Veselé Velikonoce!

Veselé Velikonoce!

Tisk

Velikonoce se řadí mezi nejvýznamnější svátky křesťanské církve. Jsou spojeny s památkou umučení a vzkříšení Krista. Jejich název je odvozen právě od „Velké noci “, kdy se odehrál zázrak zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Období Velikonoc předchází čtyřicetidenní postní doba a jejich datum se stanovuje na neděli po prvním jarním úplňku. Protože se slavení pohyblivých Velikonočních svátků často přibližuje k datu jarní rovnodennosti, spojují se také Velikonoce s pohanskými oslavami příchodu jara.

 

Pojďme si představit alespoň nejdůležitější dny spojené s událostmi křesťanského příběhu Velikonoc včetně nejvíce udržovaných tradic:

Květná neděle –  zahajuje Svatý týden, při bohoslužbách se světí ratolesti v upomínku slavného vjezdu Ježíše do Říma.

Škaredá středa – též nazývaná Sazometná podle tradičního čištění komínů. V tento den se nikdo nemá mračit ani škaredit, aby se nemračil i o dalších středách v roce.

Zelený čtvrtek –  představuje den, kdy Ježíše zradil přítel, který s ním krátce předtím seděl u stolu při poslední večeři Páně. Tradice velí posnídat obřadní velikonoční pečivo z kynutého těsta zvané jidáše namazané medem. Zvony odlétají do Říma a jejich zvuk nahrazují řehtačky. S připomínkou končícího půstu se mají konzumovat zelené potraviny jako je hrách či polévky z jarních bylin.

Velký pátek – Ježíš byl ukřižován. Je to den věnovaný motlidbám,  je zapovězeno pracovat, zejména s půdou, uctívá se symbol kříže. Lidové pověsti vypráví, že se v tento den otevírají poklady v zemi a skalách ukryté.

alt

Bílá sobota –  věřící rozjímají, po velkém smutku se blíží Velikonoční noc a s ní Kristovo vzkříšení. Vrcholí přípravy na Velikonoční neděli, pletou se pomlázky, děvčata barví vajíčka, dokončuje se úklid domácnosti, peče se beránek a mazance.

Boží Hod velikonoční –  Kristus vstal z mrtvých v neděli za svítání. V mnoha rodinách se koná  sváteční hostina  z předem v kostele posvěcených pokrmů jako je velikonoční nádivka –  hlavička, skopové maso a beránek z piškotového těsta.

alt

Velikonoční pondělí – den veselých lidových oslav a hodování. Chlapci obcházejí vesnici a díky vyšlohání dívek pomlázkou upletenou z vrbových proutků za přednesu velikonoční koledy na oplátku dostávají symbol nového života – malované vajíčko.


Hody, hody, do provody

Hod, hody do provody,
dejte vejce malovaný,
nedáte-li malovaný,
dejte aspoň bílý,
slepička vám snese jiný.
Za kamny v koutku
na vrbovým proutku,
proutek se ohýbá,
vajíčko se kolíbá,
proutek se zláme,
slepička z něj spadne,
vajíčko se odkulí
do strejčkovy stodoly,
vajíčko křáp,
slepička vdák,
panímámo,
máte mi ho dát!

Paní mámo zlatičká


 Panimámo zlatičká, darujte nám vajíčka,
nedáte-li vajíčka, uteče vám slepička
do horního rybníčka
a z rybníčka do louže
kdo jí odtud pomůže?

alt

Velikonoční

Upletl jsem pomlázku,
je hezčí než z obrázku,
všechny holky, které znám,
navštívím a vymrskám,
než mi dají vajíčko,
vyplatím je maličko.


Hody, hody

Hody, hody doprovody,
já jsem malý zajíček,
utíkal jsem podle vody,
nesl košík vajíček.
Potkala mě koroptvička,
chtěla jedno červené,
že mi dá lán jetelíčka
a já říkal: Ne, ne, ne.
Na remízku mezi poli,
mám já strýčka králíčka,
tomu nosím každým rokem,
malovaná vajíčka.

Zdroj článku: cs.wikipedia.org
Zdroj fotografií: archiv autorky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Působivá zpověď novodobých zámeckých pánů

aby po nas neco zustalo 200Prožít život na zámku, to je krásná pohádková představa, ovšem dost vzdálená realitě. Jsou však mezi námi lidé, kteří se rozhodli splnit si tento romantický sen, nezalekli se výzvy a pořídili si zámek. Tedy většino...

Z archivu...


Literatura

Ziegler: Thothův tarot, Zrcadlo duše aneb dědictví pana Crowleyho


thoruv tarot 200Aleister Crowley a jeho tarotová sada patří ke klasice, která snad nebude nikdy překonána. Ještě více nepřekonatelná, zaplaťpánbůh, je ovšem pověst samotného autora. Tak toho byste si v dnešní době zopakovat nechtěli, věřte mi. ...

Divadlo

Mimefest 2023

mimeVe dnech 20. až 23. září 2023 se uskuteční 12. ročník tradičního festivalu pantomimy, tentokrát s podtitulem Mime & Smile. Zároveň, sté jubileum jednoho z nejvýznamnějších mimů Marcela Marceaua je příležitostí jak ke vzpomínkám na klasiky bílého umění, tak k setkán...

Film

Ta, která odešla

TKO CSFDV roce 1997, poté, co strávila třicet let ve vězení, se Horácia vrací do normálního světa, který je pro ni ale cizí. Její manžel je mrtvý, syn nezvěstný. Jediný, kdo jí zůstal, je její dcera. Horácia ví, že za její uvěznění může její bývalý bohatý m...