Tvůrčí dům Elišky Peškové na Smíchově chystá adventní program, na akce láká děti i dospělé

Tvůrčí dům Elišky Peškové na Smíchově chystá adventní program, na akce láká děti i dospělé

Tisk

tvurci dum ep 200Vázání adventních věnců, Mikuláše s anděly a čerty, jarmark s originálními vánočními dárky, rukodělné a umělecké workshopy i divadelní představení. To vše a leccos dalšího nabídne v závěru letošního roku Tvůrčí dům Elišky Peškové, nový prostor pro živé umění i sousedská setkání na pražském Smíchově. Novotou zářící budova nacházející se jen pár kroků od Švandova divadla zahájila na podzim svoji první uměleckou sezónu a je otevřena profesionálům i amatérům – zvědavcům, nadšencům a lidem toužícím po společně sdílených zážitcích.

V neděli 26. listopadu od 14 do 18 hodin zve Tvůrčí dům na akci Než přijde Advent. „Půjde o přípravu na adventní období se vstupem zdarma, která je určena pro děti, dospělé, rodiny, studenty i seniory. Lidé si tu budou moci uvázat adventní věnec s asistencí skvělé lektorky floristiky Martiny Šedové, a pokud si přinesou starý vosk z vyhořelých svic, mohou si tu odlít svíčky nové,“ říká Vojtěch Nejedlý, vedoucí Tvůrčího domu. Ti nejmenší si zde vyrobí krásné korálkové vánoční ozdoby nebo originální dopis Ježíškovi a od 16 hodin potěší všechny návštěvníky hudební a divadelní vystoupení dětí, které navštěvují vzdělávací instituce Prahy 5. Od 17 hodin začíná přednáška o adventních zvycích a jejich proměnách v průběhu historie. „V závěru pak pod heslem „Vánoční? Jasan!“ rozsvítíme vánoční osvětlení, které rozzáří strom ve dvoře budovy,“ zve na adventní odpoledne Vojtěch Nejedlý.

tvurci dum1

V úterý 5. prosince se do Tvůrčího domu dostaví Mikuláš s anděly a čerty. „Událost začne v 17 hodin a děti i rodiče se mohou těšit na originální setkání s mimořádně sympatickým nejštědřejším svatým, který - v případě zájmu - děti rád vyzpovídá, pokárá, pochválí i obdaruje,“ láká na dostaveníčko s Mikulášem Vojtěch Nejedlý. „Více informací a možnost přihlášení malého hříšníka či hříšnice najdou zájemci na našem webu,“ dodává.

V neděli 10. prosince od 12 do 18 hodin v Tvůrčím domě poprvé proběhne Vánoční jarmark, který se sem přesouvá ze svého tradičního dějiště ve Švandově divadle. Příchozím nabídne většinou ručně vyráběné drobnosti, lákavé pochutiny i dobročinné stánky, v nichž lze koupit originální vánoční dárky. „Náš jarmark bude také hostit herecký oděvní bazárek, jehož výtěžek bude věnován na podporu seniorů v rámci projektu Ježíškova vnoučata,“ uvádí Nejedlý.

tvurci dum jarmark

Divadlo, workshopy i premiéra inscenace Honzlová

To však není zdaleka všechno. „Diváci k nám mohou zajít na hořkou autorskou komedii o kdysi slavné herečce, která musí soupeřit o své místo s vlastní studentkou. Inscenace Pešková vypráví o naší patronce, herecké hvězdě 19. století a pedagožce Elišce Peškové a jejím pádu z českého divadelního výsluní. Titul je na programu 22. listopadu, 18. prosince, 22. ledna a uvidíme v něm Miroslavu Pleštilovou s její studentkou Ivetou Hlubučkovou,“ říká Vojtěch Nejedlý.

