Na festival nejen za zábavou: Exkurze na třídičku odpadu

Na festival nejen za zábavou: Exkurze na třídičku odpadu

Tisk

tridicka odpadu 200Už dávno hudební festivaly nejsou jen o muzice. Vedle přidruženého umění v podobě divadla, designu a jiné grafiky či pouťové zábavy, se na open air akcích návštěvníci mohou potkat i s populárně naučnými programy. Rock for People patří mezi festivaly, který návštěvníkům tyto body na programu nabízí pravidelně. Ani letos tomu nebylo jinak a tak se zvídavci mohli vypravit na exkurzi do třídičky odpadů či strávit odpoledne ve stanu přírodovědců.

Již před mnoha lety pořadatelé festivalů pozvolna začali hledět na ekologický dopad akcí - přes postupné základní přidávání odpadkových košů, nahrazování jednorázových plastových kelímků za zálohované a opětovně použitelné, až po nádoby na tříděný odpad. Ekologická revoluce na některých festivalech ukrojila jen kousek cesty, jinde už je pořádný kus zdolaný. Tahounem v této oblasti je bezesporu právě Rock for People. Ten totiž jako jediný tuzemský festival vedle dnes už běžných opatření, u kraje areálu skrývá i třídičku odpadu. Ta se v českých končinách pyšní výsostnému postavení. Nejenže je jedinou u nás, ale jedná si i o jednu z výjimek evropských.

tridicka odpadu1

V průměru se za festival Rock for People každoročně vyprodukuje 50 až 70 tun odpadu. Stejnou váhu zvládne i menší okresní město. Díky třídění a následné recyklaci se ho ale více než polovina znovu podívá dál do světa. Speciální třídící element stojící za oponou u kraje festivalového dění činil třídění tak naprosto samostatným a nezávislým počinem. Letos k němu odpad putoval z padesáti greenpointů rozmístěných po areálu, od stánkařů i ze stanového městečka. Na lince se pak plnilo několik speciálních kontejnerů. Vedle klasického třídění plastů, papíru a skla se sortoval i hliník, bio a gastro odpad z občerstvovacích stánků a nebezpečný odpad (například zářivky, žárovky či baterie z produkce). Letos se třídilo také dřevo, jehož se zejména u stavebních festivalových prací vyprodukuje nemalé množství.

 O celý systém třídění se staralo několik desítek pracovníků za vstupenku, drobnou výplatu či na bázi dobrovolnictví. O práci na samotné lince se pak dělila stejná parta „třídičů“ jako dva předchozí roky. Na jejich nelehkou práci se mohli návštěvníci podívat v rámci exkurze, která u linky byla pořádaná. Vedle poučení o správném třídění u infostánku si tak mohli na vlastní nos přičichnout pozůstatkům festivalových radovánek.

tridicka odpadu2

Přestože zájem o třídění byl ohromný (a onen počet greenpointů ho činil i značně pohodlným), ne všem návštěvníkům na ekologickém dopadu záleželo. V zákulisí třídění ale na tom záleželo všem, takže byl i směsný odpad ještě dál tříděn. Během několika dní prošlo 100% veškerého vyprodukovaného odpadu tedy ještě ručním dotříděním. Všechen byl pak následně odvážen díky spolupráci s Hradeckými službami.

Rock for People se pyšní titulem Čistý festival už od roku 2010. Ocenění získávají pravidelně například i Colours of Ostrava či Jamrock. Čistota a zacházení s odpady se rok od roku v českých festivalových kotlinkách značně polepšuje. Česko obecně se každoročně v třídění odpadu posouvá k lepším hodnotám. Přesto stále lehce (v něčem i více) zaostává napříkad za Belgií či Lucemburskem.

tridicka odpadu3

Věděli jste, že:

-tabulové sklo patří do barevného skla? I přestože je napohled čiré, obsahuje chemické příměsi, a proto patří do kontejneru zeleného.
-střepy ze zrcadla patří do směsného kontejneru? Ať už na pověry věříte či ne, vhozením zrcadla přivoláte minimálně sedm vteřin smůly pro pracovníka na třídící lince. Toto sklo obsahuje, kovou vrstvu, která je už neoddělitelná.
-stará CD či DVD patří do elektroodpadu? Přestože nejsou elektronickými zařízeními, mají k nim tak blízko, že po posloužení patří právě tam.
-mastný papír už se nepodaří recyklovat? Patří tedy do směsného odpadu.
-papírová plata od vajec prošly kolotočem recyklací a další už je nemožná? Končí tedy ve směsném odpadu. Šťastlivci s domácím kompostem ho mohou bez obav hodit právě tam.
-polystyren patří do plastů? Dokonce se jedná o plast poměrně cenný, takže termo obaly od obědů (a samozřejmě nejen je) patří do žlutých sběrných kontejnerů.
-plastové obaly se stříbrnou vrstvou se mají házet do směsného odpadu? Obsahují totiž hliník, který znemožňuje další využití.
-žárovky nepatří do skla? V horším případě se tedy hází do směsného odpadu, v lepším případě se odevzdávají na sběrném dvoře.
-kvůli pověstným českým ručičkám nenajdeme na sídlištích nádoby na kovy? Dlouho by v nich nic moc totiž nevydrželo…
-využitý fritovací olej lze recyklovat například do spalovacích motorů?

Zdroj foto: Josef Kafka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Holub: Lenošení jsem dovedl k dokonalosti!

proste200Přinášíme rozhovor se spisovatelem na žánrovém pomezí - Jiřím Holubem.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Chcete zažít něco neobvyklého? Navštivte Dýňový svět!

dynovy svet 200Dopřejte sobě i svým dětem nevšední zážitek a vydejte se společně do Dýňového světa. Kromě dýní všech možných barev, druhů a velikostí, tam na Vás čeká také slámoviště, bludiště v topinamburech a řada dalších agroatrakcí.<...


Literatura

Odhalte děsivé genetické tajemství starší než samotné lidstvo
dnaDruhý díl s oblíbenou dvojicí Lucií Henebellovou a Franckem Sharkem vás opět zavede do Paříže, do doby odehrávající se rok po vyřešení prvního případu. Kniha je ale určena i pro ty, pro které je Smrtící DNA autorovou prvotinou.

Divadlo

Pravda po francouzsku

Pravda 200Když se podíváte do slovníku na význam slova pravda, najdete definici, která říká, že pravda je tvrzení považované za skutečnost. To nám v podstatě dává velký prostor k tomu, co přijímat jako pravdu a dva manželské páry ve francouzské inscenaci toh...

Film

Diagnózy času nabídnou projížďku dějinami českého filmu

diagnoza casu obalka 200Dějiny národních kinematografií mají zpracovány snad v celé Evropě, jen v České republice na ně čekáme marně. Přitom Československý filmový ústav (předchůdce dnešního Národního filmového archivu) práce na nich započal př...