11. listopad: Proč se na svatého Martina chasa opíjela?

11. listopad: Proč se na svatého Martina chasa opíjela?

Tisk

svaty martinKdyž se řekne svatý Martin, většina z nás má jeho svátek 11. listopadu spojený s prvním sněhem. Říká se přece, že svatý Martin přijede na bílém koni, což neodvratně signalizuje, že se už blíží zima.



Život svatého Martina (316 – 397 n. l.), syna římského důstojníka pocházejícího z Horní Panonie v současném Maďarsku, nebyl zrovna jednoduchý. Už ve svých patnácti letech musel narukovat k císařskému jezdectvu, ačkoli se mu zrovna moc nechtělo.

Jednoho dne prý potkal ve francouzském Amiensu mrznoucího žebráka. Zastyděl se, mečem rozsekl svůj plášť na dvě poloviny a jednu z nich nešťastnému chudákovi nabídl. V noci se mu pak zjevil Ježíš Kristus zahalený do části jeho pláště. Překvapený Martin se pod vlivem silného zážitku dal pokřtít a stal se ochráncem chudáků.

Ve 22 letech ho propouští z armády a vydává se na cesty. Putuje po Itálii a Francii, a ačkoli v roce 372 získává biskupský stolec ve francouzském Tours, nová funkce mu naštěstí nestoupne do hlavy. Až do konce svého života bydlí jako poustevnický mnich ve své chatrči nedaleko řeky Loiry.

svaty martin

Nesmělého prozradily husy

Za svého patrona si ho vzali vojáci, jezdci a také vinaři. Jeho typickým symbolem se stala dobře vypečená husa. Jak k ní Martin přišel? První legenda tvrdí, že ho husy rušily svým kejháním při kázání, a tak je poslal na pekáč. Husí kejhání ovšem hraje roli i ve druhé pověsti, podle které se skromný Martin při biskupské volbě skrýval před světem v husníku, jenže podráždění opeřenci ho svými hlasy nakonec stejně prozradili. Každopádně pěkně vykrmená husa nesměla na svátečním stole chybět. Obřadem bylo i její dělení, kdy sluhové dostávali křídla a stehna, hospodář si nechával zbytek.

Nepropijte svůj plat

Na svatého Martina také čeledínové a děvečky měnili službu a hospodáři je vypláceli. Pokud se s hospodářem domluvili k oboustranné spokojenosti, svoje působení u něj si prodloužili, pokud ne, odcházeli jinam. Chasa se na oslavu své výplaty většinou pořádně opila a nebývalo výjimkou, že prohýřila svoji celoroční mzdu. Kvůli tomu se někdy Martínek stával bezmála nadávkou – ukazoval na někoho, kdo příliš pije a potom tropí vylomeniny.

svaty martin

Zdroj foto: valka.cz, uhavlicku.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Vydru překvapilo, jak dlouho trvalo, než se Michal Hrůza stal tím, čím je dnes

vydra200Petr Vydra (*1972) vystudoval dramaturgii na pražské DAMU. Jako stand-up komik vystupuje v internetových a klubových pořadech Na stojáka a v televizním Comedy clubu. Jeho divadelní hry a adaptace uvádělo Městské divadlo Kladno a Švandovo divadlo. V Dejvick...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Unie českých spisovatelů ocenila Obermaierovou i Davida

unie200Ocenění Unie českých spisovatelů o víkendu získali dirigent Petr Vronský, režisér a scénárista zábavných pořadů Gustav Oplustil, herečka Jaroslava Obermaierová (všichni za umělecký přínos ve svém oboru), historik Vlastimil Vondruška (za několikadílnou ...

Z archivu...


Literatura

Válka růží 1 – Bouře

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...