Rock for People: den třetí

Rock for People: den třetí

Tisk

rock for people 200Hudební svátky se už překlenuly do druhé půlky. Čtvrtek se opět nesl ve znamení skvělé hudby, zázračné atmosféry, pohodového počasí a především ‚Božského Káji‘. Na jeho triumfální vystoupení asi nikdo z návštěvníků jen tak nezapomene!



Gott for People!

Když pořadatelé oznámili Karla Gotta, coby jednoho z headliners letošního ročníku, málokdo v první moment uvěřil, že se nejedná jen o vtípek. ‚Mistr‘ skutečně pozvání na svůj první tuzemský rockový festival přijal. Návštěvníci ovšem zpočátku moc ne. Prvotní podivení a následné rozčarování ale nakonec vystřídalo nadšení, které bylo cítit mezi pulsujícími davy po Festivalparku už od dopoledních hodin. Zejména od té nejmladší (zároveň i nejpočetnější) skupiny návštěvníků nebylo těžké zaslechnout, že se skutečně těší.

Evidentně se těšil i sám ‚Božský Kája‘, v ranním vysílání České televize se vyjádřil, že prý rock on moc rád, a že hraje právě pro lidi. Že se skutečně těšil na generačně neobvyklé publikum, dokazovala i jeho ‚procházka‘ po areálu. Narazit třeba na ty, na které jste ještě včera někde hupkali, není nic neobvyklého. Ale potkat Karla Gotta s úsměvem od ucha k uchu mezi rozjuchanými návštěvníky, je opravdu nemalým zážitkem. Pro všechny případy doprovázen velkými pány s kamennými výrazy, si pozornost náležitě užíval. Nechával se fotit, rozdával podpisy a čistou radost.

Po osmé hodině večerní se z naprosto zaplněné Staropramen stage včetně venkovního prostoru ozývalo jednohlasné skandování ‚Karel! Karel!‘. V tu chvíli už byla stvrzená realita; bez jakékoliv nadsázky lze říci, že Mistr se už v ten moment stal tím největším headlinerem a atmosféru všech dosud proběhlých koncertů, během svých prvních třech minut na podiu, několikanásobně převýšil.

rfp karel gott

„Jestli jsem opravdu něco nečekal, tak to je toto přijetí,“ jal se po dvou hitech děkovat publiku i pořadatelům za pozvání formou jeho oblíbené věty. „Je to nádherné spojení! Rock for People, Gott for People,“ zakončil zdvořilostní úvodní děkovačku a spustil jednu z nejočekávanějších: Trezor. V kotli se strhla ohromná mela, pogovalo se a ty dvě desítky tisíc návštěvníků sborově zpívaly slovo od slova. Ještě větší rozruch způsobila Včelka Mája či v oficiálním závěru tanečnicemi doprovázená Lady Karneval. Mistr si ale připravil několik přídavků, kterými odměnil hlučné, nadšené a pološílené diváky.

Nyní už lze prohlásit, že Karel Gott se stal tím největším překvapením letošního Rock for People, přilákal všechny bez rozdílu věku, spojil nespojitelné a on sám si tento zlom ve své kariéře značně užíval. People for Gott!

Po Mistrovi se ještě na Staropramen Stage představili britští Klaxons se ‚svým‘ žánrem new rave. Ačkoliv jsou na scéně už osm let, na kontě mají pouze dvě alba, ale počet fanoušků je nevídaný, a to i v našich končinách. Nepřijeli k nám poprvé (například Planet Festival 2009) a návštěvníci Rock for People si tenhle dramaturgický tah značně pochvalovali. Přesto ale finální dojem z koncertu nebyl plný nadšení. Možná ‚zděděné‘ publikum po Gottovi nebylo na vlně tvrdších beatů, možná Klaxons nenatrefili na místní genius loci.

rfp klaxons

S kým ale rozhodně fungovala výměna energie, byla britská formace Modestep. Tahle čtveřice, odkojená například The Prodigy či Pendulum, si získala pozornost nad očekávání. Jejich elektro-rock si během tří let existence našel početnou posluchačskou základnu a na Rock for People se jejich řady rozhodně rozšířily. Jejich živou, šílenou, silnou a zatraceně dobře zahranou show, totiž nelze jen tak zapomenout!

rfp modestep

Čtvrtek, den třetí, se už pravděpodobně navždy zapíše do historie jako ‚ten den Gotta‘. Poslední část se zahraniční účastí se přehoupla za cílovou pásku, stejně jako pomalu celý festival. Pátek už se odehraje ve znamení českých a slovenských hostů a loučením se s celými hudebními svátky!

Zdroj foto: Tomáš Šnírer (https://www.facebook.com/PhotographerTomasSnirer)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Hölzelová: Hvězdná obloha byla můj sen

200rKdyž se náctiletá holka zamiluje do antických mýtů a bájí, může se za řadu let stát, že je z ní vydavatelka a v rukou drží svůj ztělesněný sen. Svou vlastní knihu o mýtech a bájích inspirovanou hvězdnou oblohou. Jedinečné pojetí a strhující styl vyprávění. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Modrá CREW 3 - Okko - Cyklus vody

okko200Komiksové nakladatelství Crew přináší nástupce oblíbeného Časopisu Crew, který nese název Modrá Crew. Třetí díl nám přináší Okko – Cyklus vody 1 a 2. Pokud vás zajímají evropské komiksové vody a máte náladu vyzkoušet něco netradičního, akční historický př...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...