Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

Tisk

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má vůbec ráda sladké? Vše se dozvíte!

 

 

 

Zvýšil se vám odběr, po té, co jste se objevila v TV (Show Jana Krause) a co máte svůj pořad Božské dorty od Markéty? Dá se říct, že se vám i změnil život?

Nijak zvláštní nárůst jsem nezaznamenala. Lidé spíše volali a ptali se na různé věci. Je ale pravdou, že jsem od SJK dělala hlavu již několikrát. :-) Život se mi zatím nezměnil, respektive nic zásadního nepozoruji, i když někdy zaznamenávám pohledy s otázkou, zda jsem to já – ta z té televize :-)

Nemáte trému, když musíte tvořit před kamerami? Co štáb, nesbíhají se jim moc sliny? :-)

Trému jsem měla u pana Krause, a to přímo šílenou. Štáb je úžasný, navíc vím, že se dá říci „stop“ a jedeme znovu. Jazýček ale mají mlsný :-) - když jsme dotočili poslední záběr, přichystala jsem pro ně překvapení v podobě „slaných“ obložených mís, sladkého měli hojně celou dobu :-)

Musím uznat, že vám to na obrazovce moc sluší a hýříte úsměvem. Kde berete tolik radosti a optimismu? Máte nějaký recept na štěstí?

Děkuji. :-) Víte, i přesto, že nemám každý den sladký, snažím se usmívat se a musím říci, že úsměv zabírá. Nedávno mi kamarádka napsala, že můj smích je pro ně lék.  Recept na štěstí nemám, ale snažím se obklopovat přáteli, se kterými je mi dobře a kterým je dobře se mnou…

bozska marketa4

Sledovala jste americký pořad Božské dorty?

Viděla jsem jen pár dílů, nicméně tento pořad znám z dřívější doby, kdy jsem sledovala dortové dění přes internet.

Kolik jste odhadem investovala do pomůcek na výrobu dortů? Máma si často hraje s marcipánem a vím, že to není levná záležitost.

Upřímně, ani nevím. Moje investice byla spíše časová.

Když sleduji vaši galerii, je jasné, že máte ráda výzvy. Jste taková jen u dortů nebo i v osobním životě? Je nějaký tvar nebo typ dortu, který byste odmítla vytvořit?

Výzvy ráda mám a jak říkal můj děda, všechno jde, když se chce. :-) Ale v dortovém světě je dost omezení. Někdy se stane, že má zákazník přání, které se musí upravit, takže po diskuzi a doporučení se dort upraví tak, abychom byli spokojeni všichni. Nicméně jsou dorty, které bych určitě nedělala (vulgární nebo jinak nevhodné).

Kolik času strávíte u tvorby návrhu? Papír, tužka a plná hlava myšlenek? Jak dlouho vám přibližně trvá příprava jednoho dortu? Co je pro vás na výrobě a zdobení nejtěžší?

Někdy jsou to opravdu hodiny… Ráda kreslím a přemýšlím. Většinou ale finální výsledek upravuji až v „akci“. Příprava dortu je individuální, co se týče složitých dortů, tam jsou to desítky hodin… Nejtěžší je pro mě zakázka, kdy mám úplně volné ruce… Člověk musí zákazníka dobře znát, aby se mu trefil do vkusu.

bozska marketa5

Stal se vám během pečení nějaký kuriózní přehmat? Například, že jste osolila těsto nebo něco podobného? Já jako malá dala do perníčků pepř a divila se, že jsou ostré.

Nedávno se mi stalo, že jsem dala místo cukru mouku… Míchám v mixéru a říkám si, že to je nějaké divné, tak jsem si říkala, hm, asi málo vajec, tak jsem přidala vajíčko a jedu dál… Vznikla z toho převelice divná hmota, která za stálého míchání letěla do koše. :-)

Kdyby někdo měl upéct dort pro vás, jaký by měl být?

:-D Ideálně? Sýrový.

Nejste vyučená cukrářka, ale studovala jste uměleckou průmyslovku. Dá se říci, že vám tento obor pomohl v tom, co teď děláte?

Myslím, že umělecká průprava je na mojí práci vidět, tedy spíše toto slyším od zákazníků.

Máte vy sama ráda sladké? Ujídáte“drobky“? Co je váš oblíbený dezert? A oblíbené jídlo obecně?

Sladké mám ráda, ke snídani. Tvarohový koláček a káva. :-) Mám ráda tvarohové dezerty vůbec. A mé nejoblíbenější jídlo… Miluji sýry, steaky… Jsem vybíravá, nejím moc, ale když, tak si ráda pochutnám. Nicméně nejraději mám nové brambory s máslem a tvarohem… Praděda tomu říkal brambory na loupačku.

bozska marketa2

A co sladkosti ve vaší domácnosti? Pečete doma každou neděli? Má Vaše rodina ráda sladké?

Sladké moc nejíme, ale občas něco upeču.:-) Dcera miluje zeleninové saláty, takže ty jsou u nás velice často. A jablkový štrúdl, ten miluji zase já. :-)

Na závěr se zeptám, co vy a kultura? Máte na ni vůbec čas?

Řekla bych, že např. do kina chodíme často, teď se chystáme opět do divadla. Času moc není, ale když máme chvíli, tak se snažíme si vše užít na maximum.

bozska marketa3

Přeji Vám spoustu dalších nádherných dortů, netřepavé ruce, stálý úsměv a děkuji za rozhovor!

Děkuji :-)

Zdroj foto: Prima Love


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Adam Pavlovčin (ADONXS): „Rád si před vystoupením čistím zuby“

Adam Pavlovcin200ADAM PAVLOVČIN alias ADONYX (adonys) zatím poslední ČeskoSlovenská SuperStar roku 2021, přichází s novým unikátním videoklipem a míří na jeden největších evropských festivalů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...


Literatura

Jaké by to bylo, kdyby Přišel Bůh do kavárny v Karlíně...

prisel buh do kavarny 200Novináři Miloš Čermák a Luděk Staněk spojili své síly, chopili se mikrofonů a vrhli se na žánr stand-up comedy. Díky nakladatelství XYZ si můžete vychutnat výběr toho nejlepšího v knižní podobě, tak hurá na to.

<...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...