Pocta českým muzikálům na MHF Český Krumlov

Pocta českým muzikálům na MHF Český Krumlov

Tisk

muz 200Kdo jste navštívili Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově, jeho 23. ročník, měli jste možnost shlédnout např. cyklus komorních koncertů v Maškarním sále Státního hradu a zámku Český Krumlov, galakoncerty  v Zámecké jízdárně a mnoho dalších, kdy se jednalo hlavně o přehlídku převážně české hudby, jak tomu bylo i v případě festivalového večera věnovaného muzikálům. Takže v Pivovarské zahradě jste mohli ochutnat muzikálové hity z výhradně českých muzikálů.

 

Festivalový orchestr řídil skladatel, textař, jazzový pianista, ale hlavně dirigent Kryštof Jakub. Sám dirigent je autorem jedné z písní, které během večera zazněly. Jedná se o Písek je čas z muzikálu Vánoční koleda. Spolupracuje se symfonickými orchestry po celé České republice.

Jinak jste mohli dále slyšet naše přední zpěvačky Báru Basikovou, Leonu Machálkovou a Ilonu Csákovou, ze zpěváků pak Petra Koláře, Václava Noida Bártu, Jana Kříže a  Pavla Vítka. Celý večer vtipně a důstojně moderoval Pavel Vojtek.

Známé stálice české scény nám představily písně z více než 10-ti muzikálů. Pavel Vojtek nejprve uvedl několik informací o muzikálu, kdy vznikl a hlavně, jací autoři se na něm podíleli. Je zajímavostí, že tři muzikály: Kdyby tisíc klarinetů, Starci na chmelu a Limonádový Joe slaví tento rok 50 let od svého vzniku.

Nejprve zazněla Suita z muzikálu Limonádový Joe. Poté písně z muzikálu Starci na chmelu, Hamlet, Tři mušketýři, Monte Cristo, Lucie, zmiňovaná Vánoční koleda a Johanka z Arku. Po přestávce se představil muzikál Noc na Karlštejně, Kdyby tisíc klarinetů, Zločin v Šantánu, dále nejúspěšnější Dracula a zcela nakonec pilotní píseň muzikálu Kleopatra.

Večer se nesl v duchu pocty skladatelům těchto českých muzikálových perel a vše bylo profesionálně připravené. Od hostesek při bráně, které příchozím návštěvníkům nabízely deku a pláštěnku, po profesionalitu hudebníků a zpěváků. Tomu všemu vévodilo prostředí Českého Krumlova, a tak děkuji za skvělý zážitek, který si, doufám, v budoucnu ještě zopakuji.  

Festival Krumlov

Autor foto: Rudolf Hojdar


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hellboy: Neuvěřitelné příběhy

hellboynp 200Kdo miluje podivné tvory, tajemno, komplikované hrdiny a někdy ne tak docela černobílý svět, ten musí být fanouškem Hellboye a tudíž i jeho stvořitele, mistra Mikea Mignoly. Nakladatelství Comics Centrum po extrémně napěchovaných spisech, Pe...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

52. edice zlínského festivalu filmů pro děti a mládež klepe na dveře

altPřelom května a června bude ve Zlíně již tradičně patřit Mezinárodnímu festivalu filmů pro děti a mládež. Nejen kinosály, ale i zlínské ulice ožijí festivalovým ruchem, dětským smíchem a brebentěním, dobrou hudbou a specifickým klapot...