Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Prague Proms: Hvězdný zážitek s hudbou stříbrného plátna

Tisk

hollywood200Středeční večer v Obecním domě patřil známým melodiím z filmového plátna. V rámci festivalu Prague Proms se opět představil Český národní symfonický orchestr pod taktovkou výrazného dirigenta Carla Davise. Nechyběl ani Smíšený sbor ČNSO a sólisti. Pro posluchače večera bylo připraveno hned několik překvapení.

 

Večer začal komorně hudbou jazzového comba, ke kterému se postupně připojil i orchestr. Diváci si svůj hudební zážitek mohli ozvláštnit i projekcí, která uváděla jednotlivé skladby a přidávala fotografie z filmů, ze kterých hudba pocházela. Projekci střídaly také živé záběry na pódium.

hollywood uvodka

Diváci v sále si mohli užívat orchestrálních skladeb, ale i těch, které doprovázel sbor či sólisté. Z těch nejvýraznějších orchestrálních skladeb jmenuji Tarantellu z filmu Hanebný pancharti, Zachraňte vojína Ryana a hudbu k filmu Narozen 4. července. Znovu během Prague Proms bylo možné slyšet skladbu z filmu Batman. Batman patřil také k těm, kteří předávali v závěru koncertu kytice zúčastněným hudebníkům.

Sál se rozvlnil při skladbě I will survive (film Marťan) v podání Anny Fialové, ta zazářila i při skladbě z filmového muzikálu La La Land. Zpěváci by si ale zasloužili lepší nazvučení, občas je zvuk orchestru přehlušoval. Bouřlivým potleskem odměnili návštěvníci operní árie v podání Jany Sibery. Mnohokrát během koncertu se také představil Jan Hasenöhrl při sólu na trubku.

hollywood

Příjemné mrazení zažili diváci při poslechu hudby a zpěvu sboru k filmu 1492: Dobytí ráje podle Vangelise. V originálním podání sbor také přednesl skladbu skupiny Queen Under pressure v rámci hudebního přídavku večera. K přídavkům patřily také skladby k seriálu Tom a Jerry a k filmu Velký blondýn s černou botou.

Dirigent Carl Davis uhranul diváky nejen svým vystupováním a vedením hudebníků, ale i svými výraznými kostýmy – mohli jsme ho vidět ve výrazně fialovém fraku se žlutou košilí, ve fraku, který měl na zádech nápis JAZZ vyveden v nápadných flitrech a na závěr v černém saku, ale nenechte se mýlit, že by bylo nudné, s různě velkými bílými houslovými klíči.

hollywood2

Největším překvapením bylo však pro diváky zapojení Jiřího Lábuse do koncertu. Během hraní skladby ze seriálu M*A*S*H totiž herec představil všechny účinkující, stejně jako jeho hlas hlásal důležité informace z rozhlasu  polní vojenské nemocnice.

Koncert se odehrával v příjemné atmosféře, posluchači si skladby a jejich provedení velmi užívali a odcházeli domů velmi spokojeni. Skvělá energie do dalších dnů.

Nejen Hollywoodská noc
Prague Proms
Kdy: 19. 7. 2017
Kde: Obecní dům, Praha
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: Prague Proms


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohov...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Jaký je styl mediálních dialogů?

styl-medialnich-dialogu 200Rozmluvy s nejrůznějšími osobnostmi, někdy průduchovitě našlehanými celebritami, někdy opravdovými odborníky, slýcháme z rozhlasových vln i televizních obrazovek každodenně. A jistě si každý posluchač mohl povšimnou...