunečním světle. Obraz K. V. Maška byl vydražen za rekordních 7,5 milionu korun

Secesní krásky zatančily ve slunečním světle. Obraz K. V. Maška byl vydražen za rekordních 7,5 milionu korun

Tisk

hra slunecnich skvrn 200Rekordním prodejem obrazu Hra slunečních skvrn autora Karla Vítězslava Maška vyvrcholila tradiční zahradní aukce v Arthouse Hejtmánek. Dílo z roku 1910, zachycující tanec pěti secesních krásek ve slunečním světle, se vydražilo za 7 564 000 korun. Autor, jenž byl kdysi podobně ceněný jako jeho souputník a přítel Alfons Mucha, tak dosáhl dosud nejvyššího prodeje na tuzemské aukci.

 

I Mucha byl ostatně na aukci důstojně zastoupen hned několika pracemi v čele s originální kresbou knižní obálky Věčné zpěvy (1898). Ta se prodala za 471 200 korun.

Aukce nabídla i soubor mimořádně kvalitních děl z pozůstalosti historika umění Jiřího Šetlíka. Z nich vynikl zejména obraz Přezimování (1969) malíře Jiřího Johna prodaný v novém autorském rekordu za 3 720 000 korun. Dílo Rašení (1974) Stanislava Kolíbala z téže kolekce dosáhlo sumy 1 240 000 korun.

hra 2 Prezimovani

Ze současných umělců dostáhl autorského maxima Josef Bolf, jehož obraz Osamělý večer II (2007), se vydražil za 1 054 000 korun.

hra 3 Bolf

Celkem se prodalo 187 děl za 34 247 000 korun, úspěšnost aukce dosáhla vysokých 84,6 %. Všechny sumy jsou už uvedené s aukční přirážkou 24 %.

„Aukce nabídla i některé drobnější práce známých autorů z kategorie kresby, grafiky či kombinovaných technik. Taková díla se vedle nesporné kvality vyznačovala i příznivou vyvolávací cenou, takže si je kupci nenechali ujít,“ uvedl majitel aukčního domu Tomáš Hejtmánek.

Vedle Alfonse Muchy se tak dražitelé utkali například o díla Josefa Čapka, Alfreda Kubína, Kamila Lhotáka, Ondřeje Sekory, Josefa Lady, Bohuslava Reynka, Adolfa Borna nebo Olbrama Zoubka.

Staré umění

Ze starého umění zaujala kupce bravurně provedená italská desková malba Madona s Ježíškem a sv. Janem Křtitelem (2. polovina 15. století) od Mistra Zjevení Páně z Fiesole. Nový majitel ji získal za 2 108 000 korun. Obraz Pražská škola Urania (Nebešťanka) vytvořený okolo roku 1600 se prodal za 458 000 korun.

hra 4 Madona

Slavíček, Orlik, Boettinger

Očekávaný zájem dražitelů vzbudil také obraz Dvůr Anežského kláštera na Františku (1908) malíře Antonína Slavíčka, který na něm zachytil dnes už neexistující pražskou scenérii. Ten se vydražil za 1 178 000 korun. Ležící akt z počátku 20. století od Emila Orlika, prozrazující autorovu japonskou inspiraci, dosáhl sumy 595 200 korun. Žánrový výjev V casinu (1907) od Hugo Boettingera byl prodán za 396 800 korun.

Unikátní nábytek od Loose a Gočára

V kategorii nábytku se sešlo hned několik raritních kusů. Proslulý čajový stolek (po roce 1900) od Adolfa Loose se vydražil za 409 200 korun.

Kubistický příborník (1914) Josefa Gočára z vybavení pražské Glücklichovy vily dosáhl sumy 682 000 korun.

 hra 5 pribornik

Umění 20. století i kresby Ferdy Mravence

K výrazným aukčním položkám patřil portrét Dáma ve žlutém (1930) malířky Milady Marešové, který se vydražil za 471 200 korun. Ze 30. let minulého století se na aukci objevil i obraz Sklizeň (1938) brněnského malíře Jaroslava Krále, jehož talent předčasně ukončila smrt v Osvětimi. Obraz byl prodán za 744 000 korun.

Opomenout nelze ani sérii pěti originálních kreseb Ondřeje Sekory z knihy Ferda Mravenec (1936): vydraženy byly od 111 600 do 186 000 korun. Ještě větší zájem byl o kresbu Liška Josefa Lady z roku 1937. Ta se z vyvolávací ceny 35 000 korun dostala až na částku 310 000 korun.

Obraz Oty Janečka s názvem Krajina se zárodky života (1977) byl vydražený za 744 000 korun. Dílo Václava Boštíka s názvem Okno do Hlubin (1993) se prodalo za 806 000 korun.

Kolář, Kolářová, Sekal i Vojkůvka

Z druhé poloviny 20. století aukce nabídla například dílo Jiřího Koláře, jehož chiasmáž nazvanou Palička (1971) odklepl licitátor za 248 000 korun. Ještě dráž, za 620 000 korun, se podala asambláž Josefína (1979), parafráze na slavný Mánesův portrét, vytvořená Bělou Kolářovou.

Pozoruhodné dílo Zbyňka Sekala, asambláž patinovaného dřeva s názvem Madona (1965), se vyhouplo až na úctyhodných 992 000 korun.

hra 6 Madona

Dražitelé ocenili i obraz Lékárnice (1991) naivisty Libora Vojkůvky, dokládají autorův zájem o bylinkářství. Ten zájemce získal za 1 054 000 korun.

Zdroj foto: Arthouse Hejtmánek, René Volfík

Více informací: www.arthousehejtmanek.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapelník Fleretu: „Když s námi zpívá 25-tisícový dav, kam se na nás hrabou Alexandrovci.“

fleret zdenek hrachovyFolková skupina Fleret, která nedá dopustit na valašskou krajinu, je populární nejen na Moravě. Jejím velmi důležitým článkem byla „královna lidové písně“ Jarmila Šuláková. Nejen o ní si s námi povídal kap...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nová kolekce uměleckého projektu 100ks vás okouzlí mýty, legendami i ženskostí

100ksczNejnovější série projektu 100ks je věnovaná ženám, mystice a mytologii. Představují se v ní díla čtyř současných výtvarnic pracujících s nadpřirozenými motivy, pomocí kterých ztvárňují svou ženskou zkušenost. Série s názvem Čarodějky, vědmy, rusalky a divož...


Literatura

Ne/nadčasovou knihu Jak na sítě čtěte hned, tady a teď!

Jak na site perexJestli máte pocit, že ve světě sociálních sítí pohybujete jako ryba ve vodě, nebo jste začínající rybář a hledáte zde návod, jak utkat svou první síť, neztrácejte čas a principy úspěchu plavte hledat jinam. Ale pokud potřebujete p...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Kinematografie a stát v českých zemích mezi roky 1895-1945

kinema 200Doposud se slovo "kinematografie" vztahovalo především na filmovou tvorbu. Teprve Ivan Klimeš se v knize Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 soustředí na to, jak stát a jeho předpisy ovlivňovaly kinematografické podnikání - výrobu i ...