Klasická česká opera měla svou premiéru před 150 lety

Klasická česká opera měla svou premiéru před 150 lety

Tisk

prodana nevesta 200Smetanova Prodaná nevěsta je bezesporu jedna z nejslavnějších českých oper a právem patří do zlatého fondu české hudební tvorby.

 

 

 

Komická opera o třech dějstvích vznikla na libreto Karla Sabiny. Smetana ji psal v letech 1863–1866; premiéru měla 30. května 1866 v Praze. Dílo vzniklo po té, co se Bedřich Smetana vrátil ze své návštěvy švédského Göteborgu v roce 1861, kde se motivoval k vytvoření původní české opery. Smetana při tvorbě opery nenechal nic na náhodě; pečlivě hledal správný hudební styl; i díky tomu se nová český národní opera rodila tak dlouho. Jako první spatřila světlo světa předehra opery. Nakonec však bylo dílo dokončené dne 15.3. 1866.
Premiéra opery se konala ještě v témže roce a byla provázená obrovským úspěchem, a to jak na domácí, tak později i na světové scéně. Úspěch opery byl tak veliký, že i dnes ji můžeme naprosto běžné potkat v repertoáru četných operních divadel.
Oproti původní verzi opery doznala konečná verze díla mnoha odlišností. Postupem času sám skladatel pozměnil samotné dílo; konkrétně přidáním některých, dnes tak slavných, scén nebo dokonce přidáním samotného aktu opery. První verze opery měla jednom dvě jednání; ve druhé verzi se pak první jednání rozdělilo na dvě části. Třetí verze opery už obsahovala tři jednání a konečně čtvrtá (poslední) verze opery dostala podobu, v jaké ji známe dnes. Děj opery se točí kolem dvou hlavních postav, Mařenky a Jeníka, dvou mladých lidí, kterým ale osud nepřeje být spolu.

prodana nevesta

Opera a její autor
Bedřich Smetana byl významným českým hudebním skladatelem z období romantismu. Narodil se 2.března 1824 v Litomyšli. Pobýval jako učitel hudby a ředitel hudební společnosti, pianista a dirigent ve Švédsku . Po návratu do Čech  v roce 1861 se Smetana stal členem Měšťanské besedy, byl sbormistrem spolku Hlahol a byl zvolen předsedou Umělecké besedy.
V roce 1866 se stal kapelníkem opery Prozatímního divadla.
Národní divadlo uvedlo při svém otevření 11. 6. 1881 neméně slavnou Smetanovu operu Libuše. V závěru svého života ohluchl, ale nepřestal se věnovat hudební tvorbě. Bedřich Smetana je znám po celém světě i díky cyklu symfonických básní Má vlast a právě i operou Prodaná nevěsta, která je dnes považována za vzor národní opery. Právě v Prodané nevěstě Smetana vytvořil zakladatelské dílo moderní české opery, které přesáhlo domácí rámec a stalo se trvalou součástí světového operního fondu.

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lidé se necítí v horách jako doma…

sisa 200Když jsem poprvé uviděla Sisu před čtyřmi lety u nás ve Frýdku – Místku na pódiu a slyšela ji zpívat, měla jsem pocit, že jsem v tu chvíli nejšťastnější ve svém životě. Znala jsem ji předtím tak trochu z televize, ale realita byla, co se týká zpěvu, ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Atentát na Heydricha zblízka

Smrt v Praze 200Situace v Protektorátu Čechy a Morava byla vážná. Po atentátu na říšského zastupujícího protektora Reinharda Heydricha se stav v zemi ještě přiostřil. Tato doba je v historii známá pod pojmem „heydrichiáda“. Kdo rozhodl o atentátu, kdo ...

Z archivu...


Literatura

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Divadlo

Únorové divadelní tipy z Violy: Miroslav Donutil nebo David Prachař na jevišti legendární scény

DIvadlo Viola 200Přemýšlíte, jak si ukrátit dlouhé únorové večery? Přinášíme tipy na intenzivní divadelní zážitek v Divadle Viola na Národní třídě v centru Prahy.

...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...