18. Rock For People: první oficiální den

18. Rock For People: první oficiální den

Tisk

altStředou 4. července byl zahájen oficiální program letošního Rock for People! Všichni, kteří v úterý večer skládali hlavy do stanů, si rozhodně přáli, aby je ráno probudil minimálně teplý vzduch, v lepším případě sluníčko. Lidí na rozbahněné ploše spaly tisíce. A co všechno takové tisíce pozitivních myšlenek svedou? Hodně! Ráno se mraky začaly pomalu protrhávat! A teplo vydrželo až do večerních hodin, takže vládla ideální atmosféra k vychutnání si všech koncertů v nabitém programu letošního RFP!

Areálem už od jedenácté hodiny dopoledne začaly proudit davy návštěvníků. Hned od otevření Festival parku se totiž startovalo na Talent and Jam Stage, poledne odbilo začátek jízdy v Red Bull Tourbusu a především se pak po 13. hodině otevřely brány letošní hlavní scény – T-mobile Stage. Na ní to rozjela trash-rocková kapela z Dánska LSD ON CIA a tím byly víc než oficiálně zahájeny tři dny neřízeného tance, hudebních zážitků, radosti a především pak svobody (protože tady, na letišti, je realita pro všechny docela vzdálená).

Britští headliners

Středa byla ve znamení především britských hostů. Na hlavní stage se objevily hned čtyři ostrovní hvězdy (vedle nich dvě kapely z Dánska) a další dvě na Staropramen Cool Lemon Stage. Největším lákadlem středečního programu byli The Prodigy. Netřeba je komukoliv představovat. Dnes naprosté legendy elektronické hudby jsou tím, na čem většina z nás vyrůstala. Před dvaceti lety dobyli svět debutovou studiovkou Experience, překonali hranice, určili další směr. Dali nám volnost a ukázali, že hudbu lze dělat i jinak. Legenda se v toku času proměňovala svým složením až do současné podoby, ve které se představila i na Rock for People. Liam Howlett (skladatel, klávesista), Maxim Reality (zpěvák, MC) a především pak Keith Flint, zpěvák a svým způsobem ikona celé kapely, se po dvou letech vrátili do Hradce Králové! Na jejich koncert už hodinu před začátkem přicházely davy. Vybojovat, a poté obhájit dobré místo, je polovinou úspěchu k získání nezapomenutelných vzpomínek. S blížícím se plánovaným startem koncertu se ovzduší napjaté očekáváním dalo krájet, dav skandoval a burácel. Prodigy se, bohužel, o pár desítek minut zpozdili, ale s prvním tónem jim to zřejmě všichni odpustili. Byla to show, byl to zážitek a neopakovatelnost okamžiku. Bylo to taky ale trochu samozřejmé, přece jen očekávané a tak nějak odehrané pro fanoušky. Fans je milují, fans tvořili tu podstatnou část davu, a že to třeba mohlo mít hlubší atmosféru, je už jen drobnost. Přesto všechno to byl pořád ten zážitek, pro který si na RFP většina z nás přijela. “Pařila jsem v kotli! Na Prodigy!,” s rukama nad hlavou nadšeně křičela jedna z návštěvnic.

alt

Další  fanouškovskou senzací bylo vystoupení The Subways. Není pochyb, že toto trio to s publikem umí, rozdovádí každého a má jedny z nejvíc indie-rockových chytlavých melodií. Kdo někdy viděl jejich koncert live (v Čechách si středečním vystoupením připsali na konto již šestý tuzemský koncert), tak ví, že je to skutečný “masakr”. Ovšem to, co se odehrálo tady na RFP, nemělo obdoby! Teenagerovsky roztomilý kytarista a zpěvák Bill Lunne, na první pohled křehounce působící blondýnka s baskytarou v ruce Charlotta Cooper a Josh Morgan za bicími, mají silné hlasy a úderný rytmus. A dokázali to hned ze začátku. Po pár písničkách si Bill sundal brýle a se spontánním úsměvem je hodil do publika. To mezi tím vytvořilo “traktor”, aneb kotel rozhodně nebyl pro slabší povahy. Naprostou senzací pak bylo, když při jejich snad nejslavnějším hitu Rock and Roll Queen vložil česká slova. “Ty si, ty si ta jediná..,” se rozléhalo po letišti v davu vřískajících fanoušků. Ovšem to největší zaklínadlo na české fans teprve čekalo, protože, když lámanou češtinou všechny poprosil, aby si sedli, tak se skutečně tisíce lidí sesunuly k zemi. Pocit, který pak kapela musela mít, když všichni během sekundy vyskočili a lesy tleskajících rukou se otočily vzhůru k nebi, si můžeme jen vysnívat. Ale i pro samotné účastníky téhle šílené jízdy to byl rozhodně silný zážitek!

alt

Domácí scéna

Tuzemským účinkujícím ve středu patřily tři koncertní stage. Jelo se napříč žánry od popové klasiky (Meky Žbirka), přes známky punku (Visací zámek) až k rapu. Hiphopoví Prago Union se rozjeli, při postupně zapadajícím sluníčku, na Red Bull Tourbus. Ten křižuje českými festivaly již druhým rokem. A, samozřejmě, ani tady stříbrný retroautobus nemůže chybět. Ruce nahoře, pár rovných kšiltů a četné publikum přivítalo Kata a jeho partu, která začala s několikaminutovým zpožděním, díky nesrovnalostem zvuku. Nakonec se vše odehrálo v pořádku, koncert byl bezchybný! Textová úroveň Prago Union je jedinečná a některá slova o mezilidských vztazích v krásném prostředí stage (ta je totiž obklopená zelení a ani trochu nevypadá, že je součástí letiště), měla silný náboj.

Podobně na tom byla i pražská formace 1st Choice. Ta koncert odehrála v náhradní sestavě. Hostovalo se hned dvakrát. Za mikrofonem se místo Michala Skořepy premiérově ocitl Lukáš Bajt, který, díky Michalovu charismatu a nezaměnitelnému tónu hlasu, vzal na sebe těžký úkol. Zvládl to ovšem naprosto perfektně. Stejný výkon podal i Lukáš Martínek, který zaskočil za kytaru, patřící jinak Zbyňkovi Pokornému. Sestavě hostování vůbec neubralo na síle (ba naopak) a kluci předali energii publiku, jako vždycky. Málokterá kapela si tak umí užít koncert, jako právě 1st Choice!

alt

První oficiální den se vydařil po všech stránkách. Návštěvnost se přehoupla přes 25 000 tisíc hudebních nadšenců, objednané slunce konečně dorazilo a vše klaplo, jak mělo. Zkrátka ideální start!

Zdroj foto: www.rockforpeople.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdenka Chocholoušová: Pigy je pro nejmenší děti opravdovým parťákem

chocho200Zdenko, vítám vás u našeho rozhovoru. Jste duchovní matkou prasátka Pigyho. Co bylo impulsem k jeho vzniku?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Královna Rejčka a její dcera Anežka v románech Melity Denkové

Denkova perexMezi historickými romány, které v edici Klokan vydává nakladatelství Alpress, najdete také nemálo těch, které se věnují českým panovníkům, jejich manželkám, milenkám a potomkům. Tyto knížky nejsou z pera pouze jednoho autora nebo autorky, nic...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Duna: Lynchova óda na prostor

lynch 200Pokud filmový fanoušek uslyší nebo přečte jméno David Lynch, zcela jistě ho to nenechá chladným. Ať už jsou emoce z jakéhokoli bodu celého spektra, tak vždy tam jsou, protože jméno tohoto svérázného režiséra snad ani nedokáže emoce nevyvolat. A pok...