Festival Sziget: Koktejl nekončící párty, hudby a svobody

Festival Sziget: Koktejl nekončící párty, hudby a svobody

Tisk

szi 200Jeden ostrov. Statisíce lidí ze všech koutů světa. Hudba všech žánrů. Nekonečně možností. To vše nabízí festival Sziget na Ostrově svobody. Místo v centru Budapešti, které pulzuje vlastní energií a nechá vás každý den znovu a znovu žasnout.

 

V pondělí se z maďarské metropole rozjíždí tisíce unavených a zablácených návštěvníků. Sziget skončil. Přilákal celkem 415 tisíc nadšenců, přijeli lidé téměř z devadesáti zemí. Týdenní vstupenky pořadatelé vyprodali už před zahájením a rekordní návštěvnost připadla na čtvrtek, kdy už nebyly k dostání ani jednodenní lístky.
Dostala jsem ten nejtěžší redaktorský úkol, co může být. Napsat report z týdenního festivalu, ze kterého si pamatuji jen málo. Jenomže právě o tom Sziget je. Výsledná změť vzpomínek je jako špatně sestříhaný film plný hudby, alkoholu, marihuany, tance a hlavně setkávání s novými lidmi.

szi 1


Letos jsem Sziget navštívila poprvé a naprosto mě uchválit. Musím přiznat, že určitě dostál svému podtitulu „Island of Freedom“. Sziget vás strhne na svou vlnu nekončící zábavy. Ostrov svobody nemá pravidla a může se tam úplně vše. Když už nic jiného, odnesla jsem si několik cenných poznatků. Že pogovat v žabkách na americké Anti-flag se dá vážně těžko. Že blonďatá australská rebelka Brody Dale může na pódium nakráčet ve vytahaném pánském triku a stejně, jakmile zazní její hlas, uhrane davy.  

szi 2


Dubstepový mág Skrillex sice ve skutečnosti má něco málo přes půldruhého metru, ale když zavelí, tak si desetitisíce lidí sednou na zadek. A to myslím doslova. Celý dav si na jeho povel posedal na zablácenou zem a ve výšce zůstaly jen natažené ruce s kamerami GoPro.
Brian Molko z Placebo se už asi nikdy nezbaví své vizáže stárnoucí emo zpěvačky. Mezi hvězdami festivalu dále zazářily třeba Imagine Dragons, Queens of the Stone Age, Calvin Harris, Blink-182, Macklemore and Ryan Lewis, Korn, Madness, Bastille, Lily Allen či Manic Street Preachers.

szi 3


Sziget ale není jen o muzice, ale hlavně o atmosféře. Jak jednou vstoupíte na Ostrov svobody, musíte si ho zamilovat. Ať už tančíte na Prodigy do padnutí, zablácení, zmáčení od piva, ale šťastní. Nebo jestli zrovna ležíte s kocovinou ve stanu a posloucháte, jak vedle někdo dáví včerejší koktejly a zároveň to prokládá francouzskými nadávkami. Či když potkáte někoho z druhého konce světa, zamilujete se a držíte se v davu tak pevně, protože víte, že když povolíte, tak už se znovu nenajdete. To všechno Sziget nabízí a vy můžete jen přijímat s otevřenou náručí. Čas tady ubíhá jinak. Je to nekonečný kolotoč zábavy. Upřímně můžu říct, že už nyní se těším na další ročník.

Foto: Kateřina Houfková

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lehce nostalgicky, silně melodicky a zvukově průzračně, to je nové album Luboše Pospíšila

Luboš PospíšilI když mám odmalička slabost pro sličné zpěvačky, v poslední době tíhnu po hudbě, kterou vyprodukovali bardi Vladimír Mišík, Michal Prokop a Luboš Pospíšil! Jejich poslední alba jsou totiž jedinečná, krásně vyzrálá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pinocchio - Jak zvládnout nebezpečný svět

PinocchioKřest na 140. narozeniny může znít jako paradox. Nakladatelství LEDA pokřtilo 3. května právě vydanou klasickou knihu Pin...

Divadlo

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Film

Akce 3Kino zpřístupnila zejména nové polské filmy

3kino 200Na počátku listopadu 2016 se v Praze pořádal již třetí ročník přehlídky 3Kino, zaměřené na český, slovenský, maďarský a zejména polský film, zastoupený nejhojněji. Proto se tento text bude také vztahovat k filmové tvorbě našich severních sousedů.

...