Na festival nejen za zábavou: Exkurze k přírodovědcům

Na festival nejen za zábavou: Exkurze k přírodovědcům

Tisk

prirodovedci 200Už dávno hudební festivaly nejsou jen o muzice. Vedle přidruženého umění v podobě divadla, designu a jiné grafiky či pouťové zábavy, se na open air akcích návštěvníci mohou potkat i s populárně naučnými programy. Rock for People patří mezi festivaly, který návštěvníkům tyto body na programu nabízí pravidelně. Ani letos tomu nebylo jinak a tak se zvídavci mohli vypravit na exkurzi do třídičky odpadů či strávit odpoledne ve stanu přírodovědců.

Přírodovědci již pravidělně vozí mezi muziku také trochu poznání. Jejich přírodovědný stan se pokaždé setkává s velkým zájmem návštěvníků a na letošním ročníku Rock for People se mohlo zdát, že zájem je dvojnásobný. Jeden totiž patřil jako každoročně právě přírodovědcům, tedy projektu Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, a ten druhý si užívali festivaloví nováčci. Byli jimi univerzitní medici a akademici z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ti pro návštěvníky připravili, stejně jako přírodovědci, populárně vzdělávací program. Za asistence mediků si zájemci mohli vyzkoušet několik vyšetření na simulátorech. Pozornosti se těšil speciální model poprsí, který v sobě ukrýval bulky. S radami zkušenějších je návštěvníci mohli najít a zároveň tak vylepšit svoje samovyšetřovací znalosti a schopnosti. O mužském těle si návštěvníci mohli rozšířit vědomosti na modelu erektivní dysfunkce. Ten simuloval poruchy v různém stádiu, jejichž příčiny odtajnil odborný výklad. V lékařském koutku byla i klasická ‘andula’, na které se trénovala správná masáž srdce a demonstrovala se práce s automatickým externím defibrilátorem. Medici také ochotně změřili tlak a poučili o rizikách v případě vybočení  ze standartu.

prirodovedci1

Velkou pozornost k sobě strhával také stolek s informacemi o nových syntetických drogách. Studii mediků s názvem Nové drogy - analýza trhu, epidemiologie užívání a identifikace možností pro snižování škod realizuje Klinika adiktologie. Jejich snahou je identifikovat nové drogy a klasifikovat je podle jejich složení, rizik a distribučních kanálů. Látky, které jsou psychoaktivní, se svými účinky podobají drogám nelegálním, ale nejsou (ještě) zakázané. V rámci probíhající studie se sbírají vzorky, které se podrobují chemické analýze. Kromě osvěty v této oblasti odborníci v přírodovědném stanu nabízeli vyplnění dotazníku, který pomáhá situaci tohoto trhu mapovat.


Ačkoliv “těžší” témata měla lékařská fakulta zpracovaná hravou a zajímavou formou, v přírodovědné části bylo přece jen trochu veseleji. Po loňském úspěchu se opět objevilo míchání vlastních vůní. Z několika nabízených macerátů neboli výtažků si kdokoliv mohl vytvořit parfém na míru. Připravena byla i originální geocachingová hra přímo v areálu festivalu o upomínkové předměty. Osvěžení bylo zajištěno v molekulálrním baru. Na jídelním lístku byla zmrzlina z tekutého dusíku a na žízeň například sekt s molekulárními jahodami.

Návštěvníci také mohli nahlédnout do světa miniatur. Pod mikroskopem i ty nejobyčejnější a nejvšednější věci vypadají fantasticky a jedním pohledem na své každodennosti ztrácejí. Ochotný přírodovědec pomohl mikroskop naštelovat tak, aby displej mobilního telefonu zazářil před očima v pixelové struktuře, kterou ani to nejbystřejší oko nemůže jinak zahlédnout. Pro návštěvníky byly připraveny také sklíčka s horninami, hmyzem či rostlinami.

prirodovedci2

Stejně jako loni si přírodovědci přichystali také vlastní ‘kriminálku’. Prezentace forenzních metod vyšetřování umožnila nahlédnout do tajů otisku prstů či si odnést krásně viditelnou vlastní DNA v lahvičce. Součástí stanu byla i značně svérázná ‘zoo’. Pro jedny se jednalo o netypické domácí mazlíčky, druzí se roztodivným tvorům vyhýbali obloukem. K pochování, blizšímu prozkoumání či k obdivu byli syčící šváby, mnohonožky a nebezpečně vyhlížející štír.

Program přírodovědné fakulty již neodmyslitelně k Rock for People patří. Každoročně je koncipován tak, aby každý host našel svou zábavu. V kombinaci s letošním novým spojením s lékařskou fakultou se nabídka rozšířila a přinesla zcela kompletní projekt, který dokázal bez problémů zabavit na celé odpoledne.

Zdroj foto: Josef Kafka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vzdušná akrobatka Šárka: „Je to přímo nebeský zážitek, když jste vzhůru nohama zavěšení a pozorujete krásu přírody“

200rozK rozhovoru jsme si přizvali Bc. Šárku Bílou, lektorku a akrobatku z Pardubic, která se již několik let věnuje vzdušné akrobacii. Co aerial dance přesně znamená, co je k němu potřeba a kde jej můžete vidět nebo začít praktikovat? To a mnohem více nalezne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Den pro ženy v Opočně

Den krasy 200Opočno je město známé svým zámkem neodmyslitelně spjatým s rodem Colloredo-Mansfeldů, zmrzlinou nebo jako bydliště české Miss World Taťány Kuchařové. Opočno je  také místo, kde se nachází butik VS Style patřící Šárce Vondřejcové a ateliér ...


Literatura

Globální dějiny a postliberální společnost.

globalni dejiny perexKniha profesora Ivo T. Budila (*1965) by mohla být považov...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...