Skupina GAIA nabízí na albu Druhá múza svěží pop rock a talentovanou novou zpěvačku

Skupina GAIA nabízí na albu Druhá múza svěží pop rock a talentovanou novou zpěvačku

Tisk

druha muza perexVýrazné hudební nápady a celkově pestřejší zvuk a rytmiku, cit pro výběr textů, které dokáží hlouběji oslovit, ale i kvalitu obou interpretů představuje aktuální CD otrokovické skupiny GAIA. Album nese název Druhá múza není jen autorsky původní, ale je také nabité hitovou energií. I když je vyloženě rockové, lze z něj cítit lehkost a průzračnost. Spojením s chytrými texty, promyšlenými aranžemi a působivými pěveckými party nabízí kompaktní celek slyšitelnou dravost a gusto zúčastněných muzikantů.

 


"Kapela GAIA má sice poměrně dlouhou historii, ale základní sestava byla velmi dlouho stabilní a zásadním způsobem se změnila teprve před rokem odchodem zpěváka Drahoše Kvasničky, kterého po nějakém čase nahradila Bára Havelková, která se na této pozici velmi rychle a velmi dobře etablovala. Jinak se sestava měnila jen na pozici doprovodného kytaristy, kde v minulosti hráli třeba Martin Wicherek, Leoš Botek, Luboš Holba anebo Josef Mikulčík. Žánrově se kapela samozřejmě také vyvíjela, a to od původních spíše art-rockových kompozic s dlouhými stopážemi až k současně rockově – rock-popové podobě, kde kompozice nahradily písničky, ve kterých se ale stále snažíme nacházet nové neoposlouchané postupy a aranže, stejně jako v textech sázíme na vlastní způsob vyjadřování a harmonické souznění textu s hudbou," říká kapelník, kytarista a autor všech písniček Vladan Vavruša.

Pestrý žánrový rozsah díky experimentování


"Album jsme celé natočili ve studiu BiteHazard v Topolné a šlo už o několikátou spolupráci se zvukovým mistrem Jiřím Regentem, takže jsme opět sáhli k osvědčenému postupu. Co bylo mimořádné, to byla pozornost, s jakou jsme ke každé jednotlivé písničce přistupovali, experimentovali s aranžemi, hledali nejlepší zvukové barvy pro nástroje a celkový mix každé skladby prošel mnoha verzemi, než byla písnička dokončena. Možná proto je písní jenom sedm, ale v poměrně pestrém žánrovém i aranžérském rozsahu," tvrdí Vladan Vavruša.

druha muza gaia


Na nahrávce hraje kompletní sestava kapely (Vladan Vavruša - kytar, Milan Koplík - basa, Libor  Školný - bicí a zpěv, Filip Doležal - klávesy, Pavel Martina - kytary, Bára Havelková - zpěv), ale také host a historicky prověřený kamarád, vynikající muzikant Radek Bednařík, který v písničce Jsem nahrál flétnu a v písničce Na vlnách saxofon.

S multifunkční zpěvačkou to kapele ladí


"Co se zpěvačky Báry Havelkové týče," přiznává Vladan Vavruša, "je to určitě největší změna v celé historii kapely GAIA, která nás sice žánrově maličko odklonila od původních rockových kolejí mírně směrem k pop-rocku, ale současně obohatila vyznění kapely, a zvláště kombinace hlasů Báry a Libora současně zní parádně. Navíc se Bára zapojila aktivně i jako spoluautorka hudby i textů, kytaristka a v neposlední řadě jsme využili i její fotografické schopnosti k propagaci kapely."


Zatímco Libor Školný je zkušený rocker a zpěvák spíše civilního projevu a příjemně mužného témbru, Bára Havelková je novou akvizicí skupiny GAIA. I když má za sebou díky koroně jen sérii koncertů, na nahrávce alba Druhá múza dokazuje svůj talent a mimořádné pěvecké kvality. I když předtím veřejně nevystupovala, „angažmá“ v pop rockové kapele GAIA, kde jí sednou starší písně stejně jako duety se zpívajícím bubeníkem Liborem Školným, si novopečená zpěvačka považuje. Navíc má úspěch jak se zpěvem, tak s texty, které si píše. Na albu Druhá múza je s Vladanem Vavrušou spoluautorkou u třech písniček.  

Autorské písně o vztazích mezi partnery, o pocitech, emocích...


"Nejspíš to ve mně spalo, aniž bych o tom věděla," říká Bára Havelková. "Je pravda, že jsem vždycky měla ráda češtinu, úpravu textů nebo hrátky s rýmy. Konečně nastal ten čas to v sobě probudit a využít. Psaní textů je pro mě nová zkušenost, která mě moc baví..Než jsem do kapely nastoupila, neznala jsem ani jednu jejich skladbu. Postupně jsem všechny přezpívala a úspěšně si je „adoptovala“. Štěstí bylo, že bývalý zpěvák měl výš položený hlas, takže mi ty songy hlasově sedly. Pochopitelně, že mnohem bližší vztah mám ale k novým písničkám, na kterých jsem se autorsky podílela. Jsou hlavně o vztazích mezi partnery, o pocitech, emocích, jsou zkrátka ze života a může se v nich najít každý."

druha muza


Celkem obsahuje album Druhá múza sedm autorských písní a jednu orchestrální skladbu, kterou její autor Vladan Vavruša nazval Leon. A třebaže jde "jen" o sedm písniček, každá je jiná. Přitom jsou jako z jednoho kusu, vždy se opírají o silný melodický nápad a nápadité texty, které mají daleko do šedi a průměru.


Zajímavý je ostatně i obal inkriminovaného cédéčka, kromě hezkých fotek nechybějí ani všechny texty. A tak směle s Druhou múzou do přehrávače, stojí za to. Vždyť je to deska pro radost i poučení!


Foto Archiv GAIA

FB kapely: www.facebook.com/gaiaotrokovice


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vlady Gryc nazpíval duet Paris Paris Paris s mladou zpěvačkou Cloo Kosovou

vlady 200Nejen o novém videoklipu Paris Paris Paris či o aktuálním albu Blízký i vzdálený jsme si nedávno povídali se zpěvákem a básníkem, jehož jméno zní Vlady Gryc. I když žije léta v Berlíně, původně pochází z Ostravy a českou tvorbu, v tomto případě písničky,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jiný pohled na “ženské patálie”

altPřichází každý měsíc, po několik desítek let – menstruace. Pro drtivou většinu žen je to “vopruz”, který je nutno přetrpět a není nutno se jím nijak hlouběji zaobírat. A právě tento pohled na menstruaci se snaží zvrátit kniha Mirandy Gray Rudý měsíc

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Jaká je autenticita vjemu?

aute 200Ačkoli obě nyní hodnocené knihy, jak Holubcovo Ještě nejsme za vodou, tak Malaníkové Autenticita ve světě médií, jsou maximálně rozdílné, spojuje je důraz na prozkoumávání vnějškově doložitelných faktů a hodnověrnost následné percepce. Není pak rozhodu...