Výstava naturistických fotografií v Moravské galerii se dočkala prodloužení

Výstava naturistických fotografií v Moravské galerii se dočkala prodloužení

Tisk

sturges 200Aktuální fotografická výstava Moravské galerie v Brně svedla dohromady životní díla dvou fotografů z opačných konců světa - Čecha Karla Nováka a Jocka Sturgese pocházejícího z New Yorku. Výstava se nám snaží předat především dojem z krásy nahého těla v přírodním prostředí. Navíc nám zprostředkovává autentický zážitek ze zázemí uzavřených nudistických komunit, které bývají zvenčí často nepochopeny.


Jock Sturges představuje fotografie z prostředí nudistických pláží v severní Kalifornii, Irsku a Francii. Prostějovský rodák Karel Novák naopak zachytil přirozenou nahotu na plážích poblíž svého rodiště. Při pohledu na čtyřicet černobílých fotografií, ze kterých výstava sestává, se setkávám s nahotou v naprosto jiné formě, než jsme byli doposud zvyklí. Jedná se o nahotu nevyumělkovanou, naprosto přirozenou, harmonizující a bez skandalizací, nahotu, která se tolik liší od běžných uměleckých aktů.

Fotograf Karel Novák byl nadšeným propagátorem naturismu už v socialistickém Československu a založil i několik neoficiálních nudistických pláží v okolí Prostějova. Následně začal vznikat autorův pestrý fotografický archiv z pozoruhodného naturistického světa, o kterém zvenčí panují převážně zkreslené představy. Novák doposud vystavoval jen v kavárnách a malých soukromých galeriích, toto je jeho první velká výstava. Jock Sturges naopak vystavuje v České republice vůbec poprvé, mimo jiné ho ale zastupuje celkem 25 galerií v 11 zemích.

sturges 1

Američan Jock Sturges je světoznámý především svými akty adolescentních dívek a jejich rodin. Fotografoval především v severní Kalifornii a na pobřeží atlantického oceánu ve Francii. V roce 1990 se o Sturgesovu tvorbu dokonce začala zajímat FBI, a to právě kvůli uměleckým fotografiím mladistvých. FBI mu zabavila fotografické studio i celý archiv a obvinila ho z šíření dětské pornografie. Po dvouletém soudním řízení se však konečně tohoto obvinění zbavil. Jeho fotografie jsou zajímavé především svou nenuceností, která je důsledkem dlouhodobých vztahů s fotografovanými rodinami.

Pro zájem veřejnosti byla výstava prodloužena až do 1. září 2013. K výstavě se chystá i doprovodná kniha s prácemi obou autorů a s úvodníkem Romana France. Fotografie v publikaci doprovodí i studie sociologa Jiřího Siostrzonka, antropoložky Evy Šlesingerové a teoretika fotografie Jiřího Pátka.

Přirozeně: Karel Novák – Jock Sturges
Autor výstavy: Roman Franc
Kdy: od 26. dubna do 1. září 2013
Kde: Moravská galerie v Brně, Uměleckoprůmyslové muzeum, Husova 14
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: Kateřina Houfková pro K21


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turisas: „Když jsme začínali, tak jsme kupovali zmrazenou krev“

turisas 200Festivalová sezóna se pomalu blíží, a proto vám přinášíme rozhovor s Turisas – jednou z hvězd festivalu Made of Metal. Ten se koná 14. až 16. srpna u Hodonína a kromě Turisas se na něm představí například Epica, Amorphis, Gloryhammer nebo Týr. Na...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Petr Písařík poprvé vystaví výběr svých děl v Miláně

pisarik 200Výstava na Generálním konzulátu ČR / Casa Ceca Milano ve spolupráci s Chlowski Brot & Spiele chce představit jednoho z nejoriginálnějších a nejliberálnějších českých umělců Petra Písaříka, a navázat tak na stopu, kterou v Miláně zanechali další češt...


Literatura

Genialita ptáků vás ohromí

genialita ptaku 200Nakladatelství Kazda vydalo knihu populizátorky přírody Jennifer Ackerman s názvem Genialita ptáků. Jedná se o její nejnovější počin a je plná velmi zajímavých informací.

...

Divadlo

RockOpera Praha zahajuje novou sezónu Trojou s Evou Urbanovou v roli bohyně lovu Artemis

evaurbanova 200Pražská RockOpera zahajuje novou divadelní sezónu, která se ponese na vlně festivalu RockOpera Europe 2022. V jeho rámci přivítá v září hvězdy liverpoolského rádia Bloodstream Conalla Longa a Martina Haryndu.

...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...