Pět uměleckých směrů

Pět uměleckých směrů

Tisk

pet umeleckych smeru 200je název výstavy, na kterou Vás srdečně zvou její autoři. Výstava představuje jednotlivé autory a jejich práce z různých výtvarných oborů. Proč Pět uměleckých směrů? Pět výtvarníků, pět různých směrů jejich tvorby.

 

 

Ladislava Čuprová – šperky

Ve své tvorbě se zaměřuje na složitou techniku ve vytváření šperků. Její práce jsou kombinací více stylů, spolu s výtvarnou i řemeslnou jistotou a nebývalou precizností zpracování. Pracuje s bižuterií, sklem, a šperky z její dílny jsou velice žádané. Používá barvy k vyjádření nálady. Na výstavě se prezentuje tvorbou ze svých nejnovějších prací.

Miroslav Milec – pečetě a listiny – sfragistika a diplomatika.

Jeden z nejplodnějších badatelů v oblasti sfragistiky. Autor v průběhu několika desetiletí namaloval desítky tisíc kreseb, ať již šlechtické, občanské, církevní, cechovní, městské aj., vše podle pečetí, uložených především v jihočeských archívech. Jeho práce jsou představeny v pěti knižních publikacích. Účastnil se mnoha výstav a je uznávaným odborníkem v oblasti, která je z badatelského i výtvarného hlediska neocenitelná. Na výstavě představuje část ze své tvorby pečetí a dobových listin.

Milan Daněk – znaky a erby - heraldika

Zabývá se rodovou heraldikou, osobními znaky a komunální heraldikou. Je autorem více jak 35 návrhů znaků a vlajek měst a obcí v ČR. Pro fyzické osoby vytvořil více než 12 osobních znaků. Autor je uznávaným v oboru heraldiky. Je vydavatelem a šéfredaktorem časopisu Jihočeský herold, který poprvé vyšel v roce 2001. Publikuje v časopisech, je spoluautorem mnoha publikací. Je stálým dopisovatelem časopisu Veřejná správa. Pořádá přednášky o heraldice.Vystavoval např. v Českých Budějovicích, Týně nad Vltavou, Praze, Ostravě. Na výstavě ukazuje své práce heraldických znaků a erbů.

Petr Holický – historické mapy - kartografie

Sběratel, který se zaměřuje ve své sběratelské činnosti na kartografii, rytiny, staré české tisky a rukopisy. Na výstavě představuje kopie starých českých map, kde je možné vidět Novohradsko jinak, a to z pohledu historické kartografie.

Milan Frajt – malba na skle - heraldika

Znaky a erby vytvářené na replice historického skla. Malba vychází z jihočeské tradice 16.-18.století, kde sklo s takovou malbou bylo jedním z nejvyšších darů mezi šlechtici. Autor se zabývá sklem a historií skla dlouhodobě, pořádá přednášky a publikuje. Představil se na mnoha výstavách doma i v zahraničí. Jeho práce jsou např. na Pražském hradě, ve Francii, Itálii, Německu, Belgii a jinde. Na výstavě, ve spolupráci s malířkou Janou Kolouškovou, představuje malby městských a šlechtických znaků a erbů.

pet umeleckych smeru


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Elaine Lóre: Vždycky mi říkali, že jsem jiná

Elaine Lore perexElaine Lóre je plzeňská malířka posouvající hranice moderního abstraktního umění. Na sociálních sítích má dva a půl tisíce příznivců Někdo by si mohl myslet, že Elaine Lóre je pseudonym, ale nikoliv, je to její civilní jméno. Narod...


Literatura

Staré křivdy musí být odčiněny

kalypsoS norským spisovatelem Ingarem Johnsrudem se mohli čtenáři seznámit v jeho prvotině Vídeňské bratrstvo. Nyní nakladatelství Host přichází s druhým pokračováním série s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem a opět si užijeme cestování ve dvou časových rovinách....

Divadlo

Jak vidí budoucnost umění v on-line světě Jana Plodková a Jiří Vyorálek?

DNZ 200Oblíbení herci Divadla Na zábradlí se v krátkých rozhovorech zamýšlejí nad reflexí covidové pandemie v jejich profesním i osobním životě.

...

Film

Můj táta Marianne

marianne 200Tentokrát nevymýšlím originální titulek, protože už jen název filmu je dostatečně zajímavý na to, aby přitáhl vaši pozornost. Severský filmový podzim přichází se švédským komediálním dramatem, jehož hrdinové budou čelit zásadní změně v rodin...