Dvě dřevěná těla, hudba z pavoučích vláken a kachličky

Dvě dřevěná těla, hudba z pavoučích vláken a kachličky

Tisk

tara fukiV rámci mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica vystoupilo v pátek 19.října 2012 v českolipské Klášterní basilice Všech svatých duo Tara Fuki. Zpěvačky a violoncellistky Dorota Barová a Andrea Konstankiewiczová svým veskrze sympatickým hudebním i lidským projevem doslova rozehřály studené prostředí baziliky, ačkoliv samy byly viditelně prokřehlé.

Základem jejich hudební tvorby a interpretace jsou společné improvizace s následným propracováním ke zvukové dokonalosti. Diváci a posluchači v jednom si mohli vychutnat něžné tóny písní v mazlivě znějící polštině za doprovodu viloncell a hangu (perkusní hudební nástroj s nenapodobitelným zvukem pocházející ze Švýcarska) z jejich alba „Sens“.

Příjemné hlasy obou protagonistek se krásně nesly prostorem baziliky díky zdejší vynikající akustice, kterou si ony samy také velmi pochvalovaly i vychutnávaly a omotávaly nás pevnými pavoučími vlákny pocitů.

Dorota Barova Andrea Konstankiewiczova tara fuki

Tara Fuki vystupují po celé Evropě a slavily uspěchy i ve Střední Americe. Za svou hudbu obdržely ocenění české Akademie populární hudby v kategoriích Alternativní hudba – World music a Objev roku za rok 2001 a v kategorii World music za rok 2007. Směs různých hudebních stylů s příchutí dálek vytváří barevný koktejl který vás probere z případné letargie.

Dorota Barova Andrea Konstankiewiczova tara fuki

Na tvářích návštěvníků koncertu se objevovaly výrazy údivu nad tím, co se dá provádět s hlasem. Úsměvy vyloudily i vtipné průvodní komentáře interpretek, zejména vkusná upoutávka na jejich cédéčka, která Andrea Konstankiewiczová představila jako produkty firmy Tara Fuki, zabývající se výrobou kachliček. První, zelená série Piosenki do snu z roku 2001, druhá, ostře červená Kapka z roku 2003, třetí řada multicolor s názvem Auris (2007) a zatím poslední kachličkový vzor, který jde s dobou a díky momentální krizi je bílý, s plátečkem pravého zlata a názvem Sens - prý jistě víme, do čeho se vyplatí investovat .

Posledními koncerty festivalu Lípa Musica, které ještě mohou případní zájemci stihnout, je koncert uskupení Schola Gregoriana Pragensis pod vedením Davida Ebena (26.10.2012 v německé Žitavě na radnici, kam je zajištěna i doprava autobusem zdarma) a závěrečný koncert festivalu v podání Českého komorního orchestru, kdy 2.11.2012, opět v českolipské basilice Všech svatých, zazní Requiem d moll KV 626 Wolfganga Amadea Mozarta.

Dorota Barova Andrea Konstankiewiczova tara fuki

Zdroj informací: www.tarafuki.eu , www.lipamusica.cz
Zdroj foto: www.lipamusica.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Z Nebe spadne nová deska. Frontman komentuje začátky a úspěchy mladé kapely

200 nebeSkupina Nebe: "Doufáme, že to za nějaký čas budeme moci Richardovi všechno vrátit"

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Těšíme se na Vánoce

200liteÚtlý sešit, jehož autor zůstal utajen, pokud jím není autor fotek Jiří Vyskočil, je určen dětem od 6 let, které se nemohou dočkat Vánoc, a jejich rodičům. Společně si mohou ukrátit čekání na Vánoce kreativní přípravou vánočních ozdob a prožít tak pohr...

Divadlo

Sen noci svatojánské : Shakespeare by se nejspíš divil

sen noci svatojanskeV sobotu 13. října 2012 se ve zlínském Městském divadle uskutečnila premiéra komedie z pera mistra svého oboru Williama Shakespeara Sen noci svatojánské. Přicházející noc byla říjnová a ch...

Film

S nadšením a díky za knihy o filmu, dvakrát ze Slovenska

Rozhovory o filme perexNa Slovensku občas vyjdou knihy, které můžeme jen tiše závidět. Mám na mysli zejména ABECEDÁR SLOVENSKÉHO FILMU 1921-2021. Nejsou to dějiny národní kinematografie (ty ostatně – na rozdíl od Česka – vyšly rovněž), je to spí...