Hudebním festivalem bude rezonovat Odvaha

Hudebním festivalem bude rezonovat Odvaha

Tisk

klasterky 200Odvaha - podtitul 16. ročníku Klášterních hudebních slavností se do letošní dramaturgie festivalu promítne v několika rovinách. Světovou premiérou si připomeneme 300 let od narození českého skladatele J. A. Bendy a vzpomeneme také 40 let od úmrtí Carla Orffa.

 

Od května do září uvede festival celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 14 nádherných místech Jeseníků. Odvážný počin se odehraje hned na úvod festivalu 30. května v Divadle Šumperk, kde rezidenční soubor Musica Florea v čele s Markem Štrynclem, se sborem Collegium Floreum a sólisty předvedou novodobou premiéru opery Vesnický trh Jiřího Antonína Bendy.

klasterky0

V září festival uzavře Carmina Burana Carla Orffa v netradičním obsazení - dva klavíry (M. Kasík, K. Kasíková), bicí sekce Moravské filharmonie Olomouc, Český filharmonický sbor Brno, Motýli Šumperk a sólisté Martin Bárta, Lucie Silkenová a Jan Mikušek. To vše pod taktovkou dirigenta Marka Šedivého.

Avšak i mezi prvním a posledním koncertem bude z čeho vybírat. Úchvatný večer nás čeká ve Šternberku, kde klasicistní české autory světového formátu představí Wranitzky Kapelle a Boni Pueri pod vedením dirigenta Marka Štilce. V jedinečných sakrálních prostorách zahrají sólové recitály kytarista Štěpán Rak či violoncellista Jiří Bárta. Bendovo výročí uctí 26. června v Šumperku znalkyně jeho díla a první dáma cembala Edita Keglerová s Komorní filharmonií Pardubice, v Jeseníku pak 18. září zazní Večer českého melodramu, jehož byl Benda průkopníkem. Klavírista Ivo Kahánek bude sólistou gratulačního koncertu rodákovi z Loučné nad Desnou, Alfredu Brendelovi.

Ozdobou festivalu budou i další hvězdná jména, jako Jitka Hosprová, Maurizio Sciarretta, Škampovo kvarteto, Epoque Quartet, Kateřina Englichová či patronka festivalu Jana Boušková, která uvede koncert nastupující generace českých harfistek. Ze zahraničí přijede Neues Barockorchester Berlin a Neues Barocktrio Berlin. Těšit se můžeme také na komponované večery na vlně tanga, world music či muzikálu.

Vše se odehraje v kouzelných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou.

„Jsem rád, že se letošní ročník podařil připravit v takové šíři. Výročí 300 let narození J. A. Bendy si připomeneme největší přehlídkou jeho díla na jednom festivalu. Ale každý koncert je mimořádný. Na své si přijdou jak skuteční milovníci klasické hudby, tak fanoušci hudebních přesahů. Mám radost, že přijedou tak vynikající hudebníci, a také, že jsme rozšířili působení festivalu o jedno nové místo - Bruntál,“ říká ředitel festivalu Roman Janků. Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.

klasterky2

Více informací: www.klasterky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Archie Kimptonem pro Brooke Hunter

smodr200Honzík Bačkora je docela obyčejný kluk z jednoho docela obyčejného městečka. Když ovšem jednoho obyčejného dne na toulkách po okolí náhodou natrefí na příšerně pomotaného, zpřeházeného, mrzoutského, vypaseného a na sušenkách závislého MLUVÍCÍHO kocoura,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

„Dort musí být zážitkem“

sexy dorty 200Kuchařky Josefa Maršálka se těší velké oblibě a není proto divu, že v nakladatelství XYZ vyšla loni jeho další kniha zaměřená na Sexy dorty.

...

Divadlo

Slam poetry exhibice vol.8

slam poetry report200První letošní pražská exhibice se uskutečnila ve čtvrtek 7. února, již tradičně v Rock Café. Osm slamerů, finálový rozstřel a značně vypjaté emoce. Letošní start do soubojů básníků se rozhodně povedl, vydali ale...

Film

Soudce, který spáchal těžký zločin. Nebo ne?

soudce 200Malé americké město, tam je soudce veleváženou osobou. Alespoň navenek, protože za dveřmi jeho domova už to tak zřejmé být nemusí. Jaké by to asi bylo, kdyby vás vychovával muž, u kterého není jasné, jestli je víc despota, nebo člověk, který chce za...