Miloš Ševčík byl všestranný umělec nezaměnitelného výrazu

Miloš Ševčík byl všestranný umělec nezaměnitelného výrazu

Tisk

sevcik mizeni200Alšova jihočeská galerie představuje tvorbu Miloše Ševčíka, který se zapsal na české výtvarné scéně v šedesátých letech svými originálními přístupy v malbě i v tvorbě transparentních konceptuálních objektů. Výstava nazvaná Mizení je průřezem tvorbou Miloše Ševčíka od jeho počátků až k realizacím z posledních let autorova života. Jedná se o ojedinělý výstavní projekt, neboť v takovém rozsahu jeho dílo nebylo dosud prezentováno. Vernisáž proběhla ve čtvrtek, 26. října v 17 hodin.


Miloš Ševčík (1939, Klatovy – 2007, Praha) – malíř, kreslíř, grafik a sochař. Narodil se v Klatovech, v letech 1958 – 1964 studoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (ateliér prof. Antonína Strnadela). Po svém absolutoriu se začal výrazně prosazovat jako originální grafik, který za svou tvorbu získal hned několik významných ocenění (v r. 1967 - 2. cenu za grafiku na prvním pražském Salonu, v r. 1968 – 1. cenu za grafiku na jihlavském Bienále grafiky, v r. 1969 - 3. cenu na druhém pražském Salonu). S uvolňováním politického ovzduší v 60. letech detekuje autor ve své tvorbě semiabstraktní polohy podobně jako Václav Boštík, Jaromír John nebo Michal Ranný. Právě ve spirituální křehkosti a minimálnímu sdělení v úsporné kresebné lince stojí Miloš Ševčík po boku Boštíka, v jehož abstraktní tvorbě se snaha o přiblížení a uchopení vesmírného dění rovněž uplatňuje. Období politické normalizace umělce paralyzuje a je z veřejného výtvarného života doslova vymazán. Na českou výtvarnou scénu se autor vrací až s počátkem devadesátých let.

sevcik mizeni2

„Z vyprávění rodiny vím, že autor byl přemýšlivý tichý introvert, který rád pracoval v samotě svého ateliéru, což ve vynucené přestávce 80. – 90. let, kdy došlo ke změně režimu, bylo i nutností. Živil sebe a rodinu jako propagační grafik u státních podniků,“ popisuje autora kurátorka výstavy Jolana Pastor. Výstava je bezpochyby velkorysým záměrem o připomínku tohoto výjimečného autora. Koncepce výstavy v prvním patře Wortnerova domu poukazuje na možné zdroje a blízkost tvorby Miloše Ševčíka s Josefem Šímou, Václavem Boštíkem či Karlem Malichem. „Návštěvníci se mohou těšit na obrazy staršího období 60. – 70. let, které nebyly dosud vystaveny či jen sporadicky v oné době před cca 40 – 50 lety a také na objekty zvané "bubliny", které byly vedle grafik v letech 1968 – 1969 zcela mimořádnými z důvodu použití experimentálního materiálu umaplexu na Sympoziu Artchemo v Pardubicích,“ doplňuje Jolana Pastor. V patře pak budou k vidění subtilní malby z posledních let autorova života, s nimiž je u veřejnosti znám především.

Autor je zastoupen v mnoha soukromých a veřejných sbírkách v ČR jako jsou Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, GASK Kutná Hora, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Památník národního písemnictví v Praze, Muzeum umění v Olomouci a v zahraničí pak v Národní galerii v Rio de Janeiro v Brazílii.

sevcik mizeni

Výstavu budou moci návštěvníci zhlédnout do 7. ledna 2024.
Otevírací doba: denně, říjen 10:00 - 18:00, listopad – leden 9:00 - 17:00.

Wortnerův dům, U Černé věže 343/ 22, 370 01 České Budějovice.

Více informací: www.ajg.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Střetnutí barev Aleny Kováčové-Trizuliakové

vystava kovacova 200Stretnutia farieb, takový název nese výstava obrazů slovenské výtvarnice Aleny Kováčové-Trizuliakové, která je instalovaná v KC Kaštan – scéna Unijazzu (Bělohorská 201/150, Praha 6).

...


Literatura

Cestou necestou s mistrem haiku, japonským básníkem Bašó

alt“Nevím, jestli to znáš taky, vždycky když vidím mraky, mám hroznou chuť vypadnou z týhle díry” zpívá Petr Fiala, frontman skupiny Mňága a Žďorp v jedné písni. Netuším, zda Bašó viděl mraky, a zda je Bašovo rodné město Uen...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Febiofest záhy ovládne Prahu i regiony

Febiofest perexLetos se pověstný FEBIOFEST koná již po devětadvacáté. Začíná v Praze, kde má vyhrazeny dny mezi 28. dubnem a 4. květnem, poté se stěhuje do dalších měst (Děčín, Otrokovice, Ostrava, Valašské Meziříčí). V Ostravě celá akce také končí – 14....