Tvůrčí dům nabízí také rozmanité kreativní workshopy. Ten první, věnovaný Slam poetry a vedený Anatolem Svahilcem, mistrem republiky v této moderní básnické disciplíně, proběhne v neděli 3. prosince od 14 hodin. Poslední místa nabízí pěvecký workshop pro začátečníky s vyhledávanou lektorkou Pavlou Fendrichovou: odehraje se 9. prosince. „Událostí svého druhu bude celodenní čalounický workshop pod vedením herečky a čalounice v jedné osobě Marie Štípkové, který se uskuteční 14. ledna 2024,“ říká Nejedlý a upozorňuje i na workshop scénické fotografie určený pro mírně pokročilé, jenž je naplánován na 20. a 21. ledna.

„V neděli 21. ledna 2024 proběhne další divadelní premiéra v rámci naší první sezóny, která vyzdvihuje ženu a její energii a sílu coby hybné elementy napříč historií. Novinku Honzlová, román Zdeny Salivarové v dramatizaci režiséra Josefa Kačmarčíka, uvidíme v podání Hereckého studia Švandova divadla,“ říká Nejedlý.

„Do konce letošního roku vybavíme sdílené dílny – krejčovskou a truhlářskou – a začneme je nabízet veřejnosti, v únoru 2024 vypíšeme další hlasový a herecký workshop. Každou středu k nám lze zajít na Deskovky, volné hraní deskových her, každý druhý čtvrtek od 10 hodin jsou u nás Pohádky od Elišky. Předčítání pohádek a básniček v podání herečky a začínající spisovatelky Lucie Hrochové je určeno pro děti už od 2 let. A za dobrovolné vstupné je možné zavítat na Text-appeal, literárně-hudební večírek mladých textařů a scenáristů z Konzervatoře Jaroslava Ježka. Ten nejbližší se koná 11. prosince 2023 a 31. ledna 2024,“ uzavírá Nejedlý.

tvurci dum hry

Zdroj foto: Richard Moučka, archiv Švandova divadla

Více informací: www.tvurcidum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Kopřivová: „Letošní rok patří stolním hrám, a proto věříme v úspěch titulů ‚Kouzla Vánoc‘ a ‚Jak to tenkrát bylo?‘“

monika koprivova 200Monika Kopřivová vytváří podnětné a neokoukané dárky pro celou rodinu. Začalo to právě před devíti lety, když dostala od svého téměř devadesátiletého dědečka sepsané paměti vydané v malonákladu. To jí vnuklo myšlenku, že by j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Architecture Week - mezinárodní festival architektury a urbanismu podeváté

Architektura200Mezinárodní projekt Architecture Week Praha představuje již 9. ročník mezinárodního festivalu architektury a urbanismu, infrastruktury a územního rozvoje. Koná se nejen v Jiřském klášteře na Pražském hradě a dalších místech v metropoli a v...

Z archivu...


Literatura

Kniha, ktorá chytí za nejedno srdce

basnirka 200Charakteristické pro velikány je, že na druhé kladou mnohem menší požadavky než na sebe.  Tak znie jeden z aforizmov, ktorý sa dočítame v novej publikácii vydavateľstva Barrister&Principal.

...

Divadlo

Sunset Boulevard, šperk ostravské muzikálové sezóny se blíží

sunset 200Velkolepý muzikál a především nádhernou hudbu - to slibuje česká premiéra muzikálového titulu Sunset Boulevard. Dramatický příběh s prvky hořké komedie, který začíná smrtí jedné postavy a končí šílenstvím druhé, režíruje na scéně Národního divadla mo...

Film

Body zlomu, neviditelní architekti i pocta Aleně Šrámkové. Film a architektura míří pojedenácté do českých a slovenských kinosálů

fa 200Ve dnech 29. 9. – 4. 10. představí mezinárodní festival Film a architektura již pojedenácté ve více než dvou desítkách českých a slovenských měst krátké a celovečerní snímky s tématikou architektury a urbanismu. Festival se letos rozšiřuje o nové promítací p